Bertolli

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Literfles Bertolli-olijfolie.

Bertolli is een Italiaans merk, bekend van de olijfolie. Het bedrijf ontstond in 1865 in Lucca (Toscane). Francesco en Caterina Bertolli openden daar onder hun huis een winkel waar ze hun zelf geproduceerde olijfolie verkochten.
In 1875 opende Francesco in Lucca een bank, die als doel had de emigranten, die hoofdzakelijk naar de Verenigde Staten van Amerika vertrokken, te financieren. De eenmaal in Amerika gevestigde Italianen misten echter hun olijfolie en Bertolli besloot daarop vijf kisten met blikken olijfolie te laten importeren, waardoor Bertolli de eerste exporteur van olijfolie in Italië werd.
Rond 1890 ging men ook exporteren naar Australië en Canada. Door het aanbod van veel goedkopere Griekse en Spaanse olijfoliën in de jaren dertig besloot het bedrijf die te gaan gebruiken in plaats van de dure Italiaanse. Vlak na de Tweede Wereldoorlog begon Bertolli een reclamecampagne, iets dat tot dan toe in Italië ongebruikelijk was, en werden hiervoor de karakters Olivella en Maria Rosa gecreëerd. Een andere innovatie en beslissend keerpunt werd de introductie van de glazen fles in de jaren vijftig, daar alleen olie in blikken verkrijgbaar waren. De slogan van Bertolli werd daardoor: Zie wat je koopt. Tussen 1950 en 1960 werd het bedrijf de eerste voedselproducent die productinformatie over de gezondheid van olijfolie op zijn labels zette.

In 1999 was de export van de producten, die meer omvatten dan alleen de olijfolie, zoals pastasauzen en pesto's, van 23 naar meer dan 40 landen gestegen.

Bertolli was van 1994 tot 2008 onderdeel van Unilever. In 2001 werd het merk Brio op de Nederlandse markt geschrapt en vervangen door Bertolli.

Na overname door Unilever groeide Bertolli uit tot een internationaal merk. Volgens de Food Production Daily (een website met dagelijks nieuws over de voedselproductie) van 13 december 2004 was Bertolli op dat moment zelfs het grootste olijfoliemerk.[1] Bertolli maakt nu ook andere producten, zoals nieuwe soorten olijfolie, pastasauzen, balsamicoazijnen, pesto en margarineproducten.

Op 23 december 2008 werd de olijfolie- en azijndivisie van Bertolli door Unilever aan Grupo SOS verkocht voor 630 miljoen euro. Grupo SOS kreeg daarbij een wereldwijde eeuwigdurende licentie op het gebruik van de merknaam Bertolli voor olijfolie, premium azijn en olijven. Unilever behield het eigendom van het merk Bertolli en blijft deze gebruiken voor allerlei andere voedingsmiddelen.[2]