Zelfsturende auto

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Bestuurderloze wagen)
Ga naar: navigatie, zoeken

Een zelfsturende auto is een voertuig dat wordt bestuurd door een zelfbesturingssysteem dat in staat is om de wagen van één punt naar een ander punt te brengen zonder menselijke tussenkomst.

Technische ontwikkelingen[bewerken]

Heden ten dage lopen er verschillende onderzoeksprojecten die een zelfbestuurde passagierswagen willen ontwikkelen, of die al in beperkte mate worden ingezet:

Nederland[bewerken]

In Nederland heeft Minister Schultz van Infrastructuur en Milieu in juni 2014 aangekondigd dat zij wil dat Nederland een internationaal een voortrekkersrol krijgt in deze innovatie op de weg.[2] Ze past de ontheffingsregels aan, zodat vanaf 2015 naast kleinschalige ook grootschalige testen met zelfbesturende auto’s en vrachtwagens op de openbare weg mogelijk zijn. De RDW krijgt de bevoegdheid om ontheffingen te verlenen voor deze testritten.[3] Er hebben zich inmiddels diverse partijen gemeld die vanaf 2015-2016 testritten met zelfbesturende voertuigen willen uitvoeren op Nederlandse wegen.

Nederland wordt testland[bewerken]

Nederland is het eerste land ter wereld waar een zelfsturende auto zonder stuurop de openbare weg mag rijden. De regels worden aangepast zodat het grootschalig testen op de openbare weg met zelfrijdende auto's en vrachtwagens mogelijk wordt.[4] [5]

Vanaf december 2015 begint een proef [6] met twee zelfsturende auto's in de Foodvalley. De auto's hebben geen bestuurder en geen stuur. Ze gaan dagelijks rijden over de provinciale weg tussen station Ede en de campus van de universiteit in Wageningen rijden, dat is een afstand van 6 kilometer. In Ede komt een controlekamer van waaruit ingegrepen kan worden als er iets niet goed gaat [7]. Deze proef gaat een half jaar duren. Er wordt een speciale app ontwikkeld waar reizigers een rit mee kunnen reserveren.[bron?]

Halfautomatische systemen[bewerken]

In oktober 2015 heeft de RDW het nieuwe Autopilot systeem voor Tesla goedgekeurd [8]. Auto's uitgerust met dit systeem kunnen beperkt zelfstandig manoeuvres uitvoeren, zoals hulp bieden bij parkeren en om binnen de lijnen van de weg te blijven. Bij hogere snelheden moet de bestuurder de handen aan het stuur houden [9]. De bestuurder behoudt daarmee de soevereiniteit over de auto, conform de huidige Europese regelgeving [10]. Critici vragen zich af of het nog niet te vroeg is om de software nu al aan klanten te verstrekken [11].

Externe links[bewerken]

Zie ook[bewerken]