Bert-Jan Ruissen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bert-Jan Ruissen
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam H.J.A. Ruissen
Geboren 22 maart 1972
Functie Lid van het Europees Parlement
Partij SGP
Religie Protestants
Titulatuur Ir.
Politieke functies
2006-2019 Gemeenteraadslid van Krimpen aan den IJssel
2019- Lid van het Europees Parlement
Parlement.com (biografische informatie)
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

H.J.A. (Bert-Jan) Ruissen (Kruiningen, 22 maart 1972) is een Nederlands politicus voor de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP). Sinds 2 juli 2019 is hij namens die partij vertegenwoordigd in het Europees Parlement.

Ruissen studeerde landbouwplantenteelt in Wageningen en werd in 1995 beleidsmedewerker in Europees Parlement voor Leen van der Waal. Tegenwoordig is hij coördinerend beleidsmedewerker Europees Landbouwbeleid bij het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Politieke carrière[bewerken]

Ruissen was van 2006 tot 2019 vertegenwoordigd in de gemeenteraad van Krimpen aan den IJssel. Voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 was hij kandidaat nummer vier. Toen na het terugtreden van Elbert Dijkgraaf zijn positie in beeld kwam bedankte hij vanwege zijn kandidaatstelling voor het Europees Parlement. Ruissen was kandidaat nummer vijf voor de SGP bij de Europese verkiezingen van 2014, maar hij won geen zetel. Bij de EP-verkiezingen van 2019 stond hij op nr. 2 van de kandidatenlijst voor CU-SGP, na Peter van Dalen. CU-SGP behield haar twee zetels, waarmee Ruissen een plek in het Europarlement won.[1] Op 5 juni besloot de CU-SGP de ECR-fractie te verlaten na stemming over toetreding van Forum voor Democratie. Anders dan de CU stemde Ruissen wel voor toetreding van FvD.[2] Op 20 juni koos Van Dalen voor aansluiting bij de EVP-fractie. Na enige bedenktijd besloot Ruissen niet in deze stap mee te gaan en zich toch bij de ECR aan te sluiten, waardoor CU en SGP sinds juli 2019 in twee verschillende Eurofracties vertegenwoordigd zijn.[3]

Externe links[bewerken]