Beroepsonderwijs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Beroepsonderwijs is onderwijs in Nederland gericht op de theoretische en praktische voorbereiding voor de uitoefening van beroepen, waarvoor een beroepskwalificerende opleiding is vereist of dienstig kan zijn. Het beroepsonderwijs bevordert tevens de algemene vorming en de persoonlijke ontplooiing van de deelnemers en draagt bij tot het maatschappelijk functioneren.

Beroepsonderwijs sluit aan op het voorbereidend beroepsonderwijs en het algemeen voortgezet onderwijs. Het beroepsonderwijs kent verschillende vormen. Er is het VMBO, het Voorbereidend Middelbaar Beroeps Onderwijs. En het MBO, het Middelbaar Beroeps Onderwijs, voorheen BVE, Beroepsonderwijs en Volwassenen educatie. In Nederland kent men ook het HBO Het Hoger Beroeps Onderwijs. Het HBO behoort samen met het wetenschappelijk onderwijs WO en de Open Universiteit tot het hoger onderwijs

In Nederland is het beroepsonderwijs geregeld in de Wet educatie en beroepsonderwijs, de Wet educatie en beroepsonderwijs BES en de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW).

Zie ook[bewerken]

Beroepssecundair onderwijs (Vlaanderen)