Berlin-Karlshorst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Karlshorst
Wijk van Berlijn
Ligging van Lichtenberg in het district Lichtenberg
Kerngegevens
Gemeente Berlijn
District Lichtenberg
Inwoners 21.100

Karlshorst is een stadsdeel in het Berlijnse noordoostelijk district Lichtenberg. Het stadsdeel telt ongeveer 22.300 inwoners. Karlshorst is in 1895 gesticht als de Carlshorst "Villenkolonie". In 1902 kreeg Karlshorst aansluiting op de spoorweg van Berlijn naar Breslau en werd een welvarende residentiële plaats, soms het Dahlem van het Oosten genoemd. In het stadsdeel ligt spoorwegstation Berlin-Karlshorst. De plaats omvat ook de Waldsiedlung, een tuinwijk uit 1919-1921, naar plannen van Peter Behrens.

Bij het oprukken van het Rode Leger naar Berlijn in april 1945, vestigde maarschalk Georgi Zjoekov, de commandant van het 1e Wit-Russisch front, zijn hoofdkwartier in het vroegere officierskwartier van de Wehrmacht in Karlshorst. Hier werd op 9 mei van dat jaar de overgave van de Duitse troepen aan Zjoekov aangeboden door Generaloberst Hans-Jürgen Stumpff als vertegenwoordiger van de Duitse luchtmacht, veldmaarschalk Wilhelm Keitel als stafchef van de landmacht en admiraal Hans-Georg von Friedeburg als commandant van de zeemacht. Het gebouw diende van 1945 tot 1949 als hoofdkwartier van de militair bestuur van de Sovjets en vervolgens als hoofdkwartier van de Sovjettroepen.

In Karlshorst is het Duits-Russische museum gevestigd dat de overgave van de Wehrmacht op 9 mei 1945 herdenkt die plaatsvond in ditzelfde gebouw.

Bekende inwoners[bewerken]

Geboren in Karlshorst[bewerken]

Woonden in Karlshorst[bewerken]

De ingenieur Georg Knorr is begraven op het kerkhof van Karlshorst.