Berlin-Kladow

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kladow
Wijk van Berlijn
Berlin Spandau Kladow.png
Kerngegevens
Gemeente Berlijn
District Spandau.
Inwoners 11.500

Kladow is het meest zuidelijk gelegen stadsdeel van het Berlijnse district Spandau.

Kladow wordt in het noorden begrensd door Gatow, in het oosten, in het zuidoosten door de Havel en in het westen en het zuidwesten door Brandenburg, waar ook de buurdorpen Sacrow en Groß-Glienicke toe behoren. Het stadsdeel telt ongeveer 11.500 inwoners.

De eerste vermelding van het dorp als Clodow dateert uit 1267 en maakt van Kladow een der oudste landelijke nederzettingen van het district Spandau. Het werd met de oprichting van Groot-Berlijn in 1920 bij de Duitse hoofdstad gevoegd. In 1934 - 1935 werd er een vliegveld gebouwd, dat na de Tweede Wereldoorlog bij het noordelijk gelegen Gatow werd gevoegd, en als "luchthaven Gatow" naast Berlin-Tempelhof en Berlin-Tegel een der drie luchthavens van de stad was, die door de geallieerden gebruikt werden tijdens de Blokkade van Berlijn in 1948-1949.

Oude dorpskerk van Kladow

Kladow is vandaag nog altijd een dorp in de metropool. Een aantal historische gebouwen, zoals het landgoed Neukladow (1800) en de dorpskerk (1818) dateren uit de 18e en 19e eeuw. Er zijn echter ook nieuwe woonbuurten opgericht, zoal de Finse buurt in 1959/1960, met een typische Finse bouwstijl.