Naar inhoud springen

Bernard Tellegen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bernardus D. H. Tellegen
Bernard Tellegen
Persoonlijke gegevens
Volledige naam Bernardus Dominicus Hubertus TellegenBewerken op Wikidata
Geboortedatum 24 juni 1900
Geboorteplaats Winschoten
Overlijdensdatum 30 augustus 1990
Overlijdensplaats Eindhoven
Nationaliteit Nederlands
Wetenschappelijk werk
Vakgebied elektronica, gyrator
Alma mater Technische Universiteit DelftBewerken op Wikidata
Belangrijke prijzen IEEE Edison Medal (1973)

Bernardus Dominicus Hubertus Tellegen (Winschoten, 24 juni 1900Eindhoven, 30 augustus 1990) was een Nederlands elektrotechnisch ingenieur en (met Gilles Holst[1]) uitvinder van de pentode.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Tellegen, telg uit het geslacht Tellegen, behaalde in 1923 zijn ingenieursdiploma elektrotechniek aan de Technische Hogeschool Delft (nu Technische Universiteit Delft geheten). Hij trad in dienst bij het Philips Natuurkundig Laboratorium (NatLab) en werd Van der Pols eerste medewerker. Tellegen richtte zich zijn onderzoek eerst op triodes, en vond in 1926 de pentode uit. De pentode, een radiobuis, werd gebruikt in Philips' eerste radio-ontvanger en later werd de pentode in vrijwel elke radio of versterker toegepast. Tellegen verrichtte ook baanbrekend theoretisch werk aan elektrische netwerken.

Hij heeft ook veel bijgedragen aan netwerktheorie, waaronder de theorie van de gyrator. De Stelling van Tellegen geeft een eenvoudig verband tussen grootheden die voldoen aan de wetten van Kirchhoff.

Hij was van 1942 tot 1952 voorzitter van het Nederlands Elektronica en Radio Genootschap (NERG); hij werd erelid van het genootschap in 1952. Hij was van 1948 tot 1960 voorzitter van het Nederlands URSI Comité (NUC).[2] Hij was van 1946 tot 1966 verbonden aan de Technische Universiteit Delft als buitengewoon hoogleraar netwerktheorie. Tellegen ontving in 1970 aan deze universiteit een eredoctoraat en werd in 1960 gekozen tot lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Tellegen ontving in 1973 als eerste niet-Amerikaan de IEEE Edison Medal: "Voor een creatieve loopbaan met belangrijke verdiensten voor de elektrische netwerktheorie en de gyrator".