Bet Shearim

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Necropolis van Beth She’arim
Werelderfgoed cultuur
Toegang tot de grot met sarcofagen, Bet Shearim
Land Vlag van Israël Israël
Coördinaten 32° 42′ NB, 35° 8′ OL
UNESCO-regio Azië en de Grote Oceaan
Criteria ii, iii
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 1471
Inschrijving 2015 (39e sessie)
Kaart
Bet Shearim (Israël)
Bet Shearim
UNESCO-werelderfgoedlijst

Bet Shearim of Bet Sjeariem (Hebreeuws: בית שערים, betekenis: huis van de poorten) is een archeologische vindplaats in de vlakte van Jizreël in Galilea in Israël. In de 2e eeuw n.Chr. werd hier een stad met een necropolis aangelegd. Bet Shearim is gelegen aan de voet van het Karmelgebergte, zo'n 20 kilometer ten oosten van Haifa.

De stad kende een bloeitijd nadat in 135 n.Chr. het Sanhedrin uit Jeruzalem werd verjaagd en zich in Bet Shearim vestigde, samen met veel Joodse rechtsgeleerden, waaronder rabbi Jehoeda Hanassi die de Misjna samenstelde. Hanassi werd ook in de necropolis van Bet Shearim begraven.

Van de stad zelf is nog weinig opgegraven maar wel is de necropolis grotendeels blootgelegd. Er zijn 31 spelonken ontdekt die sarcofagen bevatten. Beit Shearim en de necropolis zijn tot nationaal park verklaard. Er is een museum. Het nationaal park werd tijdens de 39e sessie van de Commissie voor het Werelderfgoed in 2015 erkend als cultureel werelderfgoed en onder de naam van "Necropolis van Beth She’arim" toegevoegd aan de UNESCO werelderfgoedlijst, als monument voor de joodse heropleving.

Uitgehouwen ruimtes voor bijzettingen
Zie de categorie Bet Shearim van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.