Bernhard van Oranje-Nassau, Van Vollenhoven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bernhard van Oranje-Nassau, Van Vollenhoven
1969
Prins Bernhard in 2015
Prins Bernhard in 2015
Prins van Oranje-Nassau
Periode 1969-heden
Vader Pieter van Vollenhoven
Moeder Margriet der Nederlanden
Dynastie Oranje-Nassau
Broers/zussen Maurits, Pieter-Christiaan en Floris
Partner van Annette Sekrève
Kinderen Isabella Lily Juliana, Samuel Bernhard Louis en Benjamin Pieter Floris
Geboorteplaats Nijmegen
Stamboom.png Stamboom

Bernhard Lucas Emmanuel, Prins van Oranje-Nassau, van Vollenhoven (Nijmegen, 25 december 1969) is de tweede zoon van prinses Margriet der Nederlanden en prof. mr. Pieter van Vollenhoven. De prins wordt officieel aangeduid met Zijne Hoogheid Prins Bernhard van Oranje-Nassau, Van Vollenhoven. Hij is een volle neef van koning Willem-Alexander der Nederlanden.

Loopbaan[bewerken]

Bernhard studeerde economie in Groningen en Washington. Tijdens zijn studententijd richtte hij met twee medestudenten het bedrijf Ritzen Koeriers op (genoemd naar Jo Ritzen, toenmalig minister van Onderwijs). Ritzen Koeriers kon pakketjes goedkoop bezorgen door gebruik te maken van de destijds net ingevoerde OV-studentenkaart. Het bedrijf kwam in opspraak nadat het door het GAK beschuldigd werd van fraude met sociale premies; medewerkers zouden een leaseauto hebben gekregen als verkapt salaris zonder dat hierover sociale premies waren betaald. Het bedrijf accepteerde uiteindelijk een transactievoorstel van het Openbaar Ministerie ten bedrage van 25.000 gulden.

Na zijn studie richtte Bernhard halverwege de jaren negentig het internetbedrijf Clockwork op, samen met enkele vrienden. Enkele jaren later werkten hier ruim zestig mensen. Clockwork is onder meer al jaren verantwoordelijk voor de internetsites van KLM, Achmea en Coca-Cola. Softwarebedrijf Levi9 werd in 2005 opgericht, naar de komeet die elf jaar eerder op de planeet Jupiter te pletter sloeg. Levi9 besteedt zijn werk uit aan personeel in Oekraïne, Servië en Roemenië. Het telde zeshonderd werknemers in 2015.[1]

Hij richtte het fonds Lymph&Co op dat geld inzamelt voor onderzoek naar lymfeklierkanker. Hiervoor wordt sinds 2015 jaarlijks een sportevenement georganiseerd dat de Hollandse 100 heet. Het bestaat uit tien kilometer schaatsen, gevolgd door negentig kilometer wielrennen.

Huwelijk en gezin[bewerken]

Bernhard trouwde op 6 juli 2000 in het Paushuize te Utrecht met de psychologe Annette Sekrève (18 april 1972); op 8 juli 2000 vond de kerkelijke inzegening plaats in de Domkerk te Utrecht. Voor hun huwelijk werd door het Nederlandse parlement toestemming verleend bij wet van 31 mei 2000.[2] Hierdoor bleef Bernhard destijds deel uitmaken van de Nederlandse lijn voor troonopvolging. Bij Koninklijk Besluit van 5 juli 2000 werd besloten dat uit het huwelijk geboren kinderen de achternaam Van Vollenhoven zouden dragen.[3] De kinderen van Bernhard en Annette bezitten geen adellijke titel. Toen zijn neef Willem-Alexander koning werd op 30 april 2013, werd Bernhard uitgesloten van troonopvolging, omdat deze beperkt is tot drie graden van bloedverwantschap.

Het echtpaar heeft drie kinderen:

  • Isabella Lily Juliana (14 mei 2002)
  • Samuel Bernhard Louis (Sam) (25 mei 2004)
  • Benjamin Pieter Floris (12 maart 2008)

Gezondheid[bewerken]

Bernhard leed aan het non-hodgkinlymfoom, een vorm van lymfeklierkanker. De ziekte werd in 2013 vastgesteld. Hij wordt al sinds 2002 behandeld voor de ziekte van Crohn. In 2008 werd hij geopereerd aan zijn darm. Het betrof toen een goedaardige vernauwing.[4]