Berlin-Reinickendorf

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Reinickendorf
Wijk van Berlijn
Berlin Reinickendorf Reinickendorf.png
Kerngegevens
Gemeente Berlijn
District Reinickendorf
Inwoners 72.859
Dorpskerk van Reinickendorf

Reinickendorf is een stadsdeel in het gelijknamige Berlijnse district. Het telde in 2008 72.859 inwoners.

Reinickendorf is gelegen in het zuidwesten van het district en grenst aan Tegel, Wittenau, Märkisches Viertel, Wilhelmsruh, Niederschönhausen, Pankow (alle drie in Pankow), Gesundbrunnen en Wedding (beide in Mitte).

Reinickendorf wordt bediend door de S-Bahn-lijnen S1, S25, S85 en de U-Bahn-lijn U8 en de stations Schönholz, Wilhelmsruh, Alt Reinickendorf, Karl Bohnhoeffer Nervenklinik en Eichborndamm. De metrostations zijn Karl Bohnhoeffer Nervenklinik, Lindauer Allee, Paracelsus Bad, Residenzstraße en Franz Neumann Platz.

In 1230 stichtte de Neder-Saksische boer Reinhardt een dorp, dat Reinhardts Dorf, in het plattdeutsch Renekentorp, genoemd werd. Dit vormde het begin van het dorp Reinickendorf, dat onder deze naam al vermeld werd in 1345. Al sinds 1397 was het goed Reinickendorf in eigendom van de stad Berlijn. In het midden van de 19e eeuw werd Reinickendorf snel geïndustrialiseerd. In de jaren 1920 ontstond aan de Aroser Allee de Weiße Stadt, naar plannen van architect Otto Rudolf Salvisberg, die in juli 2008 opgenomen werd op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Foto's[bewerken]