Beschuit

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Beschuiten
Een beschuit

Beschuit is een lichtverteerbare, zeer droge vorm van brood. Het is vergelijkbaar met, maar niet hetzelfde als geroosterd brood. Beschuit wordt meestal in rollen verkocht. Een rol bestaat vrijwel altijd uit een bakkersdozijn van dertien beschuiten.

Beschuit wordt twee keer gebakken, eenmaal als plat cilindrisch broodje (beschuitbol, ook in die vorm te koop) en na het doorsnijden nog een keer. De oude naam voor beschuit is dan ook 'tweebak'. Etymologisch gezien is het woord 'beschuit' verwant met het Franse biscuit en het Italiaanse biscotto, uit het Latijn bis coctus, wat letterlijk 'tweemaal gebakken' betekent. Op vergelijkbare wijze heet het in het Duits Zwieback.

Een economisch voordeel van beschuit is dat het gebakken kan worden bij lagere temperaturen dan brood; een bakker kan daarom na het bakken van brood de restwarmte van de oven gebruiken om beschuit te bakken.

In Nederland is het een traditie dat bij een geboorte op beschuit met muisjes wordt getrakteerd.

De voedingswaarde is vergelijkbaar met die van gewoon brood[1] maar dan met veel minder vocht.

Geschiedenis[bewerken]

Vroeger werd scheepsbeschuit verpakt per 100 stuks. Om kleinere eenheden te krijgen werden halve en kwart-verpakkingen gemaakt, te weten 50 en 25 stuks. Toen daarna het verzoek kwam voor nog een nog kleinere verpakking ontstond een dilemma. In de beschuitbussen van Verkade gingen altijd 25 beschuiten. Later konden de bakkers echter ook de helft van de 25 bestellen (12-13). De fabrikanten hebben toen voor de afronding naar boven gekozen. Voor dit aantal werden speciale verpakkingsmachines gebouwd. In de loop der jaren zijn deze machines wel veranderd, maar het verpakkingsaantal is 13 gebleven.

Ingrediënten en bereiding[bewerken]

De standaard ingrediënten voor het maken van beschuit zijn: bloem, gist, zout, basterdsuiker, beschuitgelei en eieren.[2][3] Er worden ook wel eenden- of ganzeneieren gebruikt. Door het tweemaal bakken van beschuit is besmetting met salmonella dan uitgesloten.

Papbeschuit[bewerken]

Aan kinderen werd vroeger vaak beschuitpap als ontbijt gegeven. Een of twee beschuiten werden geweekt in warme melk, en opgediend met suiker en kaneel. Op de Amsterdamse Blauwburgwal 22 zat voor de oorlog een gespecialiseerd bedrijf: Prior's papbeschuitbakkerij. Dit product was verrijkt met roggemeel.

Voedingswaarde[bewerken]

Per 100 g:[4]

Energie Energie Water Eiwit Koolhydraten Suikers Vet Verzadigde vetzuren Enkelvoudig onverzadigde vetzuren Meervoudig onverzadigde vetzuren Cholesterol Vezels
386 kcal 1616 kJ 6,4 g 12,3 g 70,8 g 9,1 g 5,5 g 2,6 g 1,7 g 1,2 g 32,0 mg 3,5 g

Trivium[bewerken]

De Nederlandse uitdrukking Daar zou ik weleens een beschuitje mee willen eten! werd rond 1990 geïntroduceerd in een reclamecampagne van de beschuitfabrikant Bolletje. In de verschillende filmpjes waren onder andere Froukje de Both en Marijne van der Vlugt te zien.