Bernard Arnault

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bernard Arnault
Bernard Arnault in 2009
Persoonlijke informatie
Geboren 5 maart 1949
Geboorteplaats Roubaix, France
Opleiding École polytechnique
Positie Bestuursvoorzitter bij LVMH en Christian Dior SA
Portaal  Portaalicoon   Economie

Bernard Arnault (Roubaix, 5 maart 1949) is een Franse zakenman. Hij is oprichter en bestuursvoorzitter van Louis Vuitton Moët Hennessy, een luxeconglomeraat met een beurswaarde van ongeveer 170 miljard euro. De groep bevat onder andere Louis Vuitton, Dior en Fendi. Volgens de Bloomberg Billionaires Index is hij anno 2019 de rijkste man van Europa en de op drie na rijkste van de wereld. Hij bezit meer dan 159 miljard dollar.[1]

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Arnault werd geboren in Roubaix en studeerde af aan de École polytechnique als ingenieur. Hij startte zijn carrière bij het bedrijf van zijn vader dat toen een vastgoed- en constructiebedrijf was. Toen de socialist François Mitterrand in Frankrijk aan de macht kwam ging Arnault investeren in de Verenigde Staten, wat niet direct een succes was. Toen het economische klimaat beter werd verhuisde Arnault terug naar Frankrijk waar hij bestuursvoorzitter werd van een klein bedrijf in luxegoederen.

In 2012 veroorzaakte Arnault veel ophef in verband met een naturalisatieaanvraag met oog op het verkrijgen van de Belgische nationaliteit om te kunnen ontsnappen aan de Franse vermogensbelasting.

Privé[bewerken | brontekst bewerken]

Hij heeft vijf kinderen, waaronder Alexandre Arnault, en is twee keer getrouwd geweest. Hij is in 2011 getrouwd met Hélène Mercier.

Boeken[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Superrijken worden rijker door pandemie: ‘weerspiegeling van economisch systeem dat stuk is’, Willem De Maeseneer, 'Business AM, 10 november 2020