Bernhard Rottmann

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Bernhard Rottmann of Bernd Rothmann (Stadtlohn (bij Enschede en Münster), 1495 - plaats van overlijden onbekend, ca. 1535) was de hoofdpredikant van de Wederdopers in Münster. Hij was hun intellectuele voorman en gangmaker. Rottmann was de enige leider die na de bestorming van de stad door de katholieke bisschop Frans van Waldeck wist te ontkomen.

Leven[bewerken]

Rothmann bekleedde eerst het ambt van predikant in de St. Mauritskerk, later aan de St. Lambertikerk in Münster.

In 1534 publiceerde hij een verhandeling met de titel Bekentones des globens und lebens der gemein Christe zu Monster. Deze raakt wijdverbreid. De secretaris van de hertog van Braunschweig - Lüneburg, Wichmann (Wichmannus Bramescanus) zag zich genoodzaakt hiertegen in het verweer te komen en publiceerde zijn Widerlegung der Münsterischen newen Valentinianer und Donatisten bekanntnis. Hij was beducht voor een verdere versterking van het Wederdoperdom in de regio.

Werk (selectie)[bewerken]

  • Bekenntniss von beyden Sacramenten, Doepe vnde Nachtmaele, Der Praedicanten tho Munster (1533)
  • Eyne Restitution edder eine Wedderstellinge rechter vnnide gesunder christliker Leer, Gelouens nnde Leuens vth Gades Genaden durch de Gemeinte Christi tho Munster an den Dach (= "Tag") gegeuenn (1534)
  • Eyn gantz troestlick Bericht van der Wrake vnde Straffe des babilonischen Gruwels, an alle waren Israeliten vnd Bundtgenoten Christi, hir vnde dar vorstroyet, durch die Gemeinte Christi tho Munster (1534)
  • Van erdesscher (= "irdischer") unnde tytliker Gewalt, Bericht gothlyker (="göttlicher") Schryfft (1535)