Bev Perdue

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bev Perdue
Beverly Marlene Moore Eaves Perdue
Beverly Marlene Moore Eaves Perdue
Geboren 14 januari 1947
Grundy (Virginia)
Politieke partij Democratische Partij
Partner Gary Perdue (1970–1994)
Bob Eaves (sinds 1997)
Beroep Politica
Bestuurder
Religie Anglicanisme
73e gouverneur van North Carolina
Huidige functie
Aangetreden 10 januari 2009
Voorganger Mike Easley
32e luitenant-gouverneur van North Carolina
Aangetreden 6 januari 2001
Einde termijn 10 januari 2009
Voorganger Dennis Wicker
Opvolger Walter Dalton
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Beverly Marlene Moore Eaves (Bev) Perdue (Grundy (Virginia), 14 januari 1947) politica van de Democratische Partij. Ze is de gouverneur van North Carolina sinds 2009. Eerder was ze van 2001 tot 2009 luitenant-gouverneur van North Carolina onder gouverneur Mike Easley. Ze was de Democratische kandidaat voor het gouverneurschap North Carolina in 2008 en versloeg Republikein Pat McCrory. Ze is de de eerste vrouwelijke gouverneur van North Carolina.

Levensloop[bewerken]

Perdue werd geboren met de achternaam Moore. Ze studeerde aan de Universiteit van Kentucky en behaalde daar een Bachelor of Arts en een Master in de pedagogiek. Daarna behaalde ze een doctoraat aan de Universiteit van Florida. Door onderzoek te doen naar onderwijs en bestuur. Voordat ze de politiek in ging werkte Perdue als ziekenhuisbestuurder en consultant.

Namens de Democratische Parti werd Perdue in 1987 gekozen in het Huis van Afgevaardigden van North Carolina. Vier jaar later werd ze gekozen in de Senaat van dezelfde staat. Daarin had ze tot 2001 zitting. Op haar initiatief werden de salarissen voor leraren verhoogd. Perdue stelde zich in 2001 verkiesbaar voor de post van luitenant-gouverneur van North Carolina. Ze werd de eerste vrouw in die positie. In 2004 werd ze herkozen. Haar meest opvallende presentatie was haar doorslaggevende stem die leidde tot de vestiging van de North Carolina Education Lottery.

In 2007 maakte Perdue haar kandidaatschap bekend voor het gouverneurschap van North Carolina. Ze won de Democratische voorverkiezingen en wierf 15 miljoen euro aan fondsen voor haar campagne. Ze verweet in de campagne haar Republikeinse opponent Pat McCrory niet streng genoeg te zijn op het gebied van illegale immigratie. Zelf stemde ze tijdens haar periode in de Senaat tegen voorstellen waardoor kinderen van illegale immigranten naar school zouden kunnen gaan. McCrory stond lange tijd aan kop in de campagne. Hij kreeg steunbetuigingen van de meeste grote kanten, terwijl Perdue een steunbetuiging kreeg van de acteur Andy Griffith. Uiteindelijk won Perdue de verkiezingen toch met een verschil van 4 procent. Het eerste veto dat ze uitsprak was over een wet die bepaalde overheidsdocumenten een vertrouwelijke status zou geven, waardoor ze niet zomaar opgevraagd konden worden.

Persoonlijk[bewerken]

Perdue trouwde in 1970 met Gary Peru. Samen met hem kreeg ze twee zonen. Na hun scheiding in 1994 hield ze de naam Perdue aan. In 1997 trouwde ze met Bob Eaves. De naam Eaves gebruikt ze sindsdien als tussennaam.