Bethlehem (gouvernement)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bethlehem
محافظة بيت لحم
Gouvernement in Palestina Vlag van Palestina
Pa gov bethlehem.png
Coördinaten 31°39'NB, 35°18'OL
Algemeen
Oppervlakte 604 km²
Inwoners (2007) 176.235
(292 inw./km²)
Detailkaart
Detailkaart
Groene Lijn, Israëlische Westoeverbarrière en nederzettingen rond Bethlehem, 2011
Portaal  Portaalicoon   Azië

Het gouvernement Bethlehem (Arabisch: محافظة بيت لحم, Bayt Laḩm) is een van de zestien administratieve gouvernementen waarin de Palestijnse gebieden zijn opgedeeld. Het grenst in het noorden aan het Israëlische district Jeruzalem en het Palestijnse gouvernement Jeruzalem. In het oosten grenst het gouvernement aan de Dode Zee en in het zuiden grenst het aan het gouvernement Hebron en het Israëlische Zuid-district. De gouvernementshoofdstad is Bethlehem. Volgens het Palestijns Centraal Bureau voor Statistiek waren er anno 2007 176.235 inwoners.[1]

Bij de Oslo-akkoorden die in 1993 tussen de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie en Israël werden gesloten kreeg de Palestijnse Autoriteit zelfbestuur. De Palestijnse Gebieden werden ingedeeld in drie soorten gebieden: A-gebieden, B-gebieden en C-gebieden. In de A-gebieden (3% van het landoppervlak) is de Palestijnse Autoriteit verantwoordelijk voor zowel civiele zaken als veiligheidszaken; in B-gebieden (25% van het landoppervlak) alleen voor civiele zaken; C-gebieden (72% van het landoppervlak) staan volledig onder Israëlisch civiel en militair bestuur.

In het gouvernement Bethlehem is de Palestijnse zeggenschap met name in het grensgebied met Israël beperkt. De Israëlische Westoeverbarrière volgt niet de Groene Lijn, de wapenstilstandslijn van 1949, maar omsluit ook diverse Israëlische nederzettingen, waaronder het Goesj Etsion-blok.

Woonkernen[bewerken]

Gemeenten[bewerken]

Kleinere gemeenschappen[bewerken]

Vluchtelingenkampen[bewerken]

  • Aida, ook Ayda Camp (2631 inw.)
  • Azaa, ook Al'Aza Camp (1529 inw.)
  • Dheisheh, ook Ad Duheisha Camp (8736 inw.)