Bersaba

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Bersaba is een in 1858 opgerichte zendingspost van de Evangelische Broedergemeente op de voormalige houtplantage La Prosperité in de buurt van het recreatieoord Republiek op ongeveer 10 km van de Johan Adolf Pengel International Airport in Suriname.

De naam is een symbolische verwijzing naar de plaats Ber-seba of Beersheba uit Genesis 21:33-34, om het gevoel van een vreemdeling in Filistijnen-land te duiden[1]. De kerk te Bersaba is op 27 juni 1858 ingewijd door Broeder Glocker en deze zendingspost is vervolgens snel uitgegroeid tot het centrum voor de Broedergemeente in het huidige district Para. De Evangelische Broedergemeente maakt nog steeds actief gebruik van deze locatie voor diverse rituelen en plechtigheden zoals dopen[2]. Na de afschaffing van de slavernij is de Plantage La Prosperité in 1882 verkocht aan negen families van ex-slaven waaronder de voorouders van Johan Pengel. Een deel van deze vrijgemaakten zijn lange tijd blijven wonen op deze plantage.

De plantage is thans in beheer van deze negen families.[3] Momenteel is Bersaba bekend als een badplaats aan de Coropinakreek en is vooral in trek bij dagrecreanten uit Paramaribo. De ongeveer 100 bewoners van Bersaba zijn ook actief in het eco-toerisme.[4]