Bernissartia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bernissartia
Fossiel voorkomen: Vroeg-Krijt
Bernissartia BW.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Infraklasse:Archosauromorpha
Superorde:Crocodylomorpha
Geslacht
Bernissartia
Dollo, 1883
Typesoort
Bernissartia fagesii Dollo, 1883
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Bernissartia is een monotypisch geslacht van uitgestorven reptielen die voorkwamen in het Vroeg-Krijt. Het geslacht werd genoemd naar Bernissart, een Waalse plaats en gemeente in de provincie Henegouwen in België. In een mijn aldaar zijn restanten ervan gevonden in associatie met onder meer een veertigtal vrij volledige skeletten van Iguanodon. De wetenschappelijke naam van het geslacht werd in 1883 voorgesteld door Louis Dollo.

Kenmerken[bewerken]

Deze 60 cm lange half-aquatische krokodil was tamelijk klein. Het dier beschikte over lange en puntige voortanden, die geschikt waren voor het vangen van vis, terwijl met de achterste brede en platte tanden schelpdieren en beenderen van dode dieren werden gekraakt. Het dier had een lange staart en lange ledematen.

Leefwijze[bewerken]

Het dier bewoog zich voort langs de kusten van het ondiepe Wealdenmeer, dat zich toentertijd uitstrekte van het huidige Zuidoost-Engeland tot in het huidige België. Bernissartia deelde de moerassen met veel grotere dinosaurussen. Zijn prooi bestond uit vis, schaaldieren en aas.

Vondsten[bewerken]

De soort is vooral bekend van schedels en skeletten, gevonden in het hedendaagse België en Spanje. Minder volledig materiaal werd gevonden in het Verenigd Koninkrijk en Noord-Amerika.