Berlin-Lichterfelde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Lichterfelde
Wijk van Berlijn
Ligging van Lichterfelde in Berlijn
Kerngegevens
Gemeente Berlijn
District Steglitz-Zehlendorf
Oppervlakte 18,2 km²  
Inwoners (30-6-2008) 78.338

Lichterfelde is een stadsdeel in het Berlijnse district Steglitz-Zehlendorf.

Het Pruisische dorp Lichterfelde werd in de 13e eeuw gesticht door Vlaamse immigranten, vermoedelijk uit de streek van Lichtervelde in het huidige West-Vlaanderen.[1] Het groeide in de 19e eeuw toen de twee Villenkolonien van Lichterfelde-West en Lichterfelde-Ost het licht zagen: twee elegante wijken voor welvarende Berlijners met villa's en landhuizen. De plaatsen Lichterfelde en Giesensdorf werden in 1880 verenigd onder de naam Groß-Lichterfelde (Groot-Lichterfelde).

Lichterfelde werd in 1882 de zetel van de Pruisische Militaire School, de Hauptkadettenanstalt, en het district werd de woonplaats van vele Duitse adellijke families met banden met het leger. De eerste elektrische tram ter wereld liep in 1881 tussen het station van Lichterfelde-Ost en de Hauptkadettenanstalt. In 1920 werd Lichterfelde een deel van Groot-Berlijn. Tussen 1920 en 1933, werd de vroegere militaire academie gebruikt door de politie van Berlijn. Van 1933 tot 1945 werd de militaire academie gebruikt als basis van de Leibstandarte-SS Adolf Hitler. In die tijd hield de weerstandsgroep rond graaf Wartenburg en von Moltke geheime vergaderingen in Wartenburgs appartement in de Hortensienstraße 50 in Lichterfelde-West.

Van 1945 tot 1994 werd het Hauptkadettenanstalt aangewend als Andrews Barracks door het Amerikaans leger. Nu worden de gebouwen gebruikt als Bundesarchiv, waarvan het hoofdhuis zich in Koblenz bevindt. Terwijl Lichterfelde-Ost zwaar getroffen werd tijdens de Tweede Wereldoorlog, bleef Lichterfelde-West grotendeels intact en is het nu een van de belangrijkste residentiële wijken van Berlijn. De plaats huisvest de Botanische Tuin van Berlijn en de Campus Benjamin Franklin, gebouwd in 1968, die nu deel uitmaakt van het universitair hospitaal "Charité".