Bestand:Koperen boek van Gerard Bakker, Gouda.jpg

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Oorspronkelijk bestand(4.320 × 3.240 pixels, bestandsgrootte: 2,16 MB, MIME-type: image/jpeg)


Beschrijving

Beschrijving
Nederlands: TITEL: Koperen Boek, begravenis v\h weesmeisje Soeckpenning, hoog 120cm. Het boek hangt in het Weeshuis in Gouda, hier was eerst de bibliotheek gevestigd. Eigenlijk is het geschonken aan het Streekarchief, waarin vroeger ook de studiezaal van de bibliotheek was. Omdat het een paar jaar later (na een verbouwing) mooier in de bibliotheek zou hangen is het boek daar terechtgekomen. De Bibliotheek en het Streekarchief zijn verhuisd naar de voormalige Chocoladefabriek aan Klein Amerika. In het gebouw vestigde zich een hotel/restaurant, het Koperen Boek is daar nog steeds te zien.
  • Op de twee bladzijden van het KOPEREN BOEK wordt over twee verschillende legendes verteld. LINKS staat de volgende tekst: "Indien men 't namaals gelijk zou lonen, Ik at veel liever bout dan boonen, En duurde eeuwig niet zo lang, Ik en ging noit deze gang". Deze woorden werden gesproken door een dochter van aanzienlijke afkomst, op weg naar een klooster om daar ingewijd te worden als reactie op de woorden van een zeeman die niet begreep waarom zo'n brave dochter in het klooster ging. RECHTS wordt verhaald over de bijzondere begrafenis van het "weesje" Paulyntge Haegenaar. Zij werd als 10 jarige in het aalmoezeniershuis opgenomen. Zij was een vlijtig en spaarzaam meisje. Zo spaarzaam dat men haar Paulina Soekpenning ging noemen. Na vele jaren ging ze naar de regenten daar bood ze aan dat na haar dood, een gedeelte van haar geld naar het aalmoezeniershuis zou gaan en dan alleen als zij een ordentelijke begrafenis zou krijgen, gedragen door de inwonende kinderen en begraven in de St. Janskerk. De kinderen dienden daarna op bier te worden onthaald. Paulina stierf op 93 jarige leeftijd. Op 27 maart 1773 geschiedde de begrafenis zoals zij had gewild. DEZE beide legendes inspireerde Gerard Bakker tot het maken van het Koperen boek.
Datum
Bron Eigen werk
Auteur Agaath

Licentie

Ik, de auteursrechthebbende van dit werk, maak het hierbij onder de volgende licentie beschikbaar:
w:nl:Creative Commons
naamsvermelding Gelijk delen
Dit bestand is gelicenseerd onder de Creative Commons-licentie Naamsvermelding-Gelijk delen 3.0 Unported
De gebruiker mag:
  • Delen – het werk kopiëren, verspreiden en doorgeven
  • Remixen – afgeleide werken maken
Onder de volgende voorwaarden:
  • naamsvermelding – U moet op een gepaste manier aan naamsvermelding doen, een link naar de licentie geven, en aangeven of er wijzigingen in het werk zijn aangebracht. U mag dit op elke redelijke manier doen, maar niet zodanig dat de indruk wordt gewekt dat de licentiegever instemt met uw werk of uw gebruik van zijn werk.
  • Gelijk delen – Als u het werk heeft geremixt, veranderd, of erop heeft voortgebouwd, moet u het gewijzigde materiaal verspreiden onder dezelfde licentie als het oorspronkelijke werk, of een daarmee compatibele licentie.

Bijschriften

Beschrijf in één regel wat dit bestand voorstelt

Items getoond in dit bestand

beeldt af

0,025 seconde

7,4 millimeter

image/jpeg

Bestandsgeschiedenis

Klik op een datum/tijd om het bestand te zien zoals het destijds was.

Datum/tijdMiniatuurAfmetingenGebruikerOpmerking
huidige versie18 mei 2014 13:32Miniatuurafbeelding voor de versie van 18 mei 2014 13:324.320 × 3.240 (2,16 MB)AgaathUser created page with UploadWizard

Dit bestand wordt op de volgende pagina gebruikt:

Metadata