Bermpje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bermpje
Barbatula barbatula
Barbatula barbatula
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Actinopterygii (Straalvinnigen)
Orde: Cypriniformes (Karperachtigen)
Superfamilie: Cobitoidea
Familie: Balitoridae (Steenkruipers)
Onderfamilie: Nemacheilinae (Bermpjes)
Geslacht: Barbatula
Soort
Barbatula barbatula
Linnaeus, 1758
Afbeeldingen Bermpje op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vissen

Het bermpje (Barbatula barbatula) is een in de Benelux inheemse bodemvis. Tot recentelijk werd het bermpje bij de familie van de Modderkruipers (Cobitidae) ingedeeld. Sinds enige tijd echter wordt hij ingedeeld in de familie van de Steenkruipers (Balitoridae).

Kenmerken[bewerken]

Dit slangvormige visje is geelbruin met donkere vlekken. Het wordt tot 15 cm lang. Hij heeft een onderstandige bek en een zestal tasters bij zijn bek.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

Deze vis komt in bijna geheel Europa voor, behalve in Scandinavië. Ook in de Oostzee kan men hem aantreffen. Het bermpje kan in beken op de zandgrond plaatselijk vrij talrijk voorkomen mits de omstandigheden gunstig zijn. Hij heeft een voorkeur voor relatief ondiep water (10-25cm) dat middelmatig snel stroomt. Hij verbergt zich hier overdag onder en tussen objecten zoals stenen en hout. Hij kan echter ook in de oeverzone van rivieren voorkomen, zij het dan minder talrijk.

Ecologische betekenis[bewerken]

Het bermpje wordt 's nachts actief en jaagt dan op kleine waterinsecten en wormen. De soort is niet erg gevoelig voor vervuiling, maar wel voor normalisatie en kanalisatie van beeklopen en (kleine) rivieren.

Bermpje Overijssel.jpg