Bermudastormvogel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bermudastormvogel
IUCN-status: Bedreigd[1] (2012)
Pterodroma cahow.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Procellariformes (Buissnaveligen)
Familie: Procellariidae (Storm- en pijlstormvogels)
Geslacht: Pterodroma
Soort
Pterodroma cahow
(Mowbray & Nichols, 1916)
Afbeeldingen Bermudastormvogel op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Bermudastormvogel op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De bermudastormvogel[2] (Pterodroma cahow) is een tot de stormvogels en pijlstormvogels behorende vogel die op de Bermuda-eilanden leeft.

Geschiedenis[bewerken]

In het begin van de 16e eeuw werd Nonsuch Island ontdekt door Spanjaarden. Er leefden toen tienduizenden bermudastormvogels op het eiland. De Spaanse zeelui, die vaak erg bijgelovig waren, waren doodsbang voor de geluiden die de vogels 's nachts maakten, en vertrokken weer van het eiland.

Doordat de Spanjaarden enkele varkens op het eiland achterlieten kwam het bestaan van de vogels in gevaar. De varkens aten de eieren en jongen van de vogels op, waardoor in 1609, toen de Engelsen zich op het eiland vestigden, de vogels alleen nog maar op enkele kleine, afgelegen eilanden voorkwamen. De Engelsen namen echter honden, katten en ratten mee, waardoor de vogelsoort nog meer in gevaar kwam; zeker omdat de Engelsen zelf ook wel vogels aten. Rond 1620 leek de soort helemaal uitgeroeid.

Meer dan drie eeuwen later, in 1951, werden echter toch enkele vogelparen op rotsachtige eilanden gevonden. Nonsuch Island is opgeschoond van de ratten en tussen 2004 en 2008 werden er meer dan 100 grote kuikens van andere eilanden gezet, die het eiland later weer opzochten.

Kenmerken[bewerken]

De bermudastormvogel leeft nergens anders ter wereld dan op Bermuda. Hij leeft van onder andere van inktvissen, ansjovis en krill. De vogel is zijn hele leven bezig met jagen; alleen voor het paren en het uitbroeden van de eitjes komt de vogel aan land.[3]