Beschermde oorsprongsbenaming

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Logo AOP 2008 pos.jpg

De beschermde oorsprongsbenaming (afgekort: BOB; Engels: Protected designation of origin, PDO; Frans: Appellation d'Origine Protégée, AOP) is een Europese verordening die streekproducten een bescherming biedt tegen namaak. Voluit heet de verordening: Verordening (EEG) nr. 2081/92 van de Raad van 14 juli 1992 inzake de bescherming van geografische aanduidingen en oorsprongsbenamingen van landbouwproducten en levensmiddelen.

De verordening is in 1992 door de Europese Raad in het leven geroepen. Sindsdien kent de Europese Unie drie beschermingscategorieën voor streekproducten, namelijk:

Er wordt een register bijgehouden van streekproducten die zijn erkend in een van deze categorieën. Op de lijst staan zo'n 600 streekproducten zoals balsamico-azijn uit Modena, Elzasser zuurkool en gorgonzola uit het noorden van Italië.

Voor elk beschermd product gelden strenge regels: een vast procedé en een afgebakend gebied waar wordt geproduceerd. De producten worden in principe alleen binnen de EU beschermd tegen namaak, namaak uit niet-EU landen is dus niet beschermd. Wereldwijde bescherming ligt moeilijk binnen de Wereldhandelsorganisatie.

België[bewerken]

In België zijn drie producten die dit label dragen.

Nederland[bewerken]

In Nederland zijn er vijf producten die dit label dragen.

Voor de Brabantse Wal asperges werd een aanvraag ingediend in 2013.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]