Berlin-Steglitz

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Steglitz
Wijk van Berlijn
Berlin Steglitz-Zehlendorf Steglitz.png
Kerngegevens
Gemeente Berlijn
District Steglitz-Zehlendorf
Inwoners 70.500
Stadhuis van Steglitz

Steglitz is een stadsdeel in het Berlijnse district Steglitz-Zehlendorf gelegen in het zuidwesten van de stad. Steglitz omvat ook de wijk Südende. Steglitz telt ongeveer 70.500 inwoners.

Terwijl in 1197 al een ridder Henricus van Steglitz werd vermeld, werd het dorp Steglitz pas voor het eerst vermeld in het Landbuch van keizer Karel IV, die toen ook heerser was over Brandenburg.

Steglitz was in 1792 getuige van de eerste Pruisische steenweg. Het dorp profiteerde van zijn ligging aan de keizerlijke Reichsstraße 1, de huidige Bundesstraße 1, die een handelsroute volgde die al in de middeleeuwen bestond. De oude Reichsstraße strekte zich uit van het uiterste westen van Duitsland, over Aken en Keulen naar Berlijn en liep verder naar het oosten om op ongeveer 200 mijl ten noordoosten te eindigen in Königsberg in Oost-Pruisen. Steglitz profiteerde eveneens van de bouw van de Stammbahn van de Pruisische Staatsspoorwegen in 1838. Dit was de eerste spoorlijn van Pruisen en liep van Berlijn naar Potsdam.

De zuidwestelijke omgeving van Berlijn veranderde grondig in de tweede helft van de 19e eeuw met de ontwikkeling van residentiële wijken in de aangrenzende dorpen Lichterfelde en vervolgens Dahlem. Lichterfelde-West en Oost, gesticht door de ondernemer Johann von Carstenn werden ontwikkeld tot zogenaamde Villekolonien, met landhuizen en villa's. In het oosten werd in 1873 Südende gesticht.

Steglitz werd in 1920 opgenomen in Groot-Berlijn. Van 1920 tot 2000 werd het administratief district IX Steglitz genoemd. In de periode van de Berlijnse Muur was Steglitz een deel van de Amerikaanse sector. Bij de administratieve hervorming van Berlijn in 2000 werd het zuidwestelijk deel verenigd in het nieuwe district Steglitz-Zehlendorf en is thans het meest welvarende van de 12 Berlijnse districten.

Steglitz wordt bediend door de S-Bahn-lijn S1 met de stations station Feuerbachstraße en station Rathaus Steglitz en door de S25-lijn in Südende. Metroverbindingen met het stadscentrum zijn er via de lijn U9 met de metrostations Walther-Schreiber-Platz, Schloßstraße en het station Rathaus Steglitz.