Berlin-Neukölln

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Neukölln
Wijk van Berlijn
Berlin Neukoelln Neukoelln.png
Kerngegevens
Gemeente Berlijn
District Neukölln
Inwoners 150.000
Richardplatz

Neukölln is een stadsdeel in het Berlijnse district Neukölln. Het stadsdeel telt ongeveer 150.000 inwoners, waaronder veel Turkse en Arabische migranten. De plaats werd tot 1912 Rixdorf genoemd. Het stadsdeel omvat ook het historische Rixdorf en het Boheemse Rixdorf. De belangrijkste straten zijn de Karl-Marx-Straße, de Hermannstraße en de Sonnenallee.

De plaats gelegen rond de huidige Richardplatz, wordt voor het eerst vermeld in 1360 en werd toen Richardsdorf genoemd en was eigendom van de Orde van Malta.

In 1737 gaf koning Frederik Willem I van Pruisen de toelating aan ongeveer 350 verdreven Moravische broeders om zich te vestigen op de plaats die Rixdorf werd genoemd. Zij bouwden er hun eigen kerk en huizen, langs de weg naar Berlijn.

In 1863 werd een Turks kerkhof aangelegd in het noorden van Rixdorf, ter vervanging van een kleiner kerkhof in Kreuzberg uit 1700 voor de Turkse leden van het Pruisisch leger. Wanneer in 1874 beide delen van het dorp samensmelten, had de plaats 8.000 inwoners en het jaar nadien al 15.000. In 1899 was Rixdorf het grootste dorp van Pruisen en kreeg het het statuut van onafhankelijke stad. Het werd bekend door zijn herbergen en vermakelijkheden. De plaatselijke autoriteiten veranderden de naam in 1912 in Neukölln, naar de historische plaats Alt-Cölln, om deze reputatie kwijt te raken. Neukölln werd in 1920 ingelijfd bij Groot-Berlijn. Van 1949 tot 1990 maakte het deel uit van de Amerikaanse sector van West-Berlijn.

Transport[bewerken]

U-Bahn
  • U7: U Rudow ↔ S+U Rathaus Spandau
  • U8: S+U Hermannstr. ↔ S+U Wittenau
S-Bahn (Ringbahn)
  • S41/S42: S Südkreuz → S+U Gesundbrunnen → S Südkreuz
  • S45: S+U Hermannstraße ↔ S Flughafen Berlin-Schönefeld (alleen op werkdagen)
  • S46: S Westend ↔ S Königs Wusterhausen
  • S47: S Spindlersfeld ↔ S Südkreuz (↔ S+U Bundesplatz)

Galerij[bewerken]