Bernardo Morando

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bernardo Morando
Bernardo Morando
Persoonsinformatie
Nationaliteit Venetiaans, Pools
Geboortedatum ca. 1540
Geboorteplaats Padua, Republiek Venetië
Overlijdensplaats 1600
Beroep Zamość, Pools-Litouwse Gemenebest
Architect, burgemeester
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Bernardo Morando of Morenda (ca. 1540-1600) was een 16e-eeuwse Venetiaans-Poolse architect en edelman die bekend staat voor het verwezenlijken van het plan om de stad Zamość te stichten.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Morando, geboren in de Republiek Venetië, emigreerde in 1569 naar Polen, waar hij op 1 juli 1578 in dienst trad als hofarchitect van de edelman Jan Zamoyski. Zamoyski gaf de architect de opdracht om een stad te ontwerpen en te bouwen: Zamość. Het concept wat Morando voor ogen had was immens: een civiel woongebied met paleis omringd door vestingmuren en saillants. Hij ontwierp een netwerk van straten, woonblokken, een centrale plein met stadhuis, een arsenaal en gebedshuizen, waaronder een synagoge. De nadruk van dit plan lag op handel en verdediging. De stad is tussen 1587 en 1605 gebouwd en wordt gezien als een van de mooiste voorbeelden van Italiaanse renaissance stadsplanning en architectonische ensembles in Noord-Europa.

Voor zijn verdiensten werd Morando benoemd tot burgemeester van Zamość en in de Poolse adelstand verheven. Zijn nakomelingen voerde het Mora wapen.

Het wapen van Morando

Bouwwerken[bewerken | brontekst bewerken]

Naam Bouwjaar Adres Plaats Bijzonderheden Afbeelding
Kathedraal van de Verrijzenis van Tomas de Apostel 1587-1598 Kolegiacka 1A Zamość
Stadhuis van Zamość 1591-1600 Rynek Wielki 13 Zamość
Zamoyski academie 1593-1600 Akademicka 1 Zamość