Bertus Staigerpaip

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bertus Staigerpaip
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Achtergrondinformatie
Jaren actief 1986-heden
Oorsprong Geertruidenberg, Nederland
Genre(s) Dialectrock
Bezetting
Huidige leden Ruud Broeders
Willem Sprick
Victor Kerkhof
Edwin Broeders
Oud-leden Rinus van Rodijnen
Pedro de Smit
(en) Discogs-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Bertus Staigerpaip is een Brabantse dialectband afkomstig uit Geertruidenberg. De grootste hits van Bertus Staigerpaip zijn Wij zijn de jongens van den bouw, Ik zat effe niet op te lette en Rits. Andere, minder bekende hits waren Murrie Murrie (munne brommer doeget nie), Sjoan (stekt de kachel nog s oan) en Christine (gooi 'm nog s vol bezine).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1984 richtte kraanmachinist Ruud Broeders (1956) met zijn tien jaar jongere broertje Edwin en diens vriend Pedro de Smit een band op, met bouwvakkers als thema. Niet lang daarna voegde Rinus van Rodijnen zich als bassist bij de band. Ze namen twee van hun nummers, "Christine" en "Ome Teun", op en stuurden dit cassettebandje naar drie platenmaatschappijen. Tot hun verrassing hadden alle drie de maatschappijen interesse, en vier weken later stond de band in het muzikale televisieprogramma Los Vast van Jan Rietman. De Achterhoekse dialectband Normaal kreeg lucht van de Brabanders, en vroeg hen in zijn voorprogramma. Het eerste van de in totaal 120 voorprogramma's die Bertus Staigerpaip voor Normaal zou verzorgen, vond plaats in 1987 in Made.

In 1988 kwam het album Stoere Haand uit met de singles Had ik mar een vak geleerd en Rits. Het eerste nummer haalde de 56e plaats in de Nationale Hitparade, het tweede - een parodie op "Kiss" van Prince - behaalde de 24ste plaats in de Nederlandse Top 40 en de 26e plaats in de Nationale Hitparade. De bezetting van de band veranderde, en Bertus Staigerpaip haalde de 15de plaats in de hitparade met Ik Zat Effe Niet Op Te Letten. Omstreeks 1992 werd aan de successen het nummer Wij Zijn De Jongens Van Den Bouw toegevoegd. Hou Je Kop!, uitgebracht op het album Quo Bertus Quo in 1994, was de laatste hitnotering van de band. De band bleef daarna nog wel optreden, maar wist het succes van de eerste jaren niet meer te evenaren.

Bertus Staigerpaip kwam in 1998 weer in het nieuws. Ditmaal vanwege de start van zijn eigen radiozender BS 192. BS vanwege zijn initialen, 192 moest een stukje nostalgie bij de luisteraar oproepen: het was de golflengte van zeezender Veronica. De uitzendingen vonden plaats vanaf april vanuit de studio achter zijn huis in Babyloniënbroek, Broeders nam zelf plaats achter de microfoon.