Bertolli

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Literfles Bertolli-olijfolie.

Bertolli is een Italiaans merk, bekend van de olijfolie. Het bedrijf ontstond in 1865 in Lucca (Toscane). Francesco en Caterina Bertolli openden daar onder hun huis een winkel waar ze olijfolie verkochten. Bertolli was nog tot 2008 onderdeel van Unilever. In 2001 werd het merk Brio op de Nederlandse markt geschrapt en vervangen door Bertolli.

Na overname door Unilever groeide Bertolli uit tot een internationaal merk. Volgens de Food Production Daily (een website met dagelijks nieuws over de voedselproductie) van 13 december 2004 was Bertolli op dat moment zelfs het grootste olijfoliemerk.[1] Bertolli maakt nu ook andere producten, zoals nieuwe soorten olijfolie, pastasauzen, balsamico-azijnen, pesto en margarineproducten.

Op 23 december 2008 is de olijfolie- en azijndivisie van Bertolli aan Grupo SOS verkocht voor 630 miljoen euro. Grupo SOS kreeg daarbij een wereldwijde eeuwigdurende licentie op het gebruik van de merknaam Bertolli voor olijfolie, premium azijn en olijven. Unilever behield het eigendom van het merk Bertolli en blijft deze gebruiken voor allerlei andere voedingsmiddelen.[2]