Bestuurslagen per land in Afrika

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Dit is een overzicht van bestuurslagen per land en apart bestuurd gebied in Afrika.

Dit overzicht maakt deel uit van een reeks van zes overzichten per werelddeel. De andere overzichten betreffen Australië en Oceanië, Azië, Europa, Noord- en Midden-Amerika en Zuid-Amerika. Antarctica is ondanks de territoriale claims niet bestuurlijk ingedeeld en heeft geen bestuurslagen.


Inhoud
Uitleg

Onafhankelijke landen
Algerije · Angola · Benin · Botswana · Burkina Faso · Burundi · Centraal‑Afrikaanse Republiek · Comoren · Congo‑Brazzaville · Congo‑Kinshasa · Djibouti · Egypte · Eritrea · Equatoriaal‑Guinea · Ethiopië · Gabon · Gambia · Ghana · Guinee · Guinee‑Bissau · Ivoorkust · Kaapverdië · Kameroen · Kenia · Lesotho · Liberia · Libië · Madagaskar · Malawi · Mali · Marokko · Mauritanië · Mauritus · Mozambique · Namibië · Niger · Nigeria · Oeganda · Rwanda · Sao Tomé en Principe · Senegal · Seychellen · Sierra Leone · Soedan · Somalië · Swaziland · Tanzania · Togo · Tsjaad · Tunesië · Zambia · Zimbabwe · Zuid‑Afrika · Zuid‑Soedan
Niet breed erkende landen
Somaliland · Westelijke Sahara
Afhankelijke gebieden
Brits Indische Oceaanterritorium · Franse Zuidelijke en Antarctische Gebieden · Sint Helena, Ascension en Tristan da Cunha
Condominium
Abyei
Niemandsland
Bir Tawil
Delen van andere landen of gebieden
Ascension · Bouveteiland · Canarische Eilanden · Ceuta · Madeira · Mayotte · Melilla · Prins Edwardeilanden · Réunion · Rodrigues · Socotra · Tristan da Cunha


Algemene bronnen

Uitleg[bewerken | brontekst bewerken]

Afrika

In dit overzicht zijn opgenomen bestuurslagen van de feitelijk onafhankelijke staten in Afrika, dat wil zeggen de internationaal erkende onafhankelijke staten (leden van de Verenigde Naties) en de landen die door geen of een beperkt aantal leden van de Verenigde Naties worden erkend (Somaliland en de Westelijke Sahara).

Naast deze landen zijn ook een aantal afhankelijke gebieden en andere gebieden die geen integraal onderdeel zijn van een land, opgenomen. Het overzicht bevat ook verwijzingen naar overzeese gebieden die volledig deel uitmaken van het moederland. Verwijzingen naar een andere entiteit in een van de overzichten worden voorafgegaan door een pijltje (→).

Per gebied wordt in een kleurenoverzicht iedere bestuurslaag vermeld. Onder een bestuurslaag wordt naast de centrale overheid van het gebied verstaan een territoriaal onderdeel van een land waar regels vastgesteld en/of beslissingen worden genomen over bepaalde gebieden en/of hun bewoners. Dat betekent dat de organen van een bestuurslaag hetzij regelgevende hetzij uitvoerende bevoegdheden hebben en vaak beschikken over eigen begrotingen. Bestuurlijke indelingen die louter administratief zijn of van statistische aard zijn daarom niet opgenomen. Evenmin zijn vrijwillige samenwerkingsverbanden van bestuurslagen opgenomen.
Indien een bestuurslaag louter gedeconcentreerde bevoegdheden wordt deze wel vermeld en daarbij cursief weergegeven. In de kleur van de bovenliggende bestuurslaag.
Indien een deel van een land niet onder controle is van de centrale overheid wordt dat vermeld in een noot bij de landsnaam. Namen van federale eenheden en autonome deelstaten worden bij de bestuurslaag vermeld. Indien een land afhankelijke gebieden heeft (in welke vorm dan ook), worden deze ook bij het land vermeld, voor zover van toepassing met verwijzingen.

Van iedere bestuurslaag worden in de noten bij het overzicht indien beschikbaar het (staats)hoofd, de regeringsleider en de volksvertegenwoordiging en hun equivalenten vermeld. De bronnen van het overzicht worden vermeld direct na de noten in het overzicht.

De aanduidingen van de bestuurslagen en organen worden in het Nederlands en indien en voor zover beschikbaar in de nationale ambtstalen vermeld. Voor de Nederlandse aanduiding wordt in het algemeen een letterlijke vertaling gebruikt. Termen als county, borough en township worden niet in het Nederlands vertaald.

In de kleurenschema's worden de volgende kleuren gebruikt:

bestuurslaag op federaal of centraal niveau
bestuurslaag op deelstaatsniveau, inclusief autonome deelstaten
bestuurslaag op regioniveau
bestuurslaag op subregioniveau
bestuurslaag op subsubregioniveau of interlokaal niveau
bestuurslaag op lokaal niveau
bestuurslaag op sublokaal niveau
bestuurslaag op niveau van afhankelijk gebied
bestuurslaag met uitsluitend gedeconcentreerde rol hebben de kleur van de laag waar zij toe behoort.

Landen en gebieden[bewerken | brontekst bewerken]

Vlag van Verenigde Naties Abyei[bewerken | brontekst bewerken]

De Bijzondere bestuursregio Abyei (Engels: Abyei Special Administrative Area; Arabisch: أبيي, Abyī) is een door →Soedan en →Zuid-Soedan betwist gebied, dat door beide landen onder toezicht van de Verenigde Naties wordt bestuurd.

Bestuurslagen in Abyei[1]
Bijzondere bestuursregio Abyei[2]
Toelichting:
  1. De Bijzondere bestuursregio Abyei heeft een algemene eigen bestuurslaag en valt onder het gezamenlijk bestuur van (staten van) Zuid-Soedan en Soedan. Zie voor de bestuurslagen van Zuid-Soedan en de staat Aweil Oost het overzicht van →Zuid-Soedan en van Soedan en de staat Zuid-Kordofan het overzicht van →Soedan.
  2. Abyei heeft een uitvoerende raad met een hoofdadministrateur (chief administrator) die Zuid-Soedan vertegenwoordigt en een plaatsvervanger die Soedan vertegenwoordigt. Het hoofd van de missie (head of the mission) van de United Nations Interim Security Force for Abyei houdt toezicht.
Bronnen:

Vlag van Algerije Algerije[bewerken | brontekst bewerken]

De Democratische Volksrepubliek Algerije (Arabisch: الجمهورية الجَزائرية الديمقراطية الشعبية, al-Jumhūriyya al-Jazāʾiriyya ad-Dīmuqrāṭiyya aš-Šaʿbiyya; Tamazight: ⵜⴰⴳⴷⵓⴷⴰ ⵜⴰⵣⵣⴰⵢⵔⵉⵜ ⵜⴰⵎⴰⴳⴷⴰⵢⵜ ⵜⴰⵖⴻⵔⴼⴰⵏⵜ; Tagduda tazzayrit tamagdayt taɣerfant) is een onafhankelijke en algemeen erkende republiek.

Democratische Volksrepubliek Algerije[2] provincies[3] cirkels[4] gemeenten[5]
Toelichting:
  1. De Democratische Volksrepubliek Algerije heeft algemene bestuurslagen op drie niveaus: het centrale niveau, het provincieniveau en het gemeenteniveau. Daarnaast bestaan tussen het provincieniveau en het gemeenteniveau gedeconcentreerde organen.
  2. Algerije heeft op centraal niveau een gekozen president (رئيس, rayiys) als staatshoofd en regeringsleider die een premier (الوزير الأول, alwazir al'awal) aanwijst, en als volksvertegenwoordiging de gekozen Nationale Volksraad (المجلس الشعبي الوطني, al-Maǧlis aš-Šaʿbī al-Waṭanī) en de indirect gekozen en deels benoemde Raad van de Natie (مجلس الأمة, Maǧlis al-Umma). Algerije is ingedeeld in provincies.
  3. Een provincie (ولاية, wilāya) heeft een benoemde gouverneur (والي, wāli) en een gekozen provinciale volksraad (المجلس الشعبي الولائي, al-Maǧlis aš-Šaʿbī al-wilāyiyu). Een provincie is ingedeeld in cirkels. Deze vallen onder het provinciebestuur.
  4. Een cirkel (دائرة, daïra), ook wel als district vertaald, is een uitvoeringsorgaan van de provincie met een benoemde chef. Een cirkel is ingedeeld in gemeenten.
  5. Een gemeente (بلدية, baladiya) heeft een gekozen gemeentelijke volksraad (المجلس الشعبي البلدي, al-Maǧlis aš-Šaʿbī al-baladiyu) met een uitvoerend voorzitter.
Bronnen:

Vlag van Angola Angola[bewerken | brontekst bewerken]

De Republiek Angola (Portugees: República de Angola) is een onafhankelijke en algemeen erkende republiek.

Bestuurslagen in Angola[1]
Republiek Angola[2] provincies[3] municipaliteiten[4] gemeenten[5]
stedelijke districten[6]
Toelichting:
  1. De Republiek Angola heeft algemene bestuurslagen op twee niveaus: het centrale niveau en het municipaliteitsniveau. Daarnaast bestaan onder het centrale niveau en onder het municipaliteitsniveau gedeconcentreerde organen.
  2. Angola heeft op centraal niveau een indirect gekozen president (presidente) als staatshoofd en regeringsleider en als volksvertegenwoordiging de gekozen Nationale Vergadering (Assembleia Nacional). Angola is ingedeeld in provincies. De provincies vallen onder de centrale overheid.
  3. Een provincie (provincia) is een gedeconcentreerde onderdeel van de centrale overheid op regionaal niveau, met aan het hoofd een door de president benoemde gouverneur (governador). Een provincie is ingedeeld in municipaliteiten.
  4. Een municipaliteit (município) heeft organen benoemd door de centrale overheid, met aan het hoofd een benoemde administrateur. Voor 2020 zijn de eerste lokale verkiezingen in een deel van de municipaliteiten en de introductie van lokaal zelfbestuur aangekondigd. Een municipaliteit is ingedeeld in gemeenten en stedelijke districten. Deze vallen onder het municipaliteitsbestuur.
  5. Een gemeente (comuna) is een gedeconcentreerde onderdeel van de municipaliteit.
  6. Een stedelijk district (distrito urbano) is een gedeconcentreerde onderdeel van de (stedelijke) municipaliteit.
Bronnen:

 Ascension[bewerken | brontekst bewerken]

Het Eiland Ascension (Engels: Ascencion Island) is als eiland (island) een onderdeel van →Sint-Helena, Ascension en Tristan da Cunha.


Vlag van Benin Benin[bewerken | brontekst bewerken]

De Republiek Benin (Frans: République du Bénin) is een onafhankelijke en algemeen erkende republiek.

Bestuurslagen in Benin[1]
Republiek Benin[2] departementen[3] gemeenten[4] arrondissementen[5] stadswijken[6]
dorpen[7]
Toelichting:
  1. De Republiek Benin heeft algemene bestuurslagen op twee niveaus: het centrale niveau en het gemeenteniveau. Daarnaast bestaan onder het centrale niveau en onder het gemeenteniveau gedeconcentreerde organen.
  2. Bénin heeft op centraal niveau een gekozen president (président) als staatshoofd en regeringsleider en als volksvertegenwoordiging de gekozen Nationale Vergadering van Benin (Assemblée nationale du Bénin). Benin is ingedeeld in departementen. Deze vallen onder de centrale overheid.
  3. Een departement (département) is een gedeconcentreerde onderdeel van de centrale overheid, met aan het hoofd een prefect (préfet). Een departement is ingedeeld in gemeenten.
  4. Een gemeente (commune) heeft een burgemeester (maire) en een gekozen gemeenteraad (conseil municipal). Een gemeente is ingedeeld in arrondissementen. Deze vallen net zoals de stadswijken en dorpen onder het gemeentebestuur.
  5. Een arrondissement (arrondissement) is een gedeconcentreerde onderdeel van een gemeente en is ingedeeld in stadswijken en/of dorpen.
  6. Een stadswijk (quartier de ville) is een gedeconcentreerde onderdeel van een gemeente.
  7. Een dorp (village) is een gedeconcentreerde onderdeel van een gemeente.
Bronnen:

 Bir Tawil[bewerken | brontekst bewerken]

Bir Tawil (Arabisch: بئر طويل, Biʾr Ṭawīl) een gebied tussen →Egypte en →Soedan dat als gevolg van een betwist grensverloop door geen van beide landen wordt geclaimd, waarmee het de facto niemandsland is.


Vlag van Botswana Botswana[bewerken | brontekst bewerken]

De Republiek Botswana (Engels: Republic of Botswana; Setswana: Lefatshe la Botswana) is een onafhankelijke en algemeen erkende republiek.

Bestuurslagen in Botswana[1]
Republiek Botswana[2] steden[3]
towns[4]
districten[5] subdistricten[6]
administratieve autoriteiten[7]
Toelichting:
  1. De Republiek Botswana heeft algemene bestuurslagen op twee niveaus: het centrale niveau en het lokale niveau. Daarnaast bestaan onder het lokale niveau gedeconcentreerde organen. Naast de bovenstaande bestuurslagen kent Botswana ook de landbesturen en gewoonterechtelijke structuren in de dorpen.
  2. Botswana heeft een gekozen president (president) als staatshoofd en regeringsleider en als volksvertegenwoordiging de gekozen Nationale Assemblée (National Assembly/Palamente ya Botswana) en daarnaast het adviserende Huis van Hoofdmannen (House of Chiefs/Ntlo ya Dikgosi). Botswana is ingedeeld in steden, towns en districten.
  3. Een stad (city; toropokgolo), bestuurslaag op lokaal niveau, heeft een burgemeester (mayor) en grotendeels gekozen stadsraad (city council) met daarnaast een benoemde districtscommissaris (district commissioner).
  4. Een town (town; toropo), bestuurslaag op lokaal niveau, heeft een burgemeester (mayor) en grotendeels gekozen townraad (town council) met daarnaast een benoemde districtscommissaris (district commissioner).
  5. Een district (district; kgaolo), bestuurslaag op lokaal niveau, heeft een gedeeltelijk gekozen en gedeeltelijk benoemde districtsraad (district council) met een voorzitter (chairperson) met daarnaast een benoemde districtscommissaris (district commissioner). Van een districtsraad zijn ook hoofdmannen van de dorpen en de voorzitters van de landbesturen ex officio lid. Een district is ingedeeld in subdistricten en/of administratieve autoriteiten. Deze vallen onder het districtsbestuur.
  6. Een subdistrict (subdistrict) is een gedeconcentreerde onderdeel van een district aangestuurd door de districtsraadsleden uit het subdistrict.
  7. Een administratieve autoriteit (administrative authority) is vermoedelijk een gedeconcentreerde onderdeel van een district aangestuurd door de districtsraadsleden uit het gebied.
  • Naast de bovenstaande bestuurslagen kent Botswana ook de landbesturen. Een landbestuur (land board) wordt door de centrale overheid bestuurd en gaat over de verdeling van tribaal land. Daarnaast kent Botswana gewoonterechtelijke structuren in de dorpen, waar een hoofdman (kgosi) wordt gekozen.
  • De aanduiding town wordt niet in het Nederlands vertaald.
Bronnen:

Vlag van Bouvet Bouvet[bewerken | brontekst bewerken]

Het Bouveteiland (Noors: Bouvetøya) is als bijland een bezitting van →Noorwegen.


Vlag van Brits Indische Oceaanterritorium Brits Indische Oceaanterritorium[bewerken | brontekst bewerken]

Het Brits Indische Oceaanterritorium (Engels: British Indian Ocean Territory) is een afhankelijk gebied van het →Verenigd Koninkrijk.

Bestuurslagen in het Brits Indische Oceaanterritorium[1]
Brits Indische Oceaanterritorium[2]
Toelichting:
  1. Het Brits Indische Oceaanterritorium valt als overzees territorium (overseas territory) onder de soevereiniteit van het Verenigd Koninkrijk, maar maakt geen deel uit van het Verenigd Koninkrijk zelf. Het territorium heeft geen eigen bestuurslagen.
  2. Het Brits Indische Oceaanterritorium wordt direct vanuit Londen bestuurd door een commissaris (commissioner) bijgestaan door een administrateur (administrator), vertegenwoordigd in het territorium door de commandant van de Britse troepen. Het territorium heeft geen andere bestuurslagen.
    De Chagosarchipel, deel van het territorium, wordt geclaimd door →Mauritius.
Bronnen:

Vlag van Burkina Faso Burkina Faso[bewerken | brontekst bewerken]

Burkina Faso (Frans: Burkina Faso) is een onafhankelijke en algemeen erkende republiek.

Bestuurslagen in Burkina Faso[1]
Burkina Faso[2] regio's[3] provincies[4] bijzondere statusgemeenten[5] arrondissementen[6]
gemeenten[7]
Toelichting:
  1. Burkina Faso heeft algemene bestuurslagen op drie niveaus: het centrale niveau, het regioniveau en het gemeenteniveau, aangevuld in twee gemeenten met het deelgemeentelijk niveau. Daarnaast bestaan onder het regioniveau en op het gemeenteniveau gedeconcentreerde organen.
  2. Burkina Faso heeft op centraal niveau een gekozen president (président) als staatshoofd die een premier (premier ministre) als regeringsleider benoemt en als volksvertegenwoordiging de gekozen Nationale Vergadering (Assemblée nationale). Burkina Faso is ingedeeld in regio's. De departementen vallen onder de centrale overheid.
  3. Een regio (région) heeft een regioraad (conseil régional) gekozen door de gemeenteraadsleden en een door de centrale overheid benoemde gouverneur (gouverneur). Een regio is ingedeeld in provincies. Deze vallen onder het regiobestuur.
  4. Een provincie (province) is een gedeconcentreerde onderdeel van een regio, geleid door een hoge commissaris (haut-commissaire). Een provincie is ingedeeld in bijzondere statusgemeenten en gemeenten.
  5. Een bijzondere statusgemeente (commune urbaine à statut particulier) heeft een gekozen burgemeester (maire) en een gekozen gemeenteraad (conseil municipal). De bijzondere statusgemeenten zijn Ouagadougou in Kadiogo en Bobo-Dioulasso in Houet. Deze zijn verder ingedeeld in arrondissementen. Het grondgebied van een bijzondere statusgemeente en een departement (département), een gedeconcentreerde onderdeel van de centrale overheid geleid door een prefect (préfet), valt samen.
  6. Een arrondissement (arrondissement) heeft een gekozen burgemeester (maire) en een gemeenteraad (conseil municipal).
  7. Een gemeente ( commune) heeft een gekozen burgemeester (maire) en een gekozen gemeenteraad (conseil municipal). Het grondgebied van een gemeente en een departement (département), een gedeconcentreerde onderdeel van de centrale overheid geleid door een prefect (préfet), valt samen.
Bronnen:

Vlag van Burundi Burundi[bewerken | brontekst bewerken]

De Republiek Burundi (Kirundi: Republika y'Uburundi; Frans: République du Burundi) is een onafhankelijke en algemeen erkende republiek.

Bestuurslagen in Burundi[1]
Republiek Burundi[2] provincies[3] gemeenten[4] zones[5] heuvels[6]
wijken[7]
Toelichting:
  1. De Republiek Burundi heeft algemene bestuurslagen op drie niveaus: het centrale niveau, het gemeenteniveau en het lokale niveau. Daarnaast bestaan onder het centrale niveau en onder het gemeenteniveau gedeconcentreerde organen.
  2. Burundi heeft op centraal niveau een gekozen president (président) en als volksvertegenwoordiging de direct gekozen Nationale Vergadering van Burundi (Inama Nshingamateka y'Uburundi/Assemblée nationale du Burundi) en de indirect gekozen Senaat van Burundi (Inama Nkenguzamateka y'Uburundi/Sénat du Burundi). Burundi is ingedeeld in provincies. Deze vallen onder de centrale overheid.
  3. Een provincie (iprovense; province) is een gedeconcentreerde onderdeel van de centrale overheid met een benoemde gouverneur (gouverneur). Een provincie is ingedeeld in gemeenten.
  4. Een gemeente (ikomuni; commune) heeft een gemeenteraad (conseil municipal) die de burgemeester (maire) of gemeentelijke administrateur (administrateur municipal) kiest. Een gemeente is ingedeeld in zones. Deze vallen onder het gemeentebestuur.
  5. Een zone (zone) is een gedeconcentreerde onderdeel van een gemeente. Een zone is ingedeeld in heuvels en/of wijken.
  6. Een heuvel (imisozi; colline), bestuurslaag op lokaal niveau, heeft een heuvelraad (conseil de colline).
  7. Een wijk (quartier), bestuurslaag op lokaal niveau, in een stad heeft een wijkraad (conseil de quartier).
Bronnen:

 Canarische Eilanden[bewerken | brontekst bewerken]

De Autonome Gemeenschap Canarische Eilanden (Spaans: Comunidad Autónoma de Canarias) is als autonome gemeenschap (comunidad autónoma) onderdeel van →Spanje.


Vlag van Centraal-Afrikaanse Republiek Centraal-Afrikaanse Republiek[bewerken | brontekst bewerken]

De Centraal-Afrikaanse Republiek (Frans: République centrafricaine; Sango: Ködörösêse tî Bêafrîka) is een onafhankelijke en algemeen erkende republiek.

Bestuurslagen in de Centraal-Afrikaanse Republiek[1]
Centraal-Afrikaanse Republiek[2] autonome gemeente[3] arrondissementen[4]
regio's[5] prefecturen[6] onderprefecturen[7] gemeenten[8]
economische prefecturen[6] onderprefecturen[7] gemeenten[8]
Toelichting:
  1. De Centraal-Afrikaanse Republiek heeft algemene bestuurslagen op drie niveaus: het centrale niveau, het regioniveau en het gemeenteniveau, aangevuld binnen de autonome gemeenten met het arrondissementsniveau. Daarnaast bestaan onder het regioniveau gedeconcentreerde organen.
  2. De Centraal-Afrikaanse Republiek heeft op centraal niveau een president (président) als staatshoofd, een door de president aangewezen premier (premier ministre) als regeringsleider en als volksvertegenwoordiging de gekozen Nationale Vergadering van de Centraal-Afrikaanse Republiek (Assemblée nationale de la République centrafricaine). De Centraal-Afrikaanse Reoubliek is ingedeeld in regio's en de autonome gemeente Bangui. De (economische) prefecturen en de onderprefecturen vallen onder de centrale overheid.
    Een deel van het grondgebied is niet in handen van de centrale overheid door de burgeroorlog.
  3. Bangui heeft de status van autonome gemeente (commune autonome; kötä gbätä) en maakt geen deel uit van een regio, prefectuur of onderprefectuur. Bangui heeft een benoemde burgemeester (maire) en een gekozen gemeenteraad (conseil muncipal). Bangui is ingedeeld in arrondissementen.
  4. Een arrondissement (arrondissement) is een onderdeel van de autonome gemeente.
  5. Over de inrichting van een regio ( région) als bedoeld in artikel 114 van de grondwet zijn geen gegevens beschikbaar. Een regio is ingedeeld in prefecturen en/of economische prefecturen.
  6. a b Een (economische) prefectuur (préfecture (économique); sêse tî kömändâ-kötä) is een gedeconcentreerde onderdeel van de centrale overheid, met aan het hoofd een door de president benoemde prefect (préfet). Een (economische) prefectuur is ingedeeld in onderprefecturen.
  7. a b Een onderprefectuur (sous-préfecture) is een gedeconcentreerde onderdeel van de centrale overheid, met aan het hoofd een subprefect (sous-préfet). Een onderprefectuur is ingedeeld in gemeenten.
  8. a b Een gemeente (commune) heeft een gekozen burgemeester (maire) en gemeenteraad (conseil muncipal).
Bronnen:

 Ceuta[bewerken | brontekst bewerken]

De Autonome Stad Ceuta (Spaans: Ciudad Autónoma de Ceuta) is als autonome stad (ciudad autónoma) onderdeel van →Spanje.
Ceuta wordt geclaimd door →Marokko.


Vlag van Comoren Comoren[bewerken | brontekst bewerken]

De Unie van de Comoren (Comorees: Udzima dwa Komori; Arabisch: الاتحاد القمري, al-Ittiḥād al-Qumurī; Frans: Union des Comores) is een onafhankelijke en algemeen erkende federale republiek.

Bestuurslagen in de Comoren[1]
Unie van de Comoren[2] autonome eilanden[3]
Anjouan, Grande Comore en Mohéli
prefecturen[4] gemeenten[5]
Toelichting:
  1. De Unie van de Comoren is een federale republiek met autonome eilanden als deelstaten en heeft algemene bestuurslagen op drie niveaus: het federale niveau, het eilandniveau en het gemeenteniveau. Daarnaast bestaan onder het eilandniveau gedeconcentreerde organen.
    De Comoren claimen de Franse collectiviteit →Mayotte en de Glorieuzen, deel van de →Franse Zuidelijke en Antarctische Gebieden.
  2. De Comoren hebben op federaal niveau een gekozen president (رئيس, rayiys/président) als staatshoofd en regeringsleider en als volksvertegenwoordiging de gekozen Assemblee van de Unie van de Comoren (جمعية اتحاد جزر القمر, Jameiat al-Ittiḥād al-Qumurī' / Assemblée de l'Union des Comores). De Unie van de Comoren is ingedeeld in autonome eilanden. De prefecturen vallen onder de federale overheid.
  3. Een autonoom eiland (île autonome) heeft een gekozen president (président) en een wetgevende gekozen vergadering (assemblée législative). Een autonome eiland is ingedeeld in prefecturen.
  4. Een prefectuur (préfecture) is een gedeconcentreerde onderdeel van de federale overheid, met aan het hoofd een prefect (préfet). Een prefectuur is ingedeeld in gemeenten.
  5. Een gemeente (commune) heeft een gekozen burgemeester (maire) en een deels gekozen gemeenteraad (conseil municipal).
Bronnen:

Vlag van Congo-Brazzaville Congo-Brazzaville[bewerken | brontekst bewerken]

De Republiek Congo (Frans: République du Congo) is een onafhankelijke en algemeen erkende republiek.

Bestuurslagen in Congo-Brazzaville (Republiek Congo)[1]
Republiek Congo[2] gemeenten[3] arrondissementen[4]
departementen[5] gemeenten[3] arrondissementen[4]
districten[6]
Toelichting:
  1. De Republiek Congo heeft algemene bestuurslagen op vier niveaus: het centrale niveau, het departementsniveau, het gemeenteniveau en het arrondissementsniveau. Daarnaast bestaan onder het departementsniveau gedeconcentreerde organen.
  2. De Republiek Congo heeft op centraal niveau een gekozen president (président) als staatshoofd en regeringsleider, die een premier (premier ministre) aanwijst, en als volksvertegenwoordiging het Parlement (Parlement) met de direct gekozen Nationale Vergadering (Assemblée nationale) en de indirect gekozen Senaat (Sénat). Congo-Brazzaville is ingedeeld in gemeenten en departementen.
  3. a b Een gemeente (commune) heeft een gekozen burgemeester (maire) en gemeenteraad (conseil municipal). De gemeenten Brazzaville en Pointe-Noire maken geen deel uit van een departement. Verder bestaan alleen in de departementen Bouenza, Niari en Sangha gemeenten. Een gemeente is ingedeeld in arrondissementen.
  4. a b Een arrondissement (arrondissement), een bestuurslaag binnen een gemeente, worden bestuurd door een adjunct-burgemeester (maire-adjoint).
  5. Een departement (département) heeft een gekozen departementsraad (conseil départemental). Een departement is ingedeeld in gemeenten (alleen in Bouenza, Niari en Sangha) en districten. De districten vallen onder de centrale overheid of het departementsbestuur.
  6. Een district (district) is een gedeconcentreerde onderdeel van de centrale of departementale overheid.
Bronnen:

Vlag van Congo-Kinshasa Congo-Kinshasa[bewerken | brontekst bewerken]

De Democratische Republiek Congo (Frans: République Démocratique du Congo) is een onafhankelijke en algemeen erkende republiek.

Bestuurslagen in Congo-Kinshasa (Democratische Republiek Congo)[1]
Democratische Republiek Congo[2] stad[3] gemeenten[4]
provincies[5] steden[6] stedelijke gemeenten[7]
territoria[8] plattelandsgemeenten[9]
hoofdmanschappen[10]
sectoren[11]
Toelichting:
  1. De Democratische Republiek Congo heeft algemene bestuurslagen op vier niveaus: het centrale niveau, het provincieniveau, het stadsniveau en het gemeenteniveau. Daarnaast bestaan onder het provincieniveau gedeconcentreerde organen.
  2. De Democratische Republiek Congo heeft op centraal niveau een president (président) als staatshoofd, een premier (premier ministre) als regeringsleider en een volksvertegenwoordiging (Parlement) met de direct gekozen Nationale Vergadering (Assemblée nationale) en de indirect gekozen Senaat (Sénat). Congo-Kinshasa is ingedeeld in provincies, waaronder de stadsprovincie Kinshasa.
  3. De stad (ville) Kinshasa heeft de status van provincie (province). Kinshasa heeft een gekozen gouverneur (gouverneur) en een gekozen provinciale vergadering (assemblée provinciale). Kinshasa is ingedeeld in gemeenten.
  4. Een gemeente (commune), bestuurslaag op lokaal niveau binnen de stad Kinshasa, heeft een burgemeester (bourgmestre) en een gemeenteraad (conseil municipal).
  5. Een provincie (province) heeft een gekozen gouverneur (gouverneur) en een gekozen provinciale vergadering (assemblée provinciale). Een provincie is ingedeeld in steden en territoria. De territoria buiten de steden vallen onder het provinciebestuur.
  6. Een stad (ville) heeft een burgemeester (maire).
  7. Een stedelijke gemeente (commune urbaine), bestuurslaag op lokaal niveau binnen de steden, heeft een burgemeester (bourgmestre) en een gemeenteraad (conseil municipal).
  8. Een territorium (territoire) is een gedeconcentreerde onderdeel van de provinciale overheid, met aan het hoofd een territoriumadministrateur (administrateur de territoire). Een territorium is ingedeeld in plattelandsgemeenten, hoofdmanschappen en/of sectoren.
  9. Een plattelandsgemeente (commune rurale), bestuurslaag op lokaal niveau, heeft een burgemeester (bourgmestre) en een gemeenteraad (conseil municipal).
  10. Een hoofdmanschap (chefferie), bestuurslaag op lokaal niveau, heeft een traditionele hoofdman (chef) en een raad (conseil).
  11. Een sector (secteur), bestuurslaag op lokaal niveau, heeft een gekozen hoofdman (chef) en een raad (conseil).
Bronnen:

Vlag van Djibouti Djibouti[bewerken | brontekst bewerken]

De Republiek Djibouti (Arabisch: جمهورية جيبوتي, Jumhūriyyat Jībūti; Frans: République de Djibouti) is een onafhankelijke en algemeen erkende republiek.

Bestuurslagen in Djibouti[1]
Republiek Djibouti[2] stad[3] gemeenten[4]
regio's[5]
Toelichting:
  1. De Republiek Djibouti heeft algemene bestuurslagen op twee niveaus: het centrale niveau en het stads- of regioniveau, aangevuld met het gemeenteniveau binnen de stad Djibouti.
  2. Djibouti heeft op centraal niveau een gekozen president (رئيس, rayiys/président) als staatshoofd en regeringsleider, bijgestaan door een eerste minister (الوزير الأول, alwazir al'awal/premier ministre) en als volksvertegenwoordiging de gekozen Nationale Vergadering (الجمعية الوطنية, al-jameiat al-watania/Assemblée nationale). Djibouti is ingedeeld in regio's en de stad Djibouti.
  3. Djibouti heeft de status van stad (مدينة, Madīnat; ville) en maakt geen deel uit van een regio. De stad heeft een gekozen burgemeester (maire) en een gekozen raad (conseil) en is verder ingedeeld in gemeenten.
  4. Een gemeente (بلدية, baladiya; commune) is een onderdeel van de stad Djibouti.
  5. Een regio (إقليم, iiqlim; région) heeft een president (président) en een gekozen regionale raad (conseil régional).
Bronnen:

Vlag van Egypte Egypte[bewerken | brontekst bewerken]

De Arabische Republiek Egypte (Arabisch: جمهوريّة مصرالعربيّة, Jumhūriyat Miṣr al-`Arabīyah) is een onafhankelijke en algemeen erkende republiek.

Bestuurslagen in Egypte[1]
Arabische Republiek Egypte[2] gouvernementen[3] centra[4] dorpen[5]
secties[6] buurten[7]
steden[8] buurten[7]
gebieden onder politiebestuur
ongeorganiseerd gebied
Toelichting:
  1. De Arabische Republiek Egypte heeft algemene bestuurslagen op vier niveaus: het centrale niveau, gouvernementsniveau, het gemeenteniveau en lokale niveau.
    Het grensverloop tussen Egypte en →Soedan is betwist. In dat kader claimt Soedan de Hala'ib-driehoek en claimt geen van beide landen →Bir Tawil.
  2. Egypte heeft op centraal niveau een gekozen president (رئيس, rayiys) als staatshoofd en regeringsleider die een voorzitter van de ministerraad (رئيس مجلس الوزراء, rayiys maǧlis al-wuzara') aanwijst, en als volksvertegenwoordiging de gekozen Raad van Afgevaardigden (مجلس النواب, Maǧlis an-Nuwwāb) en per 2020 de deels gekozen, deels benoemd Raad van Advies (مجلس الشورى, Maǧlis aš-Šūrā). Egypte is ingedeeld in gouvernementen.
  3. Een gouvernement (محافظة, muhāfaẓā) heeft een benoemde gouverneur (المحافظ, al-muhāfiẓ) en een gekozen gouvernementsraad. Een gouvernement is ingedeeld in centra, secties en/of steden en kunnen verder bestaan uit gebieden onder politiebestuur en ongeorganiseerde gebieden.
  4. Een centrum (مركز, markaz), ook wel vertaald met district, bestuurslaag op gemeenteniveau, is een plattelandsgemeente en heeft een districtsraad. Een centrum is verder ingedeeld in dorpen.
  5. Een dorp (قرية, qarya), bestuurslaag op lokaal niveau binnen een centrum, heeft een dorpsraad.
  6. Een sectie (قسم, qism), bestuurslaag op gemeenteniveau, is een stedelijke gemeente en heeft een sectieraad. Een sectie is verder ingedeeld in buurten.
  7. a b Een buurt (حي, ḥay), ook wel vertaald met district, (vermoedelijk) bestuurslaag op lokaal niveau als onderdeel van een sectie of een stad.
  8. Een (nieuwe) stad (مدينة, madīnat) heeft een stadsraad en is verder ingedeeld in buurten.
Bronnen:

Vlag van Equatoriaal-Guinea Equatoriaal-Guinea[bewerken | brontekst bewerken]

De Republiek Equatoriaal-Guinea (Spaans: República de Guinea Ecuatorial) is een onafhankelijke en algemeen erkende republiek.

Bestuurslagen in Equatoriaal-Guinea[1]
Republiek Equatoriaal-Guinea[2] regio's[3] provincies[4] administratieve stad[5]
districten[6] gemeenten[7]
Toelichting:
  1. De Republiek Equatoriaal-Guinea heeft algemene bestuurslagen op vijf niveaus: het centrale niveau, het regioniveau, het provincieniveau, het districtsniveau en het gemeenteniveau. In hoeverre deze lagen ook daadwerkelijk eigen bevoegdheden hebben is niet beschikbaar.
  2. Equatoriaal-Guinea heeft op centraal niveau een gekozen president (presidente) als staatshoofd en regeringsleider, die een premier (primer ministro) aanwijst, en als volksvertegenwoordiging het Parlement van Equatoriaal-Guinea (Parlamento de Guinea Ecuatorial) met de gekozen Kamer van Afgevaardigden (Cámara de los Diputados) en de deels gekozen deels benoemde Senaat (Senado). Equatoriaal-Guinea is ingedeeld in regio's.
  3. Informatie over de bestuurlijke inrichting van een regio (región) is niet beschikbaar. Een regio is ingedeeld in provincies.
  4. Een provincie (provincia) heeft een benoemde gouverneur (gobernador). Meer informatie over de bestuurlijke inrichting is niet beschikbaar. De provincie Djibholo en stad Ciudad de la Paz hebben samen de status van administratieve stad (ciudad administrativa). De andere provincies zijn ingedeeld in districten.
  5. De provincie Djibholo en stad Ciudad de la Paz heeft de status van administratieve stad (ciudad administrativa).
  6. Een district (distrito) heeft een benoemde vertegenwoordiger van de regering (delegado de gobierno). Meer informatie over de bestuurlijke inrichting is niet beschikbaar. Een district is ingedeeld in gemeenten.
  7. Informatie over de bestuurlijke inrichting van een gemeente (municipio) is niet beschikbaar.
Bron:

Vlag van Eritrea Eritrea[bewerken | brontekst bewerken]

De Staat Eritrea (Tigrinya: ሃገረ ኤርትራ, Hagere Ertra; Engels: State of Eritrea; Arabisch: دولة إرتريا, Dawlat Iritriyya) is een onafhankelijke en algemeen erkende republiek.

Bestuurslagen in Eritrea[1]
Staat Eritrea[2] regio's[3] subregio's[4]
subregio's[4] gebieden[5]
Toelichting:
  1. De Staat Eritrea heeft algemene bestuurslagen op drie niveaus: het centrale niveau, het regioniveau en het lokale niveau. Daarnaast bestaan onder het regioniveau gedeconcentreerde organen.
  2. Eritrea heeft op centraal niveau een door het volksvertegenwoordiging gekozen president (ፕረሲደንት, piresīdeniti) als staatshoofd en regeringsleider en als volksvertegenwoordiging de Nationale Vergadering (Hagerawi Baito), met benoemde leden en leden aangewezen door de enig toegelaten partij. Eritrea is ingedeeld in regio's.
  3. Over het karakter van een regio (ዞባ, zoba; region; إقليم, iqlim) is weinig bekend. Iedere regio heeft een door de regering benoemde gouverneur. Een regio is ingedeeld in sub-regio's.
  4. a b Een subregio (ንኡስ ዞባ, ni’usi zoba; sub-region; دون الإقليمية, dun al'iiqlimia) in Maekel heeft als bestuurslaag op lokaal niveau eigen organen en geen andere bestuurslagen. Buiten Maekel heeft een subregio geen eigen organen en is ingedeeld in gebieden.
  5. Een gebied, bekend als kebabi, waarvan geen duidelijke vertaling beschikbaar is, een bestuurslaag op lokaal niveau, omvat stadswijken, dorpen of gebieden.
Bronnen:

Vlag van Ethiopië Ethiopië[bewerken | brontekst bewerken]

De Federale Democratische Republiek Ethiopië (Amhaars: የኢትጵያ ፌዴራላዊ ዲሞክራሲያዊ ሪፐብሊክ; ye-Ītyōṗṗyā Fēdēralāwī Dīmōkrāsīyāwī Rīpeblīk) is een onafhankelijke en algemeen erkende federale republiek.

Bestuurslagen in Ethiopië[1]
Federale Democratische Republiek Ethiopië[2] regio's[3]
Afar, Amhara, Benishangul-Gumuz, Gambela, Harari, Oromiya, Somali, Tigray en Yedebub Biheroch Bihereseboch na Hizboch
zones[4] districten[5]

afdelingen[6]
steden[7]
afdelingen[6]
zelfstandige steden[8]
Addis Abeba en Dire Dawa
substeden[9] afdelingen[6]
Toelichting:
  1. De Federale Democratische Republiek Ethiopië is een federale republiek met regio's als deelstaten en daarnaast de zelfstandige steden. Ethiopië heeft algemene bestuurslagen op vier niveaus: het federale niveau, het regioniveau, het gemeenteniveau en het afdelingsniveau. Daarnaast bestaan onder het regioniveau gedeconcentreerde organen.
  2. Ethiopië heeft op federaal niveau een door het volksvertegenwoordiging gekozen president (ፕሬዝዳንት, pirēzidaniti) als staatshoofd, een premier (ጠቅላይ ሚኒስትር, t’ek’ilayi mīnīsitiri) als regeringsleider en als volksvertegenwoordiging de Federale Parlementaire Vergadering (የፌደራል ፓርላማ, Yefēderal Parlama), met twee kamers, het gekozen Huis van Volksvertegenwoordigers (የሕዝብ ተወካዮች ምክር ቤት, Yehizb Tewekayoch Mekir Bet) en het indirect gekozen Huis van de Federatie (የፌዴሬሽን ምክር ቤት Yefedereshn Mekir Bet). Ethiopië is ingedeeld in regio's en zelfstandige steden.
  3. Een regio (ክልል,kəlləl) heeft een gekozen regionale raad. Een regio is grotendeels ingedeeld in zones. Deze vallen onder het regiobestuur.
  4. Een zone (ዞን, zonə) is een gedeconcentreerd onderdeel van de regio. De regio Harari bestaat maar uit een zone. Een zone is ingedeeld in districten en/of steden.
  5. Een district (ወረዳ, woreda), bestuurslaag op gemeenteniveau, heeft een gekozen raad die een uitvoerend comité kiest. Een district is ingedeeld in afdelingen.
  6. a b c Een afdeling (ቀበሌ, qäbäle) heeft een gekozen raad met een uitvoerend comité.
  7. Een stad, bestuurslaag op gemeenteniveau, heeft een gekozen raad die een burgemeester kiest. Sommige bronnen merken steden als een vorm van district. Een stad is ingedeeld in afdelingen.
  8. Een zelfstandige stad (astedader akabibi) maakt geen deel uit van een regio en heeft een direct gekozen raad die een burgemeester kiest. Een zelfstandige stad is ingedeeld in substeden.
  9. Een substad (ከተማ, kifle ketema), bestuurslaag op gemeenteniveau, is een onderdeel van een zelfstandige stad.
Bronnen:

Vlag van Franse Zuidelijke en Antarctische Gebieden Franse Zuidelijke Gebieden[bewerken | brontekst bewerken]

De Franse Zuidelijke en Antarctische Gebieden (Frans: Terres australes et antarctiques Françaises) zijn een afhankelijk gebied van →Frankrijk.

Bestuurslagen in de Franse Zuidelijke en Antarctische Gebieden[1]
Franse Zuidelijke en Antarctische Gebieden[2] districten[3]
Toelichting:
  1. De Franse Zuidelijke en Antarctische Gebieden vallen als overzees territorium (territoire d'outre-mer) onder de soevereiniteit van het Frankrijk, maar zijn geen geïntegreerd onderdeel van Frankrijk. Het territorium heeft geen eigen bestuurslagen maar kennen alleen gedeconcentreerde organen van de centrale overheid, de Franse Republiek.
    Het territorum maakt geen deel uit van de Europese Unie maar is een daarmee geassocieerd gebied overzee.
    De eilanden Bassas da India, Europa, de Glorieuzen en Juan de Nova worden geclaimd door →Madagaskar. De Glorieuzen worden ook geclaimd door de →Seychellen en de →Comoren. Tromelin wordt geclaimd door →Mauritius en de →Seychellen.
  2. De Franse Zuidelijke en Antarctische Gebieden worden op territoriumniveau bestuurd door een prefect (préfect) namens de Franse overheid. Het territorium is ingedeeld in districten.
  3. Een districten (district) is een gedeconcentreerde onderdeel van het territorium, bestuurd door een districtschef (chef de district). Het district Adélieland is de niet-algemeen erkende claim van Frankrijk op een deel van Antarctica.
Bronnen:
  • (nl) Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (werking, waarvan artikel 2 over de bevoegdheden van de Unie en de lidstaten en artikel 355 over de relatie van de Europese Unie met de landen en gebieden overzee).
  • (fr) Constitution de la République française (artikel 72-3 over de Franse Zuidelijke en Antarctische Gebieden)
  • (fr) Gweltaz Éveillard, Le statut des terres australes et antarctiques françaises, Revue du Droit Public, vol. 124, no 1, 2008, blz. 136-137 (districten)

Vlag van Gabon Gabon[bewerken | brontekst bewerken]

De Gabonese Republiek (Frans: République gabonaise) is een onafhankelijke en algemeen erkende republiek.

Bestuurslagen in Gabon[1]
Gabonese Republiek[2] provincies[3] departement[4] stad[4] arrondissementen[5]
departementen[6] districten[7] gemeente[8] evt. arrondissementen[5]
kanton[9]
Toelichting:
  1. De Centraal-Afrikaanse Republiek heeft algemene bestuurslagen op drie niveaus: het centrale niveau, het rdepartementsniveau en het gemeenteniveau. Daarnaast bestaan onder het centrale niveau en onder het departementsniveau gedeconcentreerde organen.
  2. Gabon heeft op centraal niveau een gekozen president (président) als staatshoofd, een premier (premier ministre) als regeringsleider en als volksvertegenwoordiging het Parlement van Gabon (Parlement du Gabon) met de gekozen Nationale Vergadering (Assemblée nationale) en de indirect gekozen Senaat (Sénat). Gabon is ingedeeld in provincies. Deze vallen net zoals de kantons onder de centrale overheid.
  3. Een provincie (province) is een gedeconcentreerde onderdeel van de centrale overheid en wordt geleid door een gouverneur (gouverneur). Een provincie is ingedeeld in departementen.
  4. a b Libreville in de provincie Estuaire heeft de status van stad (ville), bestuurslaag op gemeenteniveau, en departement (département). Libreville heeft een burgemeester (maire) benoemd door een gekozen gemeenteraad (conseil municipal). De arrondissementen binnen de stad vallen onder het stadsbestuur.
  5. a b Een arrondissement (arrondissement) is een gedeconcentreerde onderdeel van een stad of gemeente met een eigen arrondissementsburgemeester (maire d'arrondissement).
  6. Een departement (département) heeft een gekozen departementsraad (conseil départemental) die een voorzitter (président) kiest. De departementen met uitzondering van Libreville zijn ingedeeld in districten. Deze vallen onder het departementsbestuur.
  7. Een district (district) is een gedeconcentreerde onderdelen van een departement. Een district is ingedeeld in gemeenten en/of kantons.
  8. Een gemeente (commune), soms aangeduid als stad (ville) heeft een burgemeester (maire) en een gekozen gemeenteraad (conseil municipal). De (eventuele) arrondissementen binnen een gemeente vallen onder het gemeentebestuur.
  9. Een kanton (canton) is een gedeconcentreerde onderdeel van de centrale overheid.
Bronnen:

Vlag van Gambia Gambia[bewerken | brontekst bewerken]

De Republiek Gambia (Engels: Republic of The Gambia) is een onafhankelijke en algemeen erkende republiek.

Bestuurslagen in Gambia[1]
Republiek Gambia[2] regio's[3] stad[4]
gemeente[5]
lokaal bestuursgebied[6] district[7]
Toelichting:
  1. De Republiek Gambia heeft algemene bestuurslagen op twee niveaus: het centrale niveau en het lokale niveau, aangevuld binnen de autonome gemeenten met het districtsniveau. Daarnaast bestaan onder het centrale niveau gedeconcentreerde organen.
  2. Gambia heeft op centraal niveau een gekozen president (president) als staatshoofd en regeringsleider en als volksvertegenwoordiging de gekozen Nationale Vergadering (National Assembly). Gambia is ingedeeld in regio's. Deze vallen onder de centrale overheid.
  3. Een regio (region) is een gedeconcentreerde onderdeel van de centrale overheid. Een regio is ingedeeld in stad en gemeente dan wel in lokale bestuursgebieden.
  4. Banjul is een lokaal bestuursgebied met de status van stad (city). Banjul heeft een gekozen stadsraad (city council) en een gekozen burgemeester (mayor).
  5. Kanifeng is een lokaal bestuursgebied met de status van gemeente (municipality). Kanifeng heeft een gekozen gemeenteraad(municipal council) en een gekozen burgemeester (mayor). Kanifeng vormt samen met Banjul de regio Groot Banjul.
  6. Een lokaal bestuursgebied (local government area) heeft een gekozen gebiedsraad (area council) met een gekozen voorzitter (chairperson). Een lokale bestuursgebied is ingedeeld in districten.
  7. De inrichting van een district (district) binnen de lokale bestuursgebieden is niet beschikbaar.
Bronnen:

Vlag van Ghana Ghana[bewerken | brontekst bewerken]

De Republiek Ghana (Engels: Republic of Ghana) is een onafhankelijke en algemeen erkende republiek.

Bestuurslagen in Ghana[1]
Republiek Ghana[2] regio's[3] districten[4] zones[5] eenheden[6]
gemeentelijke districten[7] zones[5] eenheden[6]
metropolitane districten[8] submetropolitane districten[9] eenheden[6]
towns[10] eenheden[6]
gebieden[11] eenheden[6]
Toelichting:
  1. De Republiek Ghana heeft algemene bestuurslagen op drie niveaus: het centrale niveau, het districtsniveau en het lokale niveau. Daarnaast bestaan onder het centrale niveau en onder het lokale niveau gedeconcentreerde organen.
  2. Ghana heeft op centraal niveau een gekozen president (president) als staatshoofd en regeringsleider en als volksvertegenwoordiging het gekozen Parlement van Ghana (Parliament of Ghana). Ghana is ingedeeld in regio's. Deze vallen onder de centrale overheid.
  3. Een regio (region) is een interface tussen de centrale overheid en de districten. Ter afstemming heeft een regio een regionale coördinatieraad (regional co-ordination council). Een regio is ingedeeld in districten, gemeentelijke districten en metropolitane districten.
  4. Een district (district) heeft een grotendeels gekozen districtsvergadering (district assembly) en een benoemde districtshoofdbestuurder (district chief executive). Een district is ingedeeld in zones.
  5. a b Een zone (zone), bestuurslaag op lokaal niveau, heeft een zoneraad (zone council) met vertegenwoordigers van de bovenliggende vergadering en de eenheidscomités en benoemde leden. Een zone is ingedeeld in eenheden.
  6. a b c d e Een eenheid (unit) onder het lokale niveau heeft een grotendeels gekozen eenheidscomité (unit committee).
  7. Een gemeentelijk district (municipal district), bestuurslaag op lokaal niveau, heeft een grotendeels gekozen gemeentevergadering (municipal assembly) en een benoemde districtshoofdbestuurder (district chief executive). Een gemeentelijk district is ingedeeld in zones.
  8. Een metropolitaan district (metropolitan district) heeft een grotendeels gekozen metropolitane vergadering (metropolitan assembly) en een benoemde districtshoofdbestuurder (district chief executive). Een metropolitaan district is ingedeeld in submetropolitane districten, towns en/of gebieden.
  9. Een submetropolitaan district (submetropolitan district), bestuurslaag op lokaal niveau, heeft een gekozen submetropolitane raad (sub-metropolitan council).
  10. Een town, bestuurslaag op lokaal niveau, heeft een gekozen townraad (town council).
  11. Een gebied (area), bestuurslaag op lokaal niveau, heeft een gekozen gebiedsraad (area council).
  • Naast de genoemde bestuurslagen kent Ghana ook gewoonterechtelijk leiderschap met vertegenwoordigers in een deel van de vergaderingen.
  • De aanduiding town wordt niet in het Nederlands vertaald.
Bronnen:

Vlag van Guinee Guinee[bewerken | brontekst bewerken]

De Republiek Guinee (Frans: République de Guinée) is een onafhankelijke en algemeen erkende republiek.

Bestuurslagen in Guinee[1]
Republiek Guinee[2] gouvernement[3] gemeenten[4]
regio's[5] prefecturen[6] gemeente[4]
Toelichting:
  1. De Republiek Guinee heeft algemene bestuurslagen op drie niveaus: het centrale niveau, het regioniveau en het gemeenteniveau, aangevuld binnen de autonome gemeenten met het arrondissementsniveau. Daarnaast bestaan onder het regioniveau gedeconcentreerde organen.
  2. Guinee heeft op centraal niveau een gekozen president (président) als staatshoofd en regeringsleider die een premier (Premier ministre) aanwijst, en als volksvertegenwoordiging de gekozen Nationale Vergadering (Assemblée nationale). Guinee is ingedeeld in regio's en het gouvernement Conakry. De prefecturen, de speciale zone en de ondeprefecturen vallen onder de centrale overheid.
  3. Conakry heeft de status van gouvernement (gouvernorat), bestuurslaag op regioniveau. Het gouvernement heeft een door de president benoemde gouverneur (gouverneur). Het gouvernement is ingedeeld in gemeenten. Het is tevens de zetel van een speciale zone (zone speciale), een gedeconcentreerd onderdeel van de centrale overheid, met aan het hoofd een prefect (préfet).
  4. a b Een gemeente ( commune) heeft een gekozen burgemeester (maire) en een gekozen gemeenteraad (conseil municipal). Er zijn stedelijke gemeenten en plattelandsgemeenten. De plattelandsgemeenten zijn tevens zetel van een onderprefectuur (sous-préfecture), een gedeconcentreerde onderdeel van de centrale overheid, met aan het hoofd een onderprefect (sous-préfet).
  5. Een regio (région) heeft een regioraad (conseil régional) als vertegenwoordiging van de gemeenteraden, die een voorzitter (président) kiest. Een regio is ingedeeld in prefecturen.
  6. Een prefectuur (préfecture) is een gedeconcentreerde onderdeel van de centrale overheid, met aan het hoofd een prefect (préfet). Een prefectuur is ingedeeld in gemeenten.
Bronnen:

Vlag van Guinee-Bissau Guinee-Bissau[bewerken | brontekst bewerken]

De Republiek Guinee-Bissau (Portugees: Republica da Guiné-Bissau) is een onafhankelijke en algemeen erkende republiek.

Bestuurslagen in Guinee-Bissau[1]
Republiek Guinee-Bissau[2] autonome sector[3] zelfbesturende afdelingen[4]
regio's[5] sectoren[6] zelfbesturende afdelingen[4]
Toelichting:
  1. De Republiek Guinee-Bissau heeft algemene bestuurslagen op drie niveaus: het centrale niveau, het sectorniveau en het afdelingsniveau. Daarnaast bestaan onder het centrale niveau gedeconcentreerde organen.
  2. Guinee-Bissau heeft op centraal niveau een gekozen president (presidente) als staatshoofd, een premier (primeiro-ministro) als regeringsleider en als volksvertegenwoordiging de gekozen Nationale Volksvergadering van Guinee-Bissau (Assembleia Nacional Popular da Guiné-Bissau). Guinee-Bissau is ingedeeld in regio's en de autonome sector Bissau. De regio's, de adninistratieve sectoren en de administratieve afdelingen vallen onder de centrale overheid.
  3. Een hoofdstad Bissau heeft de status van autonome sector (setor autónomo) en maakt geen deel uit van een regio. Bissau heeft een gekozen gemeentevergadering (assembleia municipal) en als uitvoerend orgaan een gemeentekamer (câmara municipal). Bissau is ingedeeld in zelfbesturende afdelingen.
  4. a b Een zelfbesturende afdeling (secção autárquica) heeft een gekozen bewonersvergadering (assembleia dos moradores) en als uitvoerend orgaan een bewonersstuurgroep (comissão directiva dos moradores). De afdeling is tevens zetel van de administratieve afdeling (secção administrativa) als gedeconcentreerde onderdeel van de centrale overheid.
  5. Een regio (região) is een gedeconcentreerde onderdeel van de centrale overheid, met aan het hoofd een gouverneur (governador). Een regio is ingedeeld in sectoren.
  6. Een sector (sector) heeft een gekozen gemeentevergadering (assembleia municipal) en als uitvoerend orgaan een gekozen gemeentekamer (câmara municipal). Een sector is ingedeeld in zelfbesturende afdelingen. Een sector is tevens zetel van de administratieve sector (sector administrativa) als gedeconcentreerde onderdeel van de centrale overheid, met aan het hoofd een sectoradministrateur (administrador de sector).
Bronnen:
  • (pt) [Constituição da República da Guiné-Bissau Constituição da República da Guiné-Bissau] (staatsinrichting, artikel 108 ovr regio's en sectoren)
  • (en) Profile Guinea-Bissau, OECD (regio's, sectoren en autonome sector)

Vlag van Ivoorkust Ivoorkust[bewerken | brontekst bewerken]

De Republiek Ivoorkust (Frans: République de Côte d'Ivoire) is een onafhankelijke en algemeen erkende republiek.

Bestuurslagen in Ivoorkust[1]
Republiek Ivoorkust[2] regio's[3] departementen[4] onderprefecturen[5] gemeenten[6]
autonome districten[7] departementen[4] onderprefecturen[5] gemeenten[6]
Toelichting:
  1. De Republiek Ivoorkust heeft algemene bestuurslagen op drie niveaus: het centrale niveau, het regioniveau en het gemeenteniveau. Daarnaast bestaan onder het regioniveau gedeconcentreerde organen.
  2. Ivoorkust heeft op centraal niveau een gekozen president (président) als staatshoofd, een premier (premier ministre) als regeringsleider en als volksvertegenwoordiging het Parlement (Parlement), bestaande uit de gekozen Nationale Vergadering (Assemblée nationale) en de gekozen Senaat (Sénat). Ivoorkust is ingedeeld in regio's en autonome districten. De departementen en onderprefecturen vallen onder de centrale overheid. Ivoorkust was tot 2014 ingedeeld in districten. Een district (district) was een gedeconcentreerde onderdeel van de centrale overheid, met aan het hoofd een benoemde gouverneur (gouverneur) ondersteund door een districtsraad (conseil du district).
  3. Een regio (région) heeft een gekozen regionale raad (conseil régional) met een gekozen voorzitter (président) en daarnaast een benoemde regioprefect (préfet de région). Een regio is ingedeeld in departementen.
  4. a b Een departement (département) is een gedeconcentreerde onderdeel van de centrale overheid, met aan het hoofd een benoemde prefect (préfet). Een departement is ingedeeld in onderprefecturen.
  5. a b Een onderprefecturen (sous-préfecture) is een gedeconcentreerde onderdeel van de centrale overheid, met aan het hoofd een onderprefect (sous-préfet). Een onderprefectuur is ingedeeld in gemeenten.
  6. a b Een gemeente (commune) heeft een gekozen burgemeester (maire) en een gekozen gemeenteraad (conseil municipal). Binnen een gemeente bestaan dorpen (village) met een gekozen dorpschef (chef de village) en een gekozen dorpsraad (conseil de village) als ondersteuning van de onderprefect.
  7. Een autonoom district (district autonome), bestuurslaag op regioniveau, heeft een gouverneur (gouverneur) en een autonome districtsraad (conseil du district autonome). Een autonoom district is ingedeeld in departementen.
Bronnen:

Vlag van Kaapverdië Kaapverdië[bewerken | brontekst bewerken]

De Republiek Kaapverdië (Portugees: República de Cabo Verde) is een onafhankelijke en algemeen erkende republiek.

Bestuurslagen in Kaapverdië[1]
Republiek Kaapverdië[2] gemeenten[3]
Toelichting:
  1. De Republiek Kaapverdië heeft algemene bestuurslagen op twee niveaus: het centrale niveau en het gemeenteniveau
  2. Kaapverdië heeft op centraal niveau een gekozen president (presidente) als staatshoofd, een premier (primeiro-ministro) als regeringsleider en als volksvertegenwoordiging de gekozen Nationale Vergadering (Asembleia Nacional). Kaapverdië is ingedeeld in gemeenten.
  3. Een gemeente (municipio) heeft een gekozen gemeentevergadering (assembleia municipal) die een uitvoerende gemeentekamer (câmara municipal) aanwijst. Een gemeente worden in het Portugees ook wel aangeduid als concelho. Zij zijn verder ingedeeld in parochies (freguesia), die geen bestuurlijke rol lijken te hebben. Een parochie wordt aangestuurd door een gemeentelijke delegatie (delegação municipal).
Bronnen:

Vlag van Kameroen Kameroen[bewerken | brontekst bewerken]

De Republiek Kameroen (Frans: République du Cameroun; Engels: Republic of Cameroon) is een onafhankelijke en algemeen erkende republiek.

Bestuurslagen in Kameroen[1]
Republiek Kameroen[2] regio's[3] departementen[4] stedelijke gemeenschappen[5] arrondissementsgemeenten[6]
plattelandsgemeenten[6]
Toelichting:
  1. De Republiek Kameroen heeft algemene bestuurslagen op drie niveaus: het centrale niveau, het regioniveau en het gemeenteniveau, aangevuld met het stedelijk gemeenschapsniveau in enkele stedelijke gebieden. Daarnaast bestaan onder het regioniveau gedeconcentreerde organen.
  2. Kameroen heeft op centraal niveau een gekozen president (président; president) als staatshoofd, die een premier (premier ministre; prime minister) als regeringsleider aanwijst, en als volksvertegenwoordiging het Parlement (Parlement; Parliament) met de gekozen Nationale Vergadering (Assemblée nationale; National Assembly) en de deels gekozen Senaat (Sénat; Senate). De departementen en de arrondissementen vallen onder de centrale overheid. Kameroen is ingedeeld in regio's.
  3. Een regio (région; region) heeft een benoemde gouverneur (gouverneur; governor). De regioraden zijn niet gevormd. Een regio is ingedeeld in departementen.
  4. Een departement (département; division) is een gedeconcentreerde onderdeel van de centrale overheid, met aan het hoofd een prefect (préfet; prefect). Een departement is ingedeeld in stedelijke gemeenschappen en/of plattelandsgemeenten.
  5. Een stedelijke gemeenschap (communauté urbaine; city council) heeft een benoemde regeringsgedelegeerde (délégué du gouvernement; government delegate) die de rol van burgemeester vervult en een gekozen stadsraad (conseil de la communauté urbaine; city council). Een stedelijke gemeenschap is ingedeeld in arrondissementsgemeenten.
  6. a b Een arrondissementsgemeente (commune d'arrondissement; sub-divisional council) en een plattelandsgemeente (commune rurale; rural council) heeft een gekozen burgemeester (maire; mayor) en een gekozen gemeenteraad (conseiil municipal; sub-divisional council resp.rural council). Per gemeente bestaat een arrondissement (arrondissement; subdivision) als gedeconcentreerde onderdeel van de centrale overheid, met aan het hoofd een onderprefect (sous-prefect, subprefect).
Bronnen:

Vlag van Kenia Kenia[bewerken | brontekst bewerken]

De Republiek Kenia (Engels: Republic of Kenya; ; Swahili: Jamhuri ya Kenya) is een onafhankelijke en algemeen erkende republiek.

Bestuurslagen in Kenia[1]
Republiek Kenia[2] county's[3]
steden[4]
municipaliteit[4]
town[4]
localiteiten[4]
Toelichting:
  1. De Republiek Kenia heeft algemene bestuurslagen op twee niveaus: het centrale niveau en het countyniveau. Daarnaast bestaan onder het countyniveau gedeconcentreerde organen.
  2. Kenia heeft op centraal niveau een gekozen president (president; rais) als staatshoofd en regeringsleider en als volksvertegenwoordiging het Parlement van Kenia (Parliament of Kenya; Bunge le Kenya) met de gekozen Nationale Vergadering (National Assembly; Bunge la Taifa) en de gekozen Senaat (Senate; Seneti). Kenia is ingedeeld in county's.
  3. Een county heeft een gekozen countygouverneur (county governor; gavana la kaunti) en een gekozen countyvergadering (county assembly; bunge la kaunti). Een county is ingedeeld in steden, municipaliteiten, towns en/of niet-ingedeeld gebied met lokaliteiten. Deze vallen als subcounty's onder de county's. Nairobi en Mombassa hebben de status van stad (city) en county (county; kaunti) tegelijk zonder verdere indeling.
  4. a b c d De stad (city), municipaliteit (municipality) en town zijn als subcounty's gedeconcentreerde onderdelen van de county's, maar zijn nog niet ingericht. Een deel van het gebied van de county's is niet ingedeeld in subcounty's, maar kent wel een localiteit (locality; ntaa) zonder eigen bestuur.
  • De aanduiding county betekent letterlijk graafschap, maar wordt in het algemeen niet vertaald. De aanduiding town wordt niet in het Nederlands vertaald.
Bronnen:

Vlag van Lesotho Lesotho[bewerken | brontekst bewerken]

Het Koninkrijk Lesotho (Zuid-Sotho: Muso oa Lesotho; Engels: Kingdom of Lesotho) is een onafhankelijke en algemeen erkende monarchie.

Bestuurslagen in Lesotho[1]
Koninkrijk Lesotho[2] gemeente[3]
districten[4] gemeenschappen[5]
stedelijk gebied[6]
Toelichting:
  1. Het Koninkrijk Lesotho heeft algemene bestuurslagen op drie niveaus: het centrale niveau, het districtsniveau en het lokale niveau.
  2. Lesotho heeft op centraal niveau een koning (morena; king) als staatshoofd bij erfopvolging, een premier (prime minister) als regeringsleider en als volksvertegenwoordiging het Parlement (Parliament) met de gekozen Nationale Vergadering (National Assembly) en de deels benoemde deels erfelijk bepaalde Senaat (Senate). Lesotho is ingedeeld in districten en de gemeente Maseru.
  3. Maseru heeft de status van gemeente (municipality), bestuurslaag op districtsniveau, en heeft een grotendeels gekozen gemeenteraad (municipal council) die een burgemeester (mayor) kiest
  4. Een district (setereke; district) heeft een districtsraad (district council) bestaande uit vertegenwoordigers van de gemeenschapsraden en stedelijke raden, die een districtsburgemeester (district mayor) kiest met daarnaast een uitvoerend districtssecretaris (district executive secretary). Een district is ingedeeld in gemeenschappen en/of stedelijke gebieden.
  5. Een gemeenschap (community), bestuurslaag op lokaal niveau, heeft een grotendeels gekozen gemeenschapsraad (community council) met gekozen leden en vertegenwoordigers van de hoofdmannen (chief). die een voorzitter kiest.
  6. Een stedelijk gebied (urban area), bestuursorgaan op lokaal niveau, heeft een stedelijke raad (urban council) met gekozen leden en vertegenwoordigers van de hoofdmannen (chief), die een burgemeester (mayor) kiest.
Bronnen:

Vlag van Liberia Liberia[bewerken | brontekst bewerken]

De Republiek Liberia (Engels: Republic of Liberia) is een onafhankelijke en algemeen erkende republiek.

Bestuurslagen in Liberia[1]
Republiek Liberia[2] county's[3] districten[4] steden[4]
townships[4]
boroughs[4]
hoofdmanschappen[4] clans[4]
towns[4]
Toelichting:
  1. De Republiek Liberia heeft algemene bestuurslagen op drie niveaus: het centrale niveau, het districtsniveau en het gemeenteniveau, aangevuld in een deel van het land met het hoofsmanschapsniveau.
  2. Liberia heeft op centraal niveau een gekozen president (president) als staatshoofd en regeringsleider en als volksvertegenwoordiging de Wetgevende Macht van Liberia (Legislature of Liberia) met het gekozen Huis van Afgevaardigde (House of Representatives) en de gekozen Senaat (Senate). De county's vallen onder de centrale overheid. Liberia is ingedeeld in county's.
  3. Een county is een gedeconcentreerde onderdeel van de centrale overheid met een benoemde super-intendent (superintendent) aan het hoofd. Een county is ingedeeld in districten.
  4. a b c d e f g Weinig tot geen informatie is beschikbaar over de bestuurslagen district (district), stad (city), clan (clan) town, township en borough en over het hoofdmanschap (chiefdom) in Liberia. Over deze indeling is geen duidelijkheid beschikbaar. Deze is gebaseerd op de Local Government Act 2018, waarvan slechts delen beschikbaar zijn. Een district is ingedeeld in steden, townships, boroughs en/of hoofdmanschappen. Een hoofdmanschap is ingedeeld in clans en towns.
  • De aanduiding county betekent letterlijk graafschap, maar wordt in het algemeen niet vertaald. Dit geldt ook voor town, township en borough.
Bronnen:

Vlag van Libië Libië[bewerken | brontekst bewerken]

De Republiek Libië (Arabisch: دولة ليبيا, Dawlat Lībiyyā) is een onafhankelijke en algemeen erkende republiek.

Bestuurslagen in Libië[1]
Staat Libië[2] gemeenten[3]
Toelichting:
  1. De Staat Libië heeft algemene bestuurslagen op twee niveaus: het centrale niveau en het gemeenteniveau. Daarnaast is voorzien in een indeling in gouvernementen (محافظة, muḥāfaẓä), maar deze zijn feitelijk niet opgericht.
    Een deel van hun gebied is niet in handen van de centrale overheid door de burgeroorlog.
  2. Libië heeft op centraal niveau een voorzitter van de presidentiële raad (رئيس المجلس الرئاسي, rayiys almaǧlis alriyasii) als staatshoofd en regeringsleider en als volksvertegenwoordiging de gekozen Raad van Afgevaardigden (مجلس النواب, Maǧlis an-Nūwāb). Libië is ingedeeld in gemeenten.
  3. Weinig tot geen informatie is beschikbaar over de bestuurslagen en voor zover voorhanden vaak verouderd. Wel bestaat de bestuurslaag gemeente (بلدية, baladiya).
Bronnen:

Vlag van Madagaskar Madagaskar[bewerken | brontekst bewerken]

De Republiek Madagaskar (Malagassisch: Repoblikan'i Madagasikara; ; Frans: République de Madagascar) is een onafhankelijke en algemeen erkende republiek.

Bestuurslagen in Madagaskar[1]
Republiek Madagaskar[2] provincies[3] regio's[4] districten[5] gemeenten[6]
Toelichting:
  1. De Republiek Madagaskar heeft algemene bestuurslagen op vier niveaus: het centrale niveau, het regioniveau, het districtsniveau en het gemeenteniveau. Daarnaast bestaan onder het regioniveau gedeconcentreerde organen.
    Madagaskar claimt Bassas da India, Europa, de Glorieuzen en Juan de Nova, deel van de →Franse Zuidelijke en Antarctische Gebieden.
  2. Madagaskar heeft op centraal niveau een gekozen president (filohan; président) als staatshoofd, een premier (praiminisitra/premier ministre) als regeringsleider en als volksvertegenwoordiging de gekozen Nationale Vergadering (Antenimieram-Pirenena/Assemblée nationale) en de gekozen Senaat (Antenimieran-Doholona/Sénat). Madagaskar is ingedeeld in provincies. De districten vallen onder de centrale overheid.
  3. Een provincie (faritany; province) heeft nog geen eigen organen. De centrale overheid is vertegenwoordigd door een commissaris-generaal (commissaire-général). De provincies waren opgeheven in 2007-2009, maar zijn in 2010 weer opgenomen in de grondwet. Een provincie is ingedeeld in regio's.
  4. Een regio (faritra; region) heeft een benoemde regionale chef (chef régionale). De centrale overheid is vertegenwoordigd door een prefect (préfet). Een regio is ingedeeld in districten.
  5. Een district (fivondronana; district) is een gedeconcentreerde onderdeel van de centrale overheid, met aan het hoofd een districtshoofd (cap du district). Een district is ingedeeld in gemeenten.
  6. Een gemeente (kaominina; commune) heeft een gekozen burgemeester (maire) en een gekozen gemeenteraad (conseil municipal).
Bronnen:

 Madeira[bewerken | brontekst bewerken]

De Autonome Regio Madeira (Portugees: Região Autônoma da Madeira) is als autonome regio (região autônoma) onderdeel van →Portugal.


Vlag van Malawi Malawi[bewerken | brontekst bewerken]

De Republiek Malawi (Chichewa: Dziko La Malaŵi; ; Engels: Republic of Malawi) is een onafhankelijke en algemeen erkende republiek.

Bestuurslagen in Malawi[1]
Republiek Malawi[2] regio's[3] districten[4]
steden[5]
gemeenten[6]
towns[7]
Toelichting:
  1. De Republiek Malawi heeft algemene bestuurslagen op twee niveaus: het centrale niveau en het lokale niveau. Daarnaast bestaan tussen deze niveaus gedeconcentreerde organen.
  2. Malawi heeft op centraal niveau een gekozen president (msogoleri; president) als staatshoofd en regeringsleider en als volksvertegenwoordiging de gekozen Nationale Vergadering (National Assembly). De regio's vallen onder de centrale overheid. Malawi is ingedeeld in regio's.
  3. Een regio (mchigawo; region) is een gedeconcentreerde onderdeel van de centrale overheid. Een regio is ingedeeld in districten, steden, gemeenten en/of towns.
  4. Een district (boma; district), bestuurslaag op lokaal niveau, heeft een grotendeels gekozen districtsraad (district council) die een voorzitter (chairperson) kiest.
  5. Een stad (city) heeft een gekozen grotendeels gekozen stadsraad (city council), bestuurslaag op lokaal niveau, die een burgemeester (mayor) kiest.
  6. Een gemeente (municipality), bestuurslaag op lokaal niveau, heeft een grotendeels gekozen gemeenteraad (municipal council) die een burgemeester (mayor) kiest.
  7. Een town, bestuurslaag op lokaal niveau, heeft een grotendeels gekozen townraad (town council) die een burgemeester (mayor) kiest.
  • De aanduiding town wordt niet in het Nederlands vertaald.
Bronnen:

Vlag van Mali Mali[bewerken | brontekst bewerken]

De Republiek Mali (Frans: République du Mali) is een onafhankelijke en algemeen erkende republiek.

Bestuurslagen in Mali[1]
Republiek Mali[2] district[3] stadsgemeenten[4]
regio's[5] cirkels[6] stadsgemeenten[4]
plattelandsgemeente[7]
Toelichting:
  1. De Republiek Mali heeft algemene bestuurslagen op vier niveaus: het centrale niveau, het regioniveau, het cirkelniveau en het gemeenteniveau, aangevuld binnen de autonome gemeenten met het arrondissementsniveau. Daarnaast bestaan onder het regioniveau gedeconcentreerde organen.
  2. Mali heeft op centraal niveau een gekozen president (président) als staatshoofd, een premier(premier ministre') als regeringsleider en als volksvertegenwoordiging de gekozen Nationale Vergadering (Assemblée nationale). Mali is ingedeeld in regio;s en het district Bamako.
  3. Bamako heeft de status van district (district) en maakt geen deel uit van een regio. Het district heeft een door de gemeenteraadsleden gekozen districtsraad (conseil du district) die de burgemeester (maire) kiest. Het district is ingedeeld in stadsgemeenten.
  4. a b Een stadsgemeente (commune urbaine) heeft een gekozen gemeenteraad (conseil municipal) die een burgemeester (maire) kiest.
  5. Een regio (région) heeft een regioraad (conseil régional) gekozen door de leden van de gemeenteraden. Een regio is ingedeeld in cirkels.
  6. Een cirkel (cercle) heeft een cirkelraad (conseil de cercle) gekozen door de leden van de gemeenteraden. Binnen het district bestaan geen cirkels. Een cirkel is ingedeeld in stadsgemeenten en/of plattelandsgemeenten.
  7. Een plattelandsgemeente (commune rurale) heeft een gekozen gemeenteraad (conseil municipal) die een burgemeester (maire) kiest.
Bronnen:

Vlag van Marokko Marokko[bewerken | brontekst bewerken]

Het Koninkrijk Marokko (Arabisch: المملكة المغربية, al-Mamlaka al-Maghribīya; Tamazight: ⵜⴰⴳⴻⵍⴷⵉⵜ ⵏ ⴻⵍⵎⴻⵖⵔⵉⴱ, Tageldit n Elmeɣrib) is een onafhankelijk koninkrijk. De bezetting en annexatie van →Westelijke Sahara door Marokko is omstreden.

Bestuurslagen in Marokko[1]
Koninkrijk Marokko[2] regio's[3] provincies[4] gemeenten[5]
prefecturen[6] gemeenten[5]
Toelichting:
  1. Het Koninkrijk Marokko heeft algemene bestuurslagen op vier niveaus: het centrale niveau, het regioniveau, het provincieniveau en het gemeenteniveau. Daarnaast bestaan op het regioniveau ook gedeconcentreerde organen.
    Marokko omvat ook het gebied van de geannexeerde Westelijke Sahara. Een klein deel van dit gebied is in handen van de →Arabische Democratische Republiek Sahara.
    Marokko claimt →Ceuta en Melilla, autonome steden van Spanje.
  2. Marokko heeft op centraal niveau een koning (ملك, maili) als staatshoofd bij erfopvolging, een regeringsvoorzitter (رئيس الحكومة, rayiys al-hukuma) als regeringsleider en als volksvertegenwoordiging het Parlement van Marokko (البرلمان المغربي, al-Barlaman al-Maghribī) met de gekozen Raad van Afgevaardigden (مجلس النواب, Maǧlis an-Nuwwāb/ⴰⴳⵔⴰⵡ ⵉⵎⴰⵔⴰⵢⴻⵏ, Agraw imarayen) en de deeks direct deels indirect gekozen Raad van Raadslieden (مجلس المستشارين, Maǧlis al-Mustasharin/Agraw en imessemtiren). Marokko is ingedeeld in regio's overeenstemmend met wilaya's. De wilaya's vallen onder de centrale overheid.
  3. Een regio (منطقة, mintaqa) heeft een gekozen regionale raad die een voorzitter kiest, tevens hoofd van het bestuur. Parallel aan de regio bestaat de wilaya (ولاية, wilāya) als gedeconcentreerde onderdeel van de centrale overheid, met aan het hoofd een gouverneur (والي, wāli). Een regio is ingedeeld in provincies en/of prefecturen.
  4. Een provincie (مقاطعة, muqatea) heeft een gekozen provincieraad die een voorzitter kiest, tevens hoofd van het bestuur. De provincie heeft ook een benoemde gouverneur. Een provincie is ingedeeld in gemeenten.
  5. a b Een gemeente (مجتمع, muhtamae) heeft een gekozen gemeenteraad die een voorzitter kiest, tevens hoofd van het bestuur. Een stedelijke gemeente wordt ook wel aangeduid als stad (مدينة, madina). Enkele gemeenten zijn verder ingedeeld in arrondissementen met gekozen arrondissementsraden. In die gevallen bestaat de gemeenteraad uit vertegenwoordigers van de arrondissementsraden. Op gemeentelijk niveau bestaat tevens een benoemde pacha (stedelijk niveau) of caïd (plattelandsniveau).
  6. Een prefectuur (عمالة, eamalat), bestuurslaag op provincieniveau, heeft een gekozen prefectuurraad die een voorzitter kiest, tevens hoofd van het bestuur. De prefectuur heeft ook een benoemde gouverneur. Een prefectuur is ingedeeld in gemeenten.
Bronnen:

Vlag van Mauritanië Mauritanië[bewerken | brontekst bewerken]

De Islamitische Republiek Mauritanië (Arabisch: الجمهورية الإسلامية الموريتانية, al-Jumhūrīyah al-Islāmīyah al-Mūrītānīyah; Frans République Islamique de Mauritanie) is een onafhankelijke en algemeen erkende republiek.

Bestuurslagen in Mauritanië[1]
Islamitische Republiek Mauritanië[2] regio's[3] departementen[4] gemeenten[5]
Toelichting:
  1. De Islamitische Republiek Mauritanië heeft algemene bestuurslagen op drie niveaus: het centrale niveau, het regioniveau en het gemeenteniveau. Daarnaast bestaan onder het regioniveau gedeconcentreerde organen.
  2. Mauritanië heeft op centraal niveau een gekozen president (رئيس, rayiys; président) als staatshoofd, een minister-president (رئيس وزراء, rayiys wuzara'; prémier-ministre) als regeringsleider en als volksvertegenwoordiging de gekozen Nationale Vergadering (الجمعية الوطنية, Al Jamiya al-Wataniyah/Assemblée nationale). Mauritanië is ingedeeld in regio's. De departementen en de arrondissementen vallen onder de centrale overheid. Of de wilaya's nog bestaan en vallen onder de centrale overheid is onduidelijk.
  3. Een regio (ولاية, wilāya; région, ook wel vertaald met provincie, heeft een gekozen regionale raad (conseil régional) die een gouverneur (والي, wāli) aanwijst. De bronnen zijn onduidelijk over de vraag of naast de nieuwe regio's ook nog wilaya's bestaan als gedeconcentreerde eenheden. Een regio is ingedeeld in departementen.
  4. Een departement (مقاطعة, muqatea; département), ook wel vertaald met provincie, is een gedeconcentreerde onderdeel van de centrale overheid, met aan het hoofd een door de gouverneur benoemde prefect (hakem; préfet). Een departement is ingedeeld in gemeenten.
  5. Een gemeente (البلدية, albaladia; commune) heeft een gekozen gemeenteraad (المجلس البلدي, maǧlis al-baladi; conseil municipal) die een burgemeester (رئيسة بلدية, rayiysat baladia; maire) kiest. Naast de gemeenten bestaan als gedeconcentreerde onderdelen het arrondissement (arrondissement).
Bronnen:

Vlag van Mauritius Mauritius[bewerken | brontekst bewerken]

De Republiek Mauritius (Engels: Republic of Mauritius; Frans: République de Maurice; Morisien: Repiblik Moris) is een onafhankelijke en algemeen erkende republiek.

Bestuurslagen in Mauritius[1]
Republiek Mauritius[2] stad[3]
towns[4]
districten[5] dorpen[6]
regio[7]
Rodrigues
afhankelijkheden[8]
Agalega-eilanden en Cargados Carajos
Toelichting:
  1. De Republiek Mauritius heeft algemene bestuurslagen op drie niveaus: het centrale niveau, het districtsniveau en het lokale niveau. Binnen Mauritius heeft Rodrigues als regio een autonome status met een eigen bestuurslaag.
    Mauritius claimt de Chagosarchipel, deel van het →Brits Indische Oceaanterritorium alsmede Tromelin, deel van de →Franse Zuidelijke en Antarctische Gebieden.
  2. Mauritius heeft op centraal niveau een door de Nationale Vergadering gekozen president (president; président) als staatshoofd, een premier (prime minister; premier ministre) als regeringsleider en als volksvertegenwoordiging de gekozen Nationale Vergadering (National Assembly; Assemblée nationale). Maauritius is ingedeeld in een districten, towns, de stad Port Louis, de regio Rodrigues en afhankelijkheden.
  3. Port Louis heeft als enige de status van stad (city), bestuurslaag op lokaal niveau, en heeft een gekozen stadsraad (city council) die een burgemeester (mayor) kiest en een door de regering benoemde hoofdbestuurder (chief executive).
  4. Een town, bestuurslaag op lokaal niveau, heeft een gekozen gemeenteraad (municipal council) die een burgemeester kiest en een door de regering benoemde hoofdbestuurder (chief executive).
  5. Een district (district) heeft een door de dorpsraden gekozen districtsraad (district council) die een voorzitter (chairperson) kiest. Een district is ingedeeld in dorpen.
  6. Een dorp (village), bestuurslaag op lokaal niveau, heeft een gekozen dorpsraad (village council) die een voorzitter (president) kiest.
  7. Binnen Mauritius heeft Rodrigues als regio (region) een autonome status. Rodrigues heeft een gekozen regionale vergadering (regional assembly) en een gekozen hoofd-commissaris (chief commisioner) aan het hoofd van een uitvoerende raad.
  8. Een afhankelijkheid (dependency) heeft geen eigen bestuur.
  • De aanduiding town wordt niet in het Nederlands vertaald.
Bronnen:

Vlag van Mayotte Mayotte[bewerken | brontekst bewerken]

Het Departement Mayotte (Frans: Département de Mayotte) is als territoriale collectiviteit (collectivité territoriale) onderdeel van →Frankrijk.
Mayotte wordt geclaimd door de →Comoren.


 Melilla[bewerken | brontekst bewerken]

De Autonome Stad Melilla (Spaans: Ciudad Autónoma de Melilla) is als als autonome stad (ciudad autónoma) onderdeel van →Spanje.
Melilla wordt geclaimd door →Marokko.


Vlag van Mozambique Mozambique[bewerken | brontekst bewerken]

De Republiek Mozambique (Portugees: Republica de Moçambique) is een onafhankelijke en algemeen erkende republiek.

Bestuurslagen in Mozambique[1]
Republiek Mozambique[2] stad[3] gemeentelijk districten[4] wijken[5]
provincies[6] districten[7] gemeenten[8] lokaliteiten[9]
administratieve posten[10] dorpen[11] lokaliteiten[9]
Toelichting:
  1. De Republiek Mozambique heeft algemene bestuurslagen op drie niveaus: het centrale niveau, het provincieniveau en het gemeenteniveau. Daarnaast bestaan onder het provincieniveau en onder het gemeenteniveau gedeconcentreerde organen.
  2. Mozambique heeft op centraal niveau een gekozen president (presidente) als staatshoofd, een premier (primeiro-ministro) als regeringsleider en als volksvertegenwoordiging de gekozen Vergadering van de Republiek (Assembleia da República). Mozambique is ingedeeld in provincies en de stad Maputo. De districten, administratieve posten, wijken en lokaliteiten vallen onder de centrale overheid.
  3. Maputo heeft de status van stad (cidade), bestuursorgaan op gemeenteniveau, en maakt geen deel uit van een provincie of district. Maputo heeft een gekozen gemeentelijke vergadering (assembleia municipal) die een voorzitter (presidente) kiest aan het hoofd van een uitvoerende raad (conselho executivo). De stad is ingedeeld in gemeentelijke districten. Deze vallen onder het stadsbestuur.
  4. Een gemeentelijk district (distrito municipal) is een gedeconcentreerde onderdeel van de stad Maputo. Een gemeentelijk district is ingedeeld in wijken.
  5. Een wijk (barrio) is een gedeconcentreerde onderdeel van de centrale overheid.
  6. Een provincie (provincia) heeft een gekozen provinciale vergadering (assembleia provincial) en een benoemde gouverneur (governador). Een provincie is ingedeeld in districten.
  7. Een district (distrito) is een gedeconcentreerde onderdeel van de centrale overheid, met aan het hoofd een administrateur (administrador), ondersteund door een districtsraad. Een district is ingedeeld in gemeenten en/of administratieve posten.
  8. Een gemeente (municipio) heeft een gekozen gemeentelijke vergadering (assembleia municipal) die een voorzitter (presidente) kiest aan het hoofd van een uitvoerende raad (conselho executivo). Een gemeente is ingedeeld in lokaliteiten.
  9. a b Een lokaliteit (localidad) is een gedeconcentreerde onderdeel van de centrale overheid.
  10. Een administratieve post (posto administrativo) is een gedeconcentreerde onderdeel van de centrale overheid, met aan het hoofd een chef van de post ( chefe de posto). Een administratieve post is ingedeeld in dorpen.
  11. In de grondwet is voorzien in een dorp (povoação) als bestuurslaag in de posten. Geen bevestiging is gevonden van het daadwerkelijk invullen van die laag. Een dorp is ingedeeld in lokaliteiten.
Bronnen:

Vlag van Namibië Namibië[bewerken | brontekst bewerken]

De Republiek Namibië (Engels: Republic of Namibia) is een onafhankelijke en algemeen erkende republiek.

Bestuurslagen in Namibië[1]
Republiek Namibië[2] regio's[3] gemeenten categorie I (stad)[4]
gemeenten categorie II[5]
towns[6]
dorpen[7]
nederzettingen[8]
Toelichting:
  1. De Republiek Namibië heeft algemene bestuurslagen op drie niveaus: het centrale niveau, het regioniveau en het gemeenteniveau.
  2. Namibië heeft op centraal niveau een gekozen president (president) als staatshoofd, een premier (prime minister) als regeringsleider en als volksvertegenwoordiging het Parlement (Parliament) met de gekozen Nationale Vergadering (National Assembly) en de indirect gekozen Nationale Raad (National Council). Namibië is ingedeeld in regio's.
  3. Een regio (region) heeft een gekozen regionale raad (regional council) die een voorzitter (chairperson) kiest als hoofd van het regionaal bestuur. Een regio is ingedeeld in gemeenten, towns en/of dorpen en bevat eventueel niet-ingedeeld gebied.
  4. Een gemeente categorie I (stad) (part I municipality (city)) heeft een gemeenteraad (municipal council) die een burgemeester (mayor) kiest aan het hoofd van het lokaal bestuur.
  5. Een gemeente categorie II (part II municipality) heeft een gemeenteraad (municipal council) die een burgemeester (mayor) kiest aan het hoofd van het lokaal bestuur.
  6. Een town, bestuurslaag op gemeenteniveau, heeft een plaatselijke raad (town council) die een burgemeester (mayor) kiest aan het hoofd van het lokaal bestuur.
  7. Een dorp (village), bestuurslaag op gemeenteniveau, heeft een dorpsraad (village council) die een voorzitter (chairperson) kiest aan het hoofd van het lokaal bestuur.
  8. Een nederzetting (settlement) heeft geen eigen lokaal bestuur.
  • De aanduiding town wordt niet in het Nederlands vertaald.
Bronnen:

Vlag van Niger Niger[bewerken | brontekst bewerken]

De Republiek Niger (Frans: République du Niger) is een onafhankelijke en algemeen erkende republiek.

Bestuurslagen in Niger[1]
Republiek Niger[2] stedelijke gemeenschap[3] stadsgemeenten[4]
regio's[5] departementen[6] stedelijke gemeenschappen[7] stadsgemeenten[4]
stadsgemeenten[4]
plattelandsgemeenten[8]
Toelichting:
  1. De Republiek Niger heeft algemene bestuurslagen op drie niveaus: het centrale niveau, het regioniveau en het gemeenteniveau, aangevuld met het stedelijk gemeenschapsniveau in de grote stedelijke aglomeraties. Daarnaast bestaan onder het regioniveau gedeconcentreerde organen.
  2. Niger heeft op centraal niveau een gekozen president (président) als staatshoofd, een premier ('premier ministre) als regeringsleider en als volksvertegenwoordiging de gekozen Nationale Vergadering (Assemblée nationale). Niger is ingedeeld in reegio's en de stedelijke gemeenschap Niamey. De departementen vallen onder de centrale overheid.
  3. Niamey heeft de status van stedelijke gemeenschap (communauté urbaine) en maakt geen deel uit van een regio of departement. Niamey heeft een gekozen stadsraad (conseil de la ville) met een gekozen voorzitter (président of maire). Niamey is ingedeeld in stadsgemeenten.
  4. a b c Een stadsgemeente (commune urbaine) heeft een gekozen burgemeester ''(maire) en een gekozen gemeenteraad (conseil communal of conseil municipal).
  5. Een regio (région) heeft een door de president benoemde gouverneur (gouverneur). Een regio is ingedeeld in departementen.
  6. Een departement (département) is een gedeconcentreerd onderdeel van de centrale overheid, met aan het hoofd een prefect (préfet). Een departement is ingedeeld in stedelijke gemeenschappen, stadsgemeenten en/of plattelandsgemeenten.
  7. Een stedelijke gemeenschap (communauté urbaine) heeft een gekozen stadsraad (conseil de la ville) met een gekozen voorzitter (président).
  8. Een plattelandsgemeente (commune rurale) heeft een gekozen burgemeester (maire) en een gekozen gemeenteraad (conseil communal of conseil municipal).
Bronnen:

Vlag van Nigeria Nigeria[bewerken | brontekst bewerken]

De Federale Republiek Nigeria (Engels: Federal Republic of Nigeria) is een onafhankelijke en algemeen erkende federale republiek.

Bestuurslagen in Nigeria[1]
Federale Republiek Nigeria[2] staten[3] lokale bestuursgebieden[4]
federaal hoofdstadsterritorium[5] gebieden[6]
Toelichting:
  1. De Federale Republiek Nigeria is een federale republiek met staten als deelstaten en daarnaast het Federaal Hoofdstedelijk Territorium. Nigeria heeft algemene bestuurslagen op drie niveaus: het federale niveau, het deelstaatsniveau en het lokaleniveau.
    Een deel van het grondgebied is niet in handen van de centrale overheid door de burgeroorlog in het noorden.
  2. Nigeria heeft op federaal niveau een gekozen president (president) als staatshoofd en regeringsleider en als volksvertegenwoordiging de Nationale Vergadering (National Assembly) met het gekozen Huis van Afgevaardigden (House of Representatives) en de gekozen Senaat (Senate). Nigeria is ingedeeld in staten en het federaal hoofdstadsterritorium.
  3. Een staat (state) heeft een gekozen gouverneur (governor) en een gekozen staatsvergadering (state assembly). Een staat is ingedeeld in lokale bestuursgebieden (niet altijd)..
  4. Een lokaal bestuursgebied (local government area) heeft een gekozen lokale bestuursraad (local government council) met een gekozen uitvoerende voorzitter (chairperson) als hoofdbestuurder (chief executive) en daarnaast een commissaris (commissioner) als vertegenwoordiger van de staatsregering. Niet in alle staten zijn feitelijk lokale besturen ingesteld. In sommige staten, in ieder geval in de staat Lagos bestaat het lokale raadsontwikkelingsgebied van de lokale raad (local council development area) als onderverdeling.
  5. Abuja vormt het Federaal Hoofdstadsterritorium (federal capital territory), bestuurslaag op deelstaatsniveau, en staat onder direct bestuur van een minister (minister) in de federale regering. Het territorium is ingedeeld in gebieden.
  6. Een gebied (area) heeft een gekozen gebiedsraad (area council).
Bronnen:

Vlag van Oeganda Oeganda[bewerken | brontekst bewerken]

De Republiek Oeganda (Swahili: Jamhuri ya Uganda; Engels: Republic of Uganda) is een onafhankelijke en algemeen erkende republiek.

Bestuurslagen in Oeganda[1]
Republiek Oeganda[2] hoofdstad[3] divisies[4] afdelingen[5] cellen[6]
districten[7] municipaliteiten[8] divisies[4] afdelingen[5] cellen[6]
county's[9] sub-county's[10] parochies [11] dorpen [12]
Toelichting:
  1. De Republiek Oeganda heeft algemene bestuurslagen op vijf niveaus: het centrale niveau, het districtsniveau, het divisie- of subcountyniveau, het afdelings- of parochieniveau en het cel- of dorpsniveau. Daarnaast bestaan onder het districtsniveau regioniveau gedeconcentreerde organen.
    Oeganda is administratief ingedeeld in regio's (mkoa, region) zonder bevoegdheden.
    Daarnaast bestaan traditionele bestuursstructuren, de koninkrijken.
  2. Oeganda heeft op centraal niveau een gekozen president (rais; president) als staatshoofd, een premier (waziri mkuu; prime minister) als regeringsleider en als volksvertegenwoordiging het gekozen Parlement van Oeganda (Bunge la Uganda/Parliament of Uganda). Oeganda is ingedeeld in districten en de hoofdstad Kampala.
  3. Kampala heeft de status van hoofdstad (mji mkuu; capital city), bestuurslaag op districtsniveau, en maakt geen deel uit van een district. Kampala heeft een gekozen opperburgemeester (lord mayor) maar wordt verder direct door de nationale overheid bestuurd. Kampala is ingedeeld in divisies.
  4. a b Een divisie (division) heeft een gekozen divisieraad (division council) met een direct gekozen voorzitter (chairperson). Een divisie is ingedeeld in afdelingen.
  5. a b Een afdeling (ward) heeft een gekozen afdelingsraad (ward council) met een uitvoerend voorzitter (chairperson). Een afdeling is ingedeeld in cellen.
  6. a b Een cel (cell) heeft een celraad (cell council) bestaande uit alle kiesgerechtigde inwoners.
  7. Een district (wilaya; district) heeft een gekozen lokale bestuursraad, de districtsraad (district council) met een direct gekozen voorzitter (chairperson). De municipaliteiten en de county's vallen onder het districtsbestuur. Een district is ingedeeld in municipaliteiten en county's.
  8. Een municipaliteit (manispaa; municipality) is een samenwerkingsverband van towns zonder eigen bestuurlijke bevoegdheden. Het heeft een municipaliteitsraad (municipal council), vermoedelijk niet gekozen, met een burgemeester (mayor). Een municipaliteit is ingedeeld in divisies.
  9. Een county (kaunti; county) zijn onderverdelingen van de districten zonder bestuurlijke rol. Een deel van de districten kent maar een county. Een county is ingedeeld in sub-county's.
  10. Een sub-county heeft een lokale bestuursraad, de sub-countyraad (sub county council) met een direct gekozen voorzitter (chairperson). Een sub-county is ingedeeld in parochies.
  11. Een parochie (parish) heeft een gekozen parochieraad (parish council) met een uitvoerend voorzitter (chairperson). Een parochie is ingedeeld in dorpen.
  12. Een dorp (village) heeft een gekozen dorpsraad (village council) met een uitvoerend voorzitter (chairperson).
  • Naast deze bestuurslagen kent Oeganda ook koninkrijken. Een koninkrijk (kingdom) is een traditionele instelling met culturele bevoegdheden met een koning (king) aan het hoofd.
  • De aanduiding (sub)county betekent letterlijk (onder)graafschap, maar wordt in het algemeen niet vertaald. De aanduiding town wordt niet in het Nederlands vertaald.
Bronnen:

Vlag van Zuid-Afrika Prins Edwardeilanden[bewerken | brontekst bewerken]

De Prins Edwardeilanden (Engels: Prince Edward Islands) zijn als bezitting een niet ingedeeld onderdeel van →Zuid-Afrika.


Vlag van Réunion Réunion[bewerken | brontekst bewerken]

De Regio en Departement Réunion (Frans: Région et Département de La Réunion) is als overzeese regio (région) en departement (département) onderdeel van →Frankrijk.


 Rodrigues[bewerken | brontekst bewerken]

Rodrigues (Engels: Rodrigues) is als regio (region) een onderdeel van →Mauritius.


Vlag van Rwanda Rwanda[bewerken | brontekst bewerken]

De Republiek Rwanda (Kinyarwanda: Repubulika y'u Rwanda; Frans République of Rwanda; Engels: Republic of Rwanda) is een onafhankelijke en algemeen erkende republiek.

Bestuurslagen in Rwanda[1]
Republiek Rwanda[2] stad[3] districten[4] sectoren[5] cellen[6]
provincies[7] districten[4] sectoren[5] cellen[6]
Toelichting:
  1. De Republiek Rwanda heeft algemene bestuurslagen op vier niveaus: het centrale niveau, het districtsniveau, het sectorniveau en het celniveau, aangevuld met het stadsniveau voor Kigali. Daarnaast bestaan onder het centrale niveau gedeconcentreerde organen.
  2. Rwanda heeft op centraal niveau een gekozen president (perezida;président;president) als staatshoofd, een premier (minisitiri w'intebe; premier ministre; prime minister) als regeringsleider en als volksvertegenwoordiging het Parlement (Inteko Ishinga Amategeko y'u Rwanda/Parlement du Rwanda) met de gekozen Kamer van Afgevaardigden (Umutwe w'Abadepite/Chambre des Députés) en de Senaat (Sena/Sénat). Rwanda is ingedeeld in provincies en de stad Kigali.
  3. Kigali heeft de status van stad (umujyi ; ville; city ) en maakt geen deel uit van een provincie. Kigali heeft een gekozen stadsraad (conseil de ville; council of the city) en een gekozen burgemeester (maire; mayor). Kigali is ingedeeld in districten.
  4. a b Een district (akerere; district; district) heeft een districtsraad (conseil de district; district council) met vertegenwoordigers van de sectorraden en een uitvoerend districtsbestuur. Een district is ingedeeld in sectoren.
  5. a b Een sector (umurenge; secteur; sector) heeft een sectorraad (conseil de secteur; sector council) gekozen met vertegenwoordigers van de celraden (of direct gekozen, de bronnen zijn niet eensluidend) en een uitvoerend celbestuur. Een sector is ingedeeld in cellen.
  6. a b Een cel (akagari; cellule; cell) heeft een gekozen celraad (conseil de cellule; cell council) en gekozen burgemeester. Op dorpsniveau vormen alle bewoners een dorpsraad.
  7. Een provincie (intara; province) is een gedeconcentreerde onderdeel van de centrale overheid met een gouverneur (gouverneur; governor) aan het hoofd. Een provincie is ingedeeld in districten.
Bronnen:

Vlag van Sao Tomé en Principe Sao Tomé en Principe[bewerken | brontekst bewerken]

De Democratische Republiek Sao Tomé en Principe (Portugees: República Democrática de São Tomé e Príncipe) is een onafhankelijke en algemeen erkende republiek.

Bestuurslagen in Sao Tomé en Principe[1]
Democratische Republiek Sao Tomé en Principe[2] districten[3]
autonome regio[4]
Principe
Toelichting:
  1. De Republiek Sao Tomé en Principe heeft algemene bestuurslagen op twee niveaus: het centrale niveau en het districtsniveau. Binnen Sao Tomé en Principe heeft Principe een autonome status met een eigen bestuurslaag.
  2. Sao Tomé en Principe heeft op centraal niveau een gekozen president (presidente) als staatshoofd, een premier (primeiro-ministro) als regeringsleider en als volksvertegenwoordiging de gekozen Nationale Vergadering van Sao Tomé en Principe (Assembleia Nacional de São Tomé e Príncipe). Sao Tomé en Principe is ingedeeld in districten en de autonome regio Principe.
  3. Een district (distrito) heeft een gekozen districtsraad (assembleia distrital) en een uitvoerende districtskamer (câmara distrital).
  4. Principe heeft de status van autonome regio (região autónoma ) en heeft een president (presidente) aan het hoofd van de regionale regering (goberno regional) en een gekozen regiovergadering (assembleia regional).
Bronnen:

Vlag van Senegal Senegal[bewerken | brontekst bewerken]

De Republiek Senegal (Frans: République du Sénégal; Wolof: Réewum Senegaal) is een onafhankelijke en algemeen erkende republiek.

Bestuurslagen in Senegal[1]
Republiek Senegal[2] regio's[3] departementen[4] arrondissementen[5] steden[6] arrondissementsgemeenten[7]
gemeenten[8]
plattelandsgemeenschappen[9]
Toelichting:
  1. De Republiek Senegal heeft algemene bestuurslagen op drie niveaus: het centrale niveau, het departementsniveau en het gemeenteniveau, aangevuld binnen de steden met het arrondissementsgemeenteniveau. Daarnaast bestaan boven en onder het departementsniveau gedeconcentreerde organen.
  2. Senegal heeft op centraal niveau een gekozen president (président) als staatshoofd, een premier (premier ministre) als regeringsleider en als volksvertegenwoordiging de gekozen Nationale Vergadering van Senegal (Assemblée nationale du Sénégal). Senegal is ingedeeld in regio's. De regio's en de prefecten in de departementen vallen onder de centrale overheid.
  3. Een regio (région; diiwaan) is een gedeconcentreerde onderdeel van de centrale overheid, met aan het hoofd een gouverneur (gouverneur). Een regio is ingedeeld in departementen.
  4. Een departement (département; tund) heeft een departementsraad (conseil départemental) en als vertegenwoordiger van de centrale overheid een prefect (préfet). Een departement is ingedeeld in steden, gemeenten en/of plattelandsgemeenschappen.
  5. Een arrondissement (arrondissement; ndiiwaan) is een gedeconcentreerde onderdeel van de centrale overheid, met aan het hoofd een onderprefect (sous-préfet). Een arrondissement is ingedeeld in steden, gemeenten en/of plattelandsgemeenschappen.
  6. Een stad (ville; ekkü), bestuurslaag op gemeenteniveau, heeft gekozen burgemeester (maire) en een gekozen raad (conseil muncipal). Een stad is ingedeeld in arrondissementsgemeenten.
  7. Een arrondissementsgemeente (commune d'arrondissement) heeft een gekozen burgemeester (maire) en een gekozen raad (conseil muncipal).
  8. Een gemeente (commune) heeft een gekozen burgemeester (maire) en een gekozen raad (conseil muncipal).
  9. Een plattelandsgemeenschap (communauté rurale), bestuurslaag op gemeenteniveau, heeft een gekozen burgemeester (maire) en een gekozen raad (conseil muncipal).
Bronnen:

Vlag van Seychellen Seychellen[bewerken | brontekst bewerken]

De Republiek Seychellen (Engels: Republic of Seychelles) is een onafhankelijke en algemeen erkende republiek.

Bestuurslagen in de Seychellen[1]
Republiek Seychellen[2] districten[3]
Toelichting:
  1. De Republiek Seychellen heeft algemene bestuurslagen op twee niveaus: het centrale niveau en het districtsniveau.
    De Seychellen claimen Tromelin en de Glorieuzen, deel van de →Franse Zuidelijke en Antarctische Gebieden.
  2. De Seychellen hebben op centraal niveau een gekozen president (president) als staatshoofd en regeringsleider en als volksvertegenwoordiging de gekozen Nationale Vergadering (National Assembly). De Seychellen Zijn ingedeeld in districten.
  3. Een district (district) heeft een benoemde districtsbestuurder (district administrator) en een benoemde districtsgemeenschapsraad (district community council)
Bronnen:

Vlag van Sierra Leone Sierra Leone[bewerken | brontekst bewerken]

De Republiek Sierra Leone (Engels: Republic of Sierra Leone) is een onafhankelijke en algemeen erkende republiek.

Bestuurslagen in Sierra Leone[1]
Republiek Sierra Leone[2] provincies[3] steden[4] hoofdmanschappen[5]
districten[6] hoofdmanschappen[5]
gebied[7] stedelijk district en stad[8]
plattelandsdistrict[9] dorpen[10]
Toelichting:
  1. De Republiek Sierra Leone heeft algemene bestuurslagen op drie niveaus: het centrale niveau, het stads- of districtsniveau en het lokale niveau. Daarnaast bestaan onder het centrale niveau gedeconcentreerde organen.
  2. Sierra Leone heeft een gekozen president (president) als staatshoofd die een hoofdminister (chief minister) aanwijst als regeringsleider, en als volksvertegenwoordiging het Parlement van Sierra Leone (Parliament of Sierra Leone). Sierra Leone is ingedeeld in provincies en het gebied. Deze vallen onder de centrale overheid.
  3. Een provincie (province) is een gedeconcentreerde onderdeel van de centrale overheid. Een provincie heeft een provinciaal coördinatiecomité (provincial coordination committee) bestaande uit de burgemeesters en de voorzitters van de districtsraden. Een provincie is ingedeeld in steden en/of hoofdmanschappen.
  4. Een stad (city) heeft een gekozen stadsraad (city council) en een gekozen burgemeester (mayor). Een stad is ingedeeld in hoofdmanschappen.
  5. a b Een hoofdmanschap (chiefdom), bestuurslaag op lokaal niveau, heeft een opperste hoofdman (paramount chief) op basis van gewoonterecht en een gekozen hoofdmanschapsraad (chiefdom council).
  6. Een district (district) heeft een gekozen districtsraad (district council) en een gekozen voorzitter (chairperson). Een district is ingedeeld in hoofdmanschappen.
  7. Het Westen heeft de status van gebied (area) en heeft geen eigen bestuur. Het gebied is ingedeeld in Freetown en een plattelandsdistrict.
  8. Freetown heeft de status van stedelijk district en stad (urban district & city) en heeft een gekozen stadsraad (city council) en een gekozen burgemeester (mayor).
  9. Het plattelandsdistrict (rural district) heeft een gekozen plattelandsraad (rural council) en een gekozen voorzitter (chairperson). Het plattelandsdistrict is ingedeeld in dorpen.
  10. Een dorp (village), bestuurslaag op lokaal niveau, heeft een gekozen dorpshoofdman (village head man).
Bronnen:

Vlag van Verenigd Koninkrijk Sint-Helena, Ascension en Tristan da Cunha[bewerken | brontekst bewerken]

Sint-Helena, Ascension en Tristan da Cunha (Engels: Saint Helena, Ascension and Tristan da Cunha) is een afhankelijk gebied van het →Verenigd Koninkrijk.

Bestuurslagen in Sint-Helena, Ascension en Tristan da Cunha[1]
Sint-Helena, Ascension en Tristan da Cunha[2] Sint-Helena
eilanden[3]
Ascension en Tristan da Cunha
Toelichting:
  1. Sint-Helena, Ascension en Tristan da Cunha valt als overzees territorium (overseas territory) onder de soevereiniteit van het Verenigd Koninkrijk, maar maakt geen deel uit van het Verenigd Koninkrijk zelf. Het territorium heeft algemene bestuurslagen op twee niveaus: het territoriumniveau en buiten Sint-Helena het eilandsniveau.
  2. Sint-Helena, Ascension en Tristan da Cunha heeft op territoriumniveau een benoemde gouverneur (governor) die tevens regeringsleider is en een volksvertegenwoordiging voor Sint-Helena, de grotendeels gekozen Wetgevende Raad (Legislative Council). Het territorium is ingedeeld in eilanden.
  3. Niet ieder eiland (island) Sint Helena wordt direct door het territorium bestuurd. Zowel Ascencion als Tristan da Cunha zijn autonoom en hebben een administrateur (administrator) en een gekozen eilandraad (island council). Tristan da Cunha heeft daarnaast een hoofdeilander (chief islander) als politiek leider.
Bronnen:

 Socotra[bewerken | brontekst bewerken]

Het Gouvernement Socotra-Archipel (Arabisch: محافظة أرخبيل سقطرى, Muḥāfaẓat Arḫabīl Suquṭrā) is als gouvernement (محافظة, muḥāfaẓä) een onderdeel van →Jemen.


Vlag van Soedan Soedan[bewerken | brontekst bewerken]

De Republiek Soedan (Arabisch: جمهورية السودان, Jumhūriyyat as-Sūdān) is een onafhankelijke en algemeen erkende federale republiek.

Bestuurslagen in Soedan[1]
Republiek Soedan[2] staten[3] districten[4]
Toelichting:
  1. De Republiek Soedan is een federale republiek met staten als deelstaten en heeft algemene bestuurslagen op drie niveaus: het federale niveau, het staatsniveau en het districtsniveau, aangevuld binnen de autonome gemeenten met het arrondissementsniveau. Daarnaast bestaan onder het regioniveau gedeconcentreerde organen.
    Een deel van het grondgebied is niet handen van de centrale overheid door de burgeroorlog in Darfur.
    Het grensverloop tussen Soedan en →Egypte is betwist. In dat kader claimt Soedan de Hala'ib-driehoek en claimt geen van beide landen →Bir Tawil.
    Het bezit van →Abyei wordt betwist door Soedan en →Zuid-Soedan.
  2. Soedan heeft op centraal niveau een gekozen president (رئيس, rayiys) als staatshoofd, tijdelijk vervangen door de soevereiniteitsraad als collectief staatshoofd, een minister-president (رئيس وزراء, rayiys wuzara') als regeringsleider en een transitionele wetgevende raad. Soedan is ingedeeld in staten.
  3. Een staat (*ولاية, wilãya), letterlijk een provincie, heeft tijdelijk geen organen, maar had een gekozen gouverneur en een gekozen staatsraad. Een staat is ingedeeld in districten.
  4. Of een district (محليات, mahaliyat) op dit moment feitelijk organen heeft is niet beschikbaar. De districten hadden een gekozen districtsraad en een door de gouverneur benoemde bestuurder.
Bronnen:

Vlag van Somalië Somalië[bewerken | brontekst bewerken]

De Federale Republiek Somalië (Somalisch: Jamhuuriyadda Federaalka Soomaaliya; Arabisch: جمهورية الصومال الفدرالية, Jumhūriyyat aṣ-Ṣūmāl al-Fideraaliya) is een onafhankelijke en algemeen erkende federale republiek. De eenzijdige afscheiding van →Somaliland is niet algemeen erkend.

Bestuurslagen in Somalië[1]
Federale Republiek Somalië[2] staten[3] regio's[4] districten[5]
Toelichting:
  1. De Federale Republiek Somalië is een federale republiek in ontwikkeling met staten als deelstaten. Deze staten zijn nog in opbouw. Theoretisch heeft Somalië algemene bestuurslagen op vier niveaus: het federale niveau, het staatsniveau, het regioniveau en het districtsniveau. Een deel van het grondgebied is niet in handen van de centrale overheid door de burgeroorlog.
    Somaliland is (grotendeels) in handen van de eenzijdig afgescheiden →Republiek Somaliland.
  2. Somalië heeft op centraal niveau een gekozen president (madaxweyne) als staatshoofd, een minister-president (ra'iisul wasaaraha) als regeringsleider en als volksvertegenwoordiging het Federale Parlement van Somalië (Golaha Shacabka Soomaaliya) met het indirect gekozen Huis van het Volk en de Senaat gekozen door de staatsparlementen. Somalië is formeel ingedeeld in staten.
  3. Een staat (dawlad) is een bestuurslaag in opbouw met structuren in ontwikkeling. Een staat is formeel ingedeeld in regio's.
  4. De organen van een regio (gobol) zijn niet beschikbaar en functioneren vaak niet. Een regio is formeel ingedeeld in districten.
  5. De organen van een district (degmo) zijn niet beschikbaar en functioneren vaak niet.
Bronnen:

Vlag van Somaliland Somaliland[bewerken | brontekst bewerken]

De Republiek Somaliland (Somalisch: Jamhuriyadda Somaliland; Arabisch: جمهورية أرض الصومال, Jumhūrīyat Arḍ aṣ-Ṣūmāl) is een niet-algemeen erkende onafhankelijke republiek, afgescheiden van →Somalië.

Bestuurslagen in Somaliland[1]
Republiek Somaliland[2] regio's[3] districten[4]
Toelichting:
  1. De Republiek Somalilande heeft algemene bestuurslagen op drie niveaus: het centrale niveau, het regioniveau en het gemeenteniveau, aangevuld binnen de autonome gemeenten met het districtsniveau.
    Somalië beschouwt Somaliland als deel van Somalië in de vorm van de (deel)staat Somaliland.
  2. Somaliland heeft op centraal niveau een gekozen president (madaxweyne) als staatshoofd, een minister-president (ra'iisul wasaaraha) als regeringsleider en als volksvertegenwoordiging het Parlement van Somaliland (Baarlamaanka Somaliland) met het gekozen Huis van Afgevaardigden (Golaha Wakiilada) en het Huis van Ouderen (Golaha Guurtida) als vertegenwoordiging van traditionele leiders. Somaliland is ingedeeld in regio's.
  3. Een regio (gobol) heeft een benoemde voorzitter en een regioraad bestaande uit de burgemeesters van de districten. Een regio is ingedeeld in districten.
  4. Een district (degmo) heeft een gekozen districtsraad die een burgemeester kiest. In een deel van de districten zijn de functionarissen benoemd. De districtsraad benoemt de leden van de dorpsraden.
Bron:

Vlag van Swaziland Swaziland[bewerken | brontekst bewerken]

Het Koninkrijk Swaziland (siSwati: Umboso weSwatini; Engels: Kingdom of Eswatini) is een onafhankelijke en algemeen erkende monarchie.

Bestuurslagen in Swaziland[1]
Koninkrijk Eswatini[2] regio's[3] steden[4]
towns[5]
ontmoetingsplaats[6] hoofdmanschappen[7]
Toelichting:
  1. Het Koninkrijk Swaziland heeft algemene bestuurslagen op drie niveaus: het centrale niveau, het lokale niveau en het hoofdmanschapsniveau. Daarnaast bestaan onder het centrale niveau gedeconcentreerde organen.
  2. Swaziland heeft opo een koning (ngwenyama, letterlijk: leeuw) als staatshoofd bij erfopvolging met zijn moeder (ndlovukati, letterlijk: zij-olifant) als spiritueel leider, een premier (prime minister) als regeringsleider en als volksvertegenwoordiging het Parlement (Liblanda/Parliament) met het Huis van Vergadering (House of Assembly) en de deels indirect gekozen en deels benoemde Senaat (Indlu yeTimphunga/Senate). De regio's behoren tot de centrale overheid. Swaziland is ingedeeld in regio's.
  3. Een regio (tifundza; region) is een gedeconcentreerde onderdeel van de centrale overheid, met aan het hoofd een regionale administrateur (regional administrator). Een regio is ingedeeld in steden, towns en/of ontmoetingsplaatsen.
  4. Een stad (city), bestuurslaag op lokaal niveau, heeft een gekozen stadsraad (city council) die een burgemeester (mayor) kiest.
  5. Een town, bestuurslaag op lokaal niveau, heeft een deels gekozen en deels benoemde plaatselijke raad (town council) of een plaatselijk bestuur (town board).
  6. Een ontmoetingsplaats (inkhundla; inkhundla), bestuurslaag op lokaal niveau, met gekozen leden uit de hoofdmanschappen en een induna yenkhundla aan het hoofd, is de bestuursvorm op het platteland. Een ontmoetingsplaats is ingedeeld in hoofdmanschappen.
  7. Een hoofdmanschap (imiphakatsi; chiefdom) heeft een hoofdman (chief) bij erfopvolging.
  • De aanduiding town wordt niet in het Nederlands vertaald.
Bronnen:

Vlag van Tanzania Tanzania[bewerken | brontekst bewerken]

De Verenigde Republiek Tanzania (Swahili: Jamhuri ya Muungano wa Tanzania; Engels: United Republic of Tanzania) is een onafhankelijke en algemeen erkende republiek. Engels.

Bestuurslagen in Tanzania[1]
Verenigde Republiek Tanzania[2] vasteland regio[3] stad[3] districten[4]
regio's[5] stadsdistricten[6]
districten[7] dorpen[8]
autonome regio[9]
Zanzibar
regio's[5] stadsdistricten[6]
districten[7] dorpen[8]
Toelichting:
  1. De Verenigde Republiek Tanzania heeft algemene bestuurslagen op drie niveaus: het centrale niveau, het districtsniveau en het lokale niveau. Binnen Tanzania heeft Zanzibar een autonome status met een overkoepelende bestuurslaag. Daarnaast bestaan onder het centrale niveau gedeconcentreerde organen.
  2. Tanzania heeft op centraal niveau een gekozen president (rais; president) als staatshoofd, een premier (waziri mkuu; prime minister) als regeringsleider en als volksvertegenwoordiging de gekozen Nationale Vergadering (Bunge la Tanzania/National Assembly). Tanzania is ingedeeld in regio's, waaronder de stad Dar es Salaam, en de autonome regio Zanzibar. De regio's vallen onder de centrale overheid.
  3. a b Dar es Salaam is regio (mkoa; region) en stad (jiji; city), bestuursorgaan op districtsniveau, tegelijk. De stad heeft een stadsraad (city council) met vertegenwoordigers van de gemeenten in de stad en een burgemeester (mayor). De stad is ingedeeld in districten.
  4. In Dar es Salaam heeft een district (wilaya; district) een gekozen gemeenteraad (municipal council) en een burgemeester (mayor).
  5. a b Een regio (mkoa; region) is een gedeconcentreerde onderdeel van de centrale overheid. Een regio is ingedeeld in stadsdistricten en/of districten.
  6. a b Een stadsdistrict (wilaya mjini; city district) heeft een gekozen stedelijke raad (urban council) en een burgemeester (mayor) of voorzitter (chairperson) en bestaat in de vormen van stad (city), municipaliteit (municipality) en town.
  7. a b Een district (wilaya; district) heeft een gekozen districtsraad (district council). Een district is ingedeeld in dorpen.
  8. a b Een dorp (kijiji; village) heeft een gekozen dorpsvergadering (village assembly) die en uitvoerende dorpsraad (village council) kiest.
  9. Binnen Tanzania heeft Zanzibar een autonome status als autonome regio (mkoa wa uhuru; autonomous region). Zanzibar heeft een gekozen president (rais; president) en als volksvertegenwoordiging het Huis van Afgevaardigden (Baraza la Wawakilishi; House of Representatives). Zanzibar is ingedeeld in regio's.
Bronnen:

Vlag van Togo Togo[bewerken | brontekst bewerken]

De Togolese Republiek (Frans: République togolaise) is een onafhankelijke en algemeen erkende republiek.

Bestuurslagen in Togo[1]
Togolese Republiek[2] regio's[3] gemeente[4]
prefecturen[5] gemeenten[4]
Toelichting:
  1. De Togolese Republiek heeft algemene bestuurslagen op vier niveaus: het centrale niveau, het regioniveau, het prefectuurniveau en het gemeenteniveau. Daarnaast bestaan onder het regioniveau gedeconcentreerde organen.
  2. Togo heeft op centraal niveau een gekozen president (président) als staatshoofd, een premier (premier ministre) als regeringsleider en als volksvertegenwoordiging de gekozen Nationale Vergadering (Assemblée nationale). Togo is ingedeeld in regio's.
  3. Een regio (région) heeft een gekozen regioraad (conseil régionale) met een uitvoerend voorzitter (président). Een regio is ingedeeld in prefecturen en daarnaast in de regio Maritime in een gemeente.
  4. a b Een gemeente (commune) heeft een gekozen gemeenteraad (conseil communal) en een uitvoerend burgemeester (maire). De gemeente Lomé in de regio Maritime valt direct onder de regio. Een hoofdstad van een prefectuur is verder ingedeeld in kantons (canton).
  5. Een prefectuur (préfecture) heeft een gekozen prefectuurraad (conseil de préfecture) met een uitvoerend president.
Bronnen:

 Tristan da Cunha[bewerken | brontekst bewerken]

Tristan da Cunha (Engels: Tristan da Cunha) is als eiland (island) een onderdeel van →Sint-Helena, Ascension en Tristan da Cunha.


Vlag van Tsjaad Tsjaad[bewerken | brontekst bewerken]

De Republiek Tsjaad (Frans: République du Tchad; Arabisch: جمهورية تشاد, Jumhūriyyat Tshād) is een onafhankelijke en algemeen erkende republiek.

Bestuurslagen in Tsjaad[1]
Republiek Tsjaad[2] stad[3] gemeentelijk arrondissementen[4]
provincies[5] departementen[6] gemeenten[7]
Toelichting:
  1. De Republiek Tsjaad heeft algemene bestuurslagen op vier niveaus: het centrale niveau, het stads- of provincieniveau, het districtsniveau en het gemeenteniveau.
  2. Tsjaad heeft op centraal niveau een gekozen president (président; رئيس, rayiys) als staatshoofd, een premier (premier ministre) als regeringsleider en als volksvertegenwoordiging de gekozen Nationale Vergadering van Tsjaad (Assemblée nationale du Tchad; الجمعية الوطنية لتشاد, al-Jamiat al-Wataniat li-Tshād). Tsjaad is ingedeeld in provincies en de stad Ndjamena.
  3. Ndjamena heeft de status van stad (ville) en maakt geen deel uit van een provincie of departement. De stad heeft een gekozen burgemeester (maire) en een gekozen gemeenteraad (conseil municipal). Daarnaast is een benoemde algemeen gedelegeerde (délégué général). Ndjamena is ingedeeld in gemeentelijke arrondissementen.
  4. Een gemeentelijk arrondissement (arrondissement municipale) heeft een gekozen burgemeester (maire) en een gekozen gemeenteraad (conseil municipal).
  5. Een provincie (province) heeft een benoemde gouverneur (gouverneur) en een gekozen provincieraad (conseil provincial). Een provincie is ingedeeld in departementen.
  6. Een departement (département) heeft een benoemde prefect (préfet). Een departement is ingedeeld in gemeenten.
  7. Een gemeente (commune) heeft hetzij een gekozen hetzij een benoemde burgemeester (maire) en een gekozen gemeenteraad (conseil communal).
Bronnen:

Vlag van Tunesië Tunesië[bewerken | brontekst bewerken]

De Republiek Tuniesië (Arabisch: الجمهورية التونسية, al-Jumhūriyyah at-Tūnisiyyah) is een onafhankelijke en algemeen erkende republiek.

Bestuurslagen in Tunesië[1]
Republiek Tunesië[2] provincies[3] delegaties[4] gemeenten[5]
Toelichting:
  1. De Republiek Tunesië heeft algemene bestuurslagen op drie niveaus: het centrale niveau, het provincieniveau en het gemeenteniveau. Daarnaast bestaan onder het provincieniveau gedeconcentreerde organen.
  2. Tunesië heeft op centraal niveau een gekozen president (رئيس, rayiys) als staatshoofd, een regeringsvoorzitter (رئيس الحكومة, rayiys al-hukuma) als regeringsleider en als volksvertegenwoordiging de gekozen Raad van Volksvertegenwoordigers (مجلس نواب الشعب, Maǧlis an-Nuwwāb aš-Šaʿb). Tunesië is ingedeeld in provincies.
  3. Een provincie (ولاية, wilãya), ook wel vertaald met gouvernement, heeft een benoemde gouverneur (والي, wa'iilaya) en een (waarschijnlijk in 2020 voor het eerst gekozen) gekozen regionale raad. In plaats van provincie wordt ook vaak de vertaling gouvernement of regio gebruikt. Een provincie is ingedeeld in delegaties. De delegaties en de sectoren vallen onder de provinciale overheid.
  4. Een delegatie (معتمدية, muʿtamadiyya), ook wel vertaald met districten, is een gedeconcentreerde onderdeel van de provincies, met aan het hoofd een benoemde gedelegeerde. Een delegatie heeft een delegatieraad gekozen door leden van de regionale en gemeenteraden. De delegatie is ingedeeld in sectoren. De sector (عمادة, imāda), met aan het hoofd een sectorchef (omda). Een sector is ingedeeld in gemeenten.
  5. Een gemeente (البلدية, albaladia) heeft een burgemeester (رئيسة بلدية, rayiysat baladia) en een gekozen gemeenteraad (المجلس البلدي, maǧlis al-baladi).
Bronnen:

Vlag van Westelijke Sahara Westelijke Sahara/SADR[bewerken | brontekst bewerken]

De Arabische Democratische Republiek Sahara (Arabisch: الجمهورية العربية الصحراوية الديمقراطية, Al-Ŷumhūrīyyah Al-`Arabīyyah Aṣ-Ṣaḥrāwīyyah Ad-Dīmuqrāṭīyyah) is een niet-algemeen erkende republiek. De bezetting en annexatie van de Westelijke Sahara door →Marokko is omstreden.

Bestuurslagen in de Westelijke Sahara[1]
Arabische Democratische Republiek Sahara[2] provincies[3]
Toelichting:
  1. Het grondgebied van de Westelijke Sahara is geannexeerd door →Marokko. Deze annexatie is niet door alle landen erkend. Een klein deel van het gebied is in handen van de Arabische Democratische Republiek Sahara. De republiek heeft in het door haar beheerste gebied algemene bestuurslagen op twee niveaus: het centrale niveau en het provincieniveau. Marokko beschouwt het door de republiek beheerste gebied als onderdeel van de Marokkaanse bestuurslagen.
  2. De republiek heeft op centraal niveau een gekozen president (رئيس, rayiys) als staatshoofd en regeringsleider met een premier (الوزير الأول, alwazir al'awal) en als volksvertegenwoordiging de gekozen Sahari Nationale Raad (المجلس الوطني الصحراوي, al-Maǧlis al-Waṭanī aṣ-Ṣaḥrāwīyyuh). De Westelijke Sahara is ingedeeld in gouvernementen.
  3. Een provincie (ولاية, wilāya) is alleen in de vluchtelingenkampen geëffectueerd. De andere bestuurslagen cirkel (دائرة, daïra) en gemeente (بلدية, baladiya) lijken daar niet te zijn geëffectueerd.
Bronnen:

Vlag van Zambia Zambia[bewerken | brontekst bewerken]

De Republiek Zambia (Engels: Republic of Zambia) is een onafhankelijke en algemeen erkende republiek.

Bestuurslagen in Zambia[1]
Republiek Zambia[2] provincies[3] steden[4]
gemeenten[5]
districten[6]
Toelichting:
  1. De Republiek Zambia heeft algemene bestuurslagen op drie niveaus: het centrale niveau en het decentrale niveau. Daarnaast bestaan onder het centrale niveau gedeconcentreerde organen.
  2. Zambia heeft op centraal niveau een gekozen president (president) als staatshoofd en regeringsleider en als volksvertegenwoordiging de gekozen Nationale Vergadering van Zambia (National Assembly of Zambia). De provincies vallen onder de centrale overheid. Zambia is ingedeeld in provincies.
  3. Een provincie (province) is een gedeconcentreerde onderdeel van de centrale overheid, geleid door een provinciaal minister (provincial minister). Een provincie is ingedeeld in steden, gemeenten en/of districten.
  4. Een stad (city), bestuurslaag op decentraal niveau, heeft een deels gekozen stadsraad (city council) die een burgemeester (mayor) kiest.
  5. Een gemeente (municipality), bestuurslaag op decentraal niveau, heeft een gekozen deels gemeenteraad (municipal council) die een burgemeester (mayor) kiest.
  6. Een district (district), bestuurslaag op decentraal niveau, heeft een deels gekozen districtsraad (district council) die een voorzitter (president) kiest.
Bronnen:

Vlag van Zimbabwe Zimbabwe[bewerken | brontekst bewerken]

De Republiek Zimbabwe (Engels: Republic of Zimbabwe) is een onafhankelijke en algemeen erkende republiek.

Bestuurslagen in Zimbabwe[1]
Republiek Zimbabwe[2] steden[3]
provincies[4] plattelandsdistricten[5]
gemeenten[6]
steden[7]
towns[8]
lokale bestuursgebieden[9]
Toelichting:
  1. De Republiek Zimbabwe heeft algemene bestuurslagen op drie niveaus: het centrale niveau, het provincieniveau en het lokale niveau.
  2. Zimbabwe heeft op centraal niveau een gekozen president als staatshoofd en regeringsleider en als volksvertegenwoordiging het Parlement van Zimbabwe (Parliament of Zimbabwe), bestaande uit het gekozen Huis van Vergadering (House of Assembly) en de grotendeels gekozen Senaat (Senate). Zimbabwe is ingedeeld in steden en provincies.
  3. Harare en Bulawayo hebben de status van stad (city), bestuurslaag op lokaal niveau, en maken geen deel uit van een provincie. Zij hebben een gekozen burgemeester (mayor) en een gekozen metropolitane raad (metropolitan council) en zijn voor administratieve doelen ingedeeld in afdelingen (ward).
  4. Een provincie (province) heeft een deels gekozen provinciale raad (provincial council) met een voorzitter (chairperson) en een provinciale hoofdmannenvergadering (provincial assembly of chiefs). Een provincie is ingedeeld in plattelandsdistricten, gemeenten, steden, towns en/of lokale bestuursgebieden.
  5. Een plattelandsdistrict (rural district), bestuurslaag op lokaal niveau, heeft een plattelandsdistrictsraad (rural district council) met een voorzitter (chairperson) en kent voor administratieve doeleinden de afdeling (ward).
  6. Een gemeente (municipality), bestuurslaag op lokaal niveau, heeft een gekozen burgemeester (mayor) en gemeenteraad (municipal council) en kent voor administratieve doeleinden de afdeling (ward).
  7. Een (niet-metropolitane) stad (city), bestuurslaag op lokaal niveau, heeft een gekozen burgemeester (mayor) en stadsraad (city council) en kent voor administratieve doeleinden de afdeling (ward).
  8. Een town, bestuurslaag op lokaal niveau, heeft een townraad (town council) met een voorzitter (chairperson) en kent voor administratieve doeleinden de afdeling (ward).
  9. Een lokaal bestuursgebied (local board area), bestuurslaag op lokaal niveau, heeft een lokaal bestuur (local board) met een voorzitter (chairperson) en kent voor administratieve doeleinden de afdeling (ward).
  • De aanduiding town wordt niet in het Nederlands vertaald.
Bronnen:

Vlag van Zuid-Afrika Zuid-Afrika[bewerken | brontekst bewerken]

De Republiek Zuid-Afrika (Engels: Republic of South Africa) is een onafhankelijke en algemeen erkende republiek.

Bestuurslagen in Zuid-Afrika[1]
Republiek Zuid-Afrika[2] provincies[3] grootstedelijke gemeente[4]
districtsgemeenten[5] lokale gemeenten[6]
Toelichting:
  1. De Republiek Zuid-Afrika heeft algemene bestuurslagen op vier niveaus: het centrale niveau, het provincieniveau, het districtsniveau en het gemeenteniveau, waarbij de laatste twee niveaus kunnen samenvallen.
  2. Zuid-Afrika heeft op centraal niveau een gekozen president (president) als staatshoofd en regeringsleider en als volksvertegenwoordiging het gekozen Parlement van Zuid-Afrika (Parliament of South Africa) met de gekozen Nationale Vergadering (National Assembly) en de indirect gekozen Nationale Raad van Provincies (National Council of Provinces). Zuid-Afrika is ingedeeld in provincies.
  3. Een provincie (province) heeft een premier (premier) als regeringsleider en een provinciale wetgevende macht (provincial legislature). Een gemeente is ingedeeld in grootstedelijke gemeenten en/of districtsgemeenten.
  4. Een grootstedelijke gemeente (metropolitan municipality), bestuurslaag op gemeenteniveau zonder bovenliggend districtsniveau, heeft een gekozen gemeenteraad (metropolitan council) die een burgemeester (mayor) kiest. Niet in elke provincie bestaan grootstedelijke gemeenten.
  5. Een districtsgemeente (district municipality) heeft een gekozen districtsgemeenteraad (district municipal council) die een burgemeester (mayor) kiest.
  6. Een lokale gemeente (local municipality) heeft een gekozen gemeenteraad (municipal council) met een burgemeester (mayor) als voorzitter. De lokale gemeenten kunnen verschillende bestuursvormen hebben.
Bronnen:

Vlag van Zuid-Soedan Zuid-Soedan[bewerken | brontekst bewerken]

De Republiek Zuid-Soedan (Engels: Republic of South Sudan; Swahili: Jamhuri ya Sudan Kusini) is een onafhankelijke en algemeen erkende republiek.

Bestuurslagen in Zuid-Soedan[1]
Republiek Zuid-Soedan[2] staten[3] steden[4] blokken[5] wijken[6]
gemeenten[7] blokken[5] wijken[6]
towns[8] wijken[6]
county's[9] districten[10] boma's[11]
Toelichting:
  1. De Republiek Zuid-Soedan is wettelijk een federale republiek met staten als deelstaten en heeft algemene bestuurslagen op vijf niveaus: het centrale niveau, het staatsniveau, het gemeenteniveau, het blokniveau en het wijk- of bomaniveau.
    Het bezit van →Abyei wordt betwist door Zuid-Soedan en →Soedan.
  2. Zuid-Soedan heeft op centraal niveau een gekozen president (president) als staatshoofd en regeringsleider en als volksvertegenwoordiging de Nationale Wetgevende Macht (National Legislature), bestaande uit de gekozen Nationale Wetgevende Vergadering (National Legislative Assembly) en de Statenraad met vertegenwoordigers van de staten. Zuid-Soedan is ingedeeld in staten.
  3. Een staat (state; jimbo) heeft een gekozen gouverneur (governor) en een gekozen wetgevende vergadering (legislative assembly). Een staat is ingedeeld in steden, gemeenten, towns en/of districten.
  4. Een stad (city), bestuurslaag op gemeenteniveau, heeft een gekozen burgemeester (mayor) en een gekozen stadsraad (city council). Een stad is ingedeeld in blokken.
  5. a b Een blok (block) heeft een blokraad (block council). Een blok is ingedeeld in wijken.
  6. a b c Een wijk (quarter) heeft een wijkraad (quarter council).
  7. Een gemeente (municipality) heeft een gekozen burgemeester (mayor) en een gekozen gemeenteraad (municipal council). Een gemeente is ingedeeld in blokken.
  8. Een town, bestuurslaag op gemeenteniveau, heeft een plaatselijke klerk (town clerk) en een gekozen townraad (town council). Binnen towns bestaan geen blokken.
  9. Een county (county; kaunti), bestuurslaag op gemeenteniveau, heeft een countyraad (county council). Een county is ingedeeld in districten.
  10. Een district (payam) heeft een gekozen commissaris (commissioner) en een gekozen districtsraad (district council). Een district is ingedeeld in boma's.
  11. Een boma (boma) heeft een bomaraad (boma council).
  • De aanduiding town wordt niet in het Nederlands vertaald.
Bronnen:

Algemene bronnen[bewerken | brontekst bewerken]