Beroepsvereniging van Beeldende Kunstenaars

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Beroepsvereniging van Beeldende Kunstenaars
BBK leden met protestborden langs route Gouden Koets op Prinsjesdag in Den Haag in 1971.
Geschiedenis
Opgericht 1945
Structuur
Voorzitter Theodor Schokker[1]
Type non-profit
Doel Opkomen voor belangen van professionele beeldend kunstenaars
Aantal leden ca. 2000
Media
Website http://bbknet.nl
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

De Beroepsvereniging van Beeldende Kunstenaars (BBK) is een landelijke organisatie met hoofdzetel in Amsterdam, opgericht op 15 mei 1945 om de belangen van professionele beeldend kunstenaars te verdedigen. De organisatie die streeft naar meer gemeentelijk kunstbezit en zich profileert als een vakbond voor kunstenaars, telt momenteel circa 2000 leden.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Beroepsvereniging van Beeldende Kunstenaars (BBK) kent een bewogen geschiedenis van samenwerkingsverbanden, afsplitsingen en fusies. Om te beginnen is de beroepsvereniging in oktober 1945 opgericht door kunstenaars uit de hoek van het Anti-Fascistische Comité van Kunstenaars, de Bond van Kunstenaars ter Verdediging van de Kultuur en de Socialistische Kunstenaars Kring. Als eerste voorzitter werd gekozen Jelle Troelstra.[2] De vereniging was gevestigd in Amsterdam, en stelde zich te doen:

... op te treden als vakbond voor alle beeldende kunstenaars, het bevorderen van de ontwikkeling en beoefening van de beeldende kunst en het verdedigen en behartigen van zowel de gemeenschappelijke als de stoffelijke belangen van de beroepsgroep als geheel en van de individuele kunstenaar.[3]

In 1946 was de BBK medeoprichter van de opgerichte Federatie van kunstenaarsverenigingen,[4] en vormde daarin in eerste instantie verreweg de grootste groep.[5] Met de jaren zijn er vier gewestelijke afdelingen tot stand gebracht: BBK Drente, BBK Friesland, BBK Groningen en BBK Rijnmond.

Mede door inzet van de BBK kreeg de politiek oog voor de situatie van kunstenaars, en kwam er in 1949 een landelijke regeling Sociale Bijstand voor Beeldende Kunstenaars (SBBK), ook bekend als Contraprestatie. Deze resulteerde in de Beeldende Kunstenaars Regeling.

In de jaren 1970 stond de Beroepsvereniging Beeldende Kunstenaars bekend als de belangrijkste particuliere organisatie van kunstambachtslieden.[6] Ze waren politiek actief, en organiseerde diverse protestacties om aandacht te vragen voor de benaderde sociaal-maatschappelijke positie van kunstenaars.[7]

In 1994 ging een geplande fusie tussen de Beroepsvereniging Beeldende Kunstenaars (BBK) en de vakgroep beeldende kunst van De Kunstenbond[8] van de FNV (FNV Kiem),[9] op het laatst niet door. In deze tijd heeft de BBK zich ingezet voor verbetering en behoud van de BKR. Ze werkte mee aan de totstandkoming van de Wet inkomensvoorziening kunstenaars (WIK) en de Wet Werk en Inkomen Kunstenaars (Wwik), en zette zich vervolgens in voor het behoud van deze voorzieningen.

Voorzitters, een selectie[bewerken | brontekst bewerken]

BBK-voorzitter Henk Rijzinga (links) spreekt met minister Elco Brinkman (WVC) in Den Haag, 1984.

Andere bekende leden[bewerken | brontekst bewerken]

Publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

  • Teunis IJdens (1994). "Van kunstenaarsverzet tot politieke vakbond.: Over de ontwikkeling van de BBK in de periode 1945-1973". In: Bulletin Nederlandse Arbeidersbeweging (1994), pag. 81-95

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Beroepsvereniging van Beeldende Kunstenaars van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.