Berry Brugman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Berry Brugman
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonsgegevens
Volledige naam Bernardus Jacobus Brugman
Geboren Almelo, 25 september 1915
Overleden Almelo, 11 oktober 1996
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
Oriënterende gegevens
Stijl(en) Figuratief, expressionistisch
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Berry Brugman (Almelo, 25 september 1915Almelo, 11 oktober 1996) was een Nederlands kunstschilder, tekenaar, beeldhouwer en aquarellist.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Berry Brugman werd in 1915 geboren in Almelo. Hij ging na zijn middelbare school naar de kunstacademie in Arnhem; in 1940 deed hij eindexamen.

In de oorlog vocht Brugman in de slag om de Grebbeberg en zat hij in het concentratiekamp van Amersfoort. Daarna (1942) vertrok hij naar Amsterdam om zich bij Jos Rovers verder te bekwamen in portret- en modelschilderen. Ook wilde hij samen met andere schilders ervaren hoe de eigentijdse kunst van toen zich ontwikkelde. Beheersing van het metier was essentieel voor hem.

In 1943 trad hij in het huwelijk met Janny Brugman-de Vries (Sneek, 28 oktober 1918 - Almelo, 16 maart 2006). Janny was een Nederlandse beeldhouwster. Zij maakte beelden, plastieken en mozaïeken voor diverse parken en gebouwen.

Gedwongen door oorlogsomstandigheden keerde Berry terug naar Almelo en vestigde zich daar als kunstschilder en sloot zich aan bij de De Twentsche Kunstkring. Na de bevrijding maakte hij studiereizen naar onder andere Frankrijk, Engeland, Italië, Canada en Duitsland. In 1973 werd hij lid van de Amsterdamse Kunstenaarsvereniging De Stuwing.

In 1984 ontving hij samen met zijn vrouw de Johanna van Buren Cultuurprijs van de Stichting Johanna van Buren te Hellendoorn.[1]

Berry Brugman was expressionist en streefde naar figuratieve vormen, daarbij raakte zijn werk aan het abstracte, maar het werd nooit volledig abstract. Kleur was erg belangrijk in zijn werk. Zijn diepste inspiratiebron was daarbij de Twentse natuur. Hij hoorde bij expressionisten zoals Constant Permeke (School van Sint-Martens-Latem), Charley Toorop (Bergense School), Hendrik Werkman (Groningse Ploeg), Hendrik Chabot (Kunstenaarsgroep R 33) en Charles Eyck (Limburgse School). Daarnaast kende Berry Brugman van nature een diepreligieuze inborst. Hij was dan ook een religieus, sociaal bewogen schilder waarbij het existentiële lijden van de mens voor hem gepersonifieerd werd door het lijden van Christus; nog een inspiratiebron. Zijn onderwerpen waren: seizoenen, landschappen, figuren, portretten, religie, oorlog, hongersnood en bloemstillevens.

Verenigingslid[bewerken | brontekst bewerken]

Berry Brugman was lid van:

  1. De Twentsche Kunstkring (1944-1973 als werkend lid)
  2. Amsterdamse Kunstenaarsvereniging De Stuwing (omstreeks 1973)

Berry Brugman overleed op 81-jarige leeftijd in 1996 in Almelo.

Op 28 december 2016 werd de Stichting De Brugman Collectie opgericht. De doelstelling van de Stichting is het inventariseren, documenteren, archiveren, publiceren, exposeren en conserveren van het omvangrijke oeuvre van het kunstenaarsechtpaar Brugman-de Vries uit Almelo.

Tentoonstellingen (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Berry Brugman exposeerde onder andere in:

  • 1959 Den Haag, Galerie Cojean, solotentoonstelling.
  • 1961 Enschede, Rijksmuseum Twenthe, groepstentoonstelling De Twentsche Kunstkring.
  • 1964 Amsterdam, Stedelijk Museum, groepstentoonstelling De Stuwing.
  • 1967 Munster Duitsland, Galerie Clasing, solotentoonstelling.
  • 1972 Almelo, Galerie de Klooster Esch, solotentoonstelling.
  • 1975 Preston Engeland, groepstentoonstelling Almelose kunstenaars.
  • 1978 Amsterdam, Heineken Galerie, groepstentoonstelling.
  • 1980 Almelo, Waaggebouw, jubileumtentoonstelling.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Jacobs P.M.J., “Beeldend Nederland, beeldende kunstenaars in Nederland geboren na 1880”, deel A-K, p. 193; (Tilburg : P.M.J. Jacobs , 1993; ISBN 9080106313).
  • Kranenburg B.W., “Berry Brugman/Janny Brugman-de Vries”,(1966), p. 1-4.