Bernardino de Meneses Bracamonte

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Bernardino de Meneses Bracamonte (Talavera de la Reina, c. 1625 - 30 januari 1656) was een Spaanse edelman. De titel 1e Graaf van Penalva en Gouverneur van het Caraïbisch eiland Santo Domingo, werd hem verleend op 1 januari 1632. Hij speelde een bijzondere rol bij het ontzet van de belegering van Santo Domingo in 1655.

Zijn leven[bewerken | brontekst bewerken]

Bracamonte Bernardino de Meneses werd rond 1625 geboren in Talavera de la Reina, een gemeente in de provincie Toledo. Op 20 juni 1654 werd hij door Filips IV van Spanje benoemd tot gouverneur en kapitein-generaal van Hispaniola en president van het Justitieel College en de Kanselarij van het koningshuis van Spanje op Santo Domingo.

Op 4 mei 1655 arriveerde Bernardino de Meneses in Santo Domingo, met de opdracht om de Engelse invasie, geleid door admiraal William Penn en generaal Robert Venables, te stoppen. Hij was daar ter vervanging van waarnemend kapitein-generaal Juan Francisco Montemayor (1618-1685) die tot nu toe met succes het verzet tegen de invasie had georganiseerd. Bernardino de Meneses versloeg de Britten, die na hun nederlaag naar Jamaica gingen en dat eiland veroverden.

Nalatenschap[bewerken | brontekst bewerken]

De graaf van Penalva was verantwoordelijk voor de versterking van de beschermde muur van de stad Santo Domingo. Tegenwoordig is de Calle El Conde in Santo Domingo naar hem vernoemd. De hoofdingang van de muur rond de oude koloniale stad is ter nagedachtenis aan hem Puerta del Conde genoemd.

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

De historicus Rubio Mane zegt, ter verduidelijking, in zijn boek over het onderkoninkrijk Nieuw-Spanje:

  • "Het waren waarschijnlijk zijn kleinkinderen (van Bernardino de Meneses Bracamonte), die met dezelfde titel van graaf van Penalva in Nieuw-Spanje in de eerste helft van de achttiende eeuw zijn beschreven. Op 3 november 1695 is in Mexico Don Bernardino de Meneses Monroy en Mendoza getrouwd met Dona Maria Calderon Salgado en Castilië. Ongeveer zes jaar later trouwde zijn broer Don Pedro op 29 maart 1701 met Gallo Josefa de Escalada. Van Don Pedro weten we dat het een inwoner van Segovia was, zoon van Don Gaspar Rodríguez de Monroy en Gravin van Penalva, Juana Lorenza de Bracamonte. Zij is waarschijnlijk de dochter van Don Bernardino, gouverneur en kapitein-generaal van het Spaanse eiland ... "
  • Don Bernardino de Meneses Monroy en Mendoza, en graaf van Penalva, stierf in Monterrey (nu Nuevo León) in 1731. Hij was toen gouverneur en kapitein-generaal van de orde van de Nieuwe Koninklijke Leeuw, die behoren tot het onderkoningrijk van Nieuw-Spanje. Hij was ook burgemeester van Mexico Stad. Na zijn dood werd dat zijn broer Don Pedro, Conde de Peñalver in Mexico.

Ook merkt Rubio Mane op:

  • 'Verwar de titel van graaf van Penalva, toegekend op 1 januari 1632 aan Don Bernardino de Meneses Bracamonte en Zapata, niet met die van Graaf Marcel de Penalva toegekend 14 december 1648 (door Filips IV) aan Don Garcia Osorio Valdes, gouverneur en kapitein-generaal van Yucatán een paar jaar later.