Bert Matter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bert Matter
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Land Vlag van Nederland Nederland
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Bert Matter (29 april 1937) is een Nederlands organist en componist. Hij was van 1969 tot voorjaar 2002 organist van het Bader/Timpe-orgel in de Walburgiskerk in Zutphen. Hier volgde hij de legendarische Cor Bute op. Daarnaast was hij vanaf 1967 hoofdvakdocent orgel aan de conservatoria van Arnhem en Den Haag. Van deze werkzaamheden nam hij eind jaren negentig afscheid.

Bert Matter geniet grote bekendheid als pedagoog en improvisator en geeft vele concerten en cursussen in Frankrijk, Noorwegen, Oostenrijk, Zwitserland, Duitsland en de Verenigde Staten. Daarnaast verschijnen van hem verschillende composities en een boek over praktische harmonie. Hij is vele malen jurylid geweest bij nationale en internationale orgelconcoursen.

Bert Matter is de grote stimulator bij de voorbereiding en restauratie van het Bader-orgel in de Walburgiskerk. Deze activiteit resulteerde in 1996 in een orgel dat beschouwd wordt als een van de tien mooiste in Nederland.

Voor zijn verdiensten is Matter onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Bert Matter maakte een groot aantal cd’s waarop hij het orgel in de St. Walburgiskerk zowel vóór als na de restauratie bespeelt. Zijn Bach-interpretaties worden alom gewaardeerd.

Zijn eigen composities staan op de cd ‘Bert Matter Organ Works’ die hem door vier leerlingen werd aangeboden in 2002.

In 2012 kreeg Bert Matter de Sweelinckprijs voor zijn bijdrage aan de Nederlandse orgelcultuur. Eind april 2017 werd er een speciaal orgelconcert gehouden in de St. Walburgiskerk voor zijn 80e verjaardag.[1]