Naar inhoud springen

Bernard Rogier van Foix

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bernard Rogier van Foix
962-1034
Graaf van Foix
Periode 1011-1034
Voorganger Afgesplitst van het graafschap Carcassonne
Opvolger Rogier I
Graaf van Bigorre
Periode 1030-1034
Voorganger Garcia Arnold
Opvolger Bernard II
Vader Roger I van Carcassonne
Moeder Adelheid van Rouergue

Bernard Rogier van Foix (circa 962 - 1034) was van 1011 tot aan zijn dood graaf van Foix en Couserans en van 1030 tot aan zijn dood graaf van Bigorre. Hij stamde uit het huis Comminges en was de grondlegger van het huis Foix.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Bernard Rogier was de zoon van graaf Roger I van Carcassonne en diens echtgenote Adelheid van Rouergue. Na de dood van zijn vader in 1011 erfde zijn oudere broer Raymond I de graafschappen Carcassonne en Comminges, terwijl Bernard Rogier de graafschappen Foix en Couserans erfde.

Hij was de stichter van het huis Foix dat het gelijknamige graafschap eeuwenlang zou besturen. Nog tijdens het leven van zijn vader huwde hij met Gersendis, dochter en erfgename van graaf Garcia Arnold van Bigorre. Na diens dood in 1030 bemachtigde Bernard Rogier het graafschap Bigorre.

Bernard Rogier liet de vierkanttoren van het kasteel van Foix bouwen. Hij maakte Foix tot de hoofdstad van zijn grondgebieden, waarna vanuit het kasteel een stad groeide. Ook deed hij verschillende schenkingen aan het klooster van Foix, waar hij na zijn dood in 1034 werd begraven.

Nakomelingen[bewerken | brontekst bewerken]

Bernard Rogier en Garsenda kregen volgende kinderen: