Bertone (bedrijf)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Bertone (designbureau))
Ga naar: navigatie, zoeken

Bertone is een Italiaans bedrijf uit Turijn dat autocarrosserieën en modelvarianten van diverse automerken ontwerpt en produceert. Het produceerde ook auto's onder eigen naam.

Geschiedenis[bewerken]

Bertone is opgericht in 1912 door Giovanni Bertone als werkplaats voor koetsen. Aan het einde van de Eerste Wereldoorlog werd de focus echter verlegd naar auto's. In de jaren twintig werd Bertone een belangrijke partner van de eveneens in Turijn gevestigde automerken Fiat en Lancia. Zoals gebruikelijk in die tijd lieten de grotere automerken exclusieve carrosserieën bouwen op standaard chassis. Na de Grote Depressie begon Bertone met het maken van meer commerciële modellen. In 1933 begon Giovanni's zoon Giuseppe, beter bekend onder zijn bijnaam Nuccio, te werken voor het bedrijf.

In de jaren vijftig, tijdens het heropleven van de economie na de Tweede Wereldoorlog, kwamen ook de eerste buitenlandse contracten voor Bertone met MG en Bristol. In 1952 kwam Franco Scaglione aan het hoofd van de ontwerpafdeling te staan en in deze periode werd ook Alfa Romeo een belangrijke partner, wat resulteerde in drie Berlinetta Aerodinamica Tecnica conceptwagens (B.A.T.).

In 1959 werd Scaglione opgevolgd door Giorgetto Giugiaro en een paar jaar later werden vooral de GT wagens populair met de Alfa Romeo 2600 Sprint, Ferrari 250 GT, Aston Martin DB4 GT en Maserati 5000 GT. In 1965 verliet Giugiaro het bedrijf en Marcello Gandini kwam in zijn plaats. Marcello Gandini zou er 15 jaar blijven tot hij in 1980 besloot een freelance ontwerper te worden. Bertone ging zich na Gandini minder bezighouden met sportwagens en sloot een belangrijke deal met Citroën.

In de jaren '80 zou het zelf ook auto's op de markt brengen. Zo was er de Bertone Freeclimber, een terreinwagen gebaseerd op de Daihatsu Rocky en aanvankelijk met een BMW zescilinder-in-lijn.

De productiecapaciteit van Bertone nam in de loop de jaren nog serieus toe en Bertone ontwikkelde nog modellen voor Ferrari, Lamborghini, Alfa Romeo, Fiat, Lancia, Volvo, BMW, General Motors, Citroën, Peugeot ...

Tegenwoordig is de Bertone groep opgedeeld in 4 bedrijven:

  • Stile Bertone (design)
  • Bertone Engineering (wetenschappelijk onderzoek en ontwikkeling)
  • Carrozzeria Bertone (productie van carrosserieën)
  • Bertone Glass

Belangrijke modellen[bewerken]

Lamborghini Miura
Lancia Stratos
Alfa Romeo GT
BMW 3200 CS

Franco Scaglione: (1952-1959)[bewerken]

Giorgetto Giugiaro: (1959-1965)[bewerken]

Marcello Gandini: (1965-1980)[bewerken]

? (1982-heden)[bewerken]

Externe link[bewerken]