Beschermde oorsprongsbenaming

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Logo AOP 2008 pos.jpg

De beschermde oorsprongsbenaming (afgekort: BOB; Engels: Protected designation of origin, PDO; Frans: Appellation d'Origine Protégée, AOP) is een Europese verordening die streekproducten een bescherming biedt tegen namaak. Voluit heet de verordening: Verordening (EEG) nr. 2081/92 van de Raad van 14 juli 1992 inzake de bescherming van geografische aanduidingen en oorsprongsbenamingen van landbouwproducten en levensmiddelen.

De verordening is in 1992 door de Europese Raad in het leven geroepen. Sindsdien kent de Europese Unie drie beschermingscategorieën voor streekproducten, namelijk:

Er wordt een register bijgehouden van streekproducten die zijn erkend in een van deze categorieën. Op de lijst staan zo'n 600 streekproducten zoals balsamico-azijn uit Modena, Elzasser zuurkool en gorgonzola uit het noorden van Italië.

Voor elk beschermd product gelden strenge regels: een vast procedé en een afgebakend gebied waar wordt geproduceerd. De producten worden in principe alleen binnen de EU beschermd tegen namaak, namaak uit niet-EU landen is dus niet beschermd. Wereldwijde bescherming ligt moeilijk binnen de Wereldhandelsorganisatie.

België[bewerken]

In België is er geschermd voor Hervekaas, Beurre d'Ardenne en de Vlaams-Brabantse tafeldruif. Als GTS werden de verschillende varianten lambiek, kriek, geuze en wijn geregistreerd:

  • Lambiek, Geuze-Lambiek en Geuze
  • Kriek, Kriekenlambiek, Frambozenlambiek en Vruchtenlambiek
  • Faro, een bier gebaseerd op lambiekbier uit Brussel.
  • Oude Geuze, Oude Geuze-Lambiek en Oude Lambiek
  • Oude Kriek, Oude Kriekenlambiek, Oude Frambozenlambiek en Oude Fruit-Lambiek

Nederland[bewerken]

In Nederland geldt de beschermde oorsprongsbenaming voor kaas: boeren-leidse kaas met sleutels, de Kanter, Noord-Hollandse Goudse kaas en Noord-Hollandse Edammer kaas en voor aardappelen: Opperdoezer Ronde. De Westlandse druif is geregistreerd als Beschermde geografische aanduiding (BGA). En Boerenkaas geniet Europese bescherming als gegarandeerde traditionele specialiteit (GTS).

Externe links[bewerken]