Beveren (Roeselare)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Beveren
Deelgemeente in België Vlag van België
Beveren (Roeselare) (België (hoofdbetekenis))
Beveren (Roeselare)
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag West-Vlaanderen West-Vlaanderen
Gemeente Vlag Roeselare Roeselare
Fusie 1965
Coördinaten 50° 58′ NB, 3° 9′ OL
Overig
Postcode 8800
Detailkaart
Locatie in Roeselare
Locatie in Roeselare
Portaal  Portaalicoon   België

Beveren is een dorp in de Belgische provincie West-Vlaanderen en een deelgemeente van de stad Roeselare. Het telt 5615 inwoners (telling 2007) en was tot 1965 een zelfstandige gemeente. Beveren ligt net ten noordoosten van Roeselare-centrum en is bijna vergroeid met de stadskern.

Kerk en centrum van Beveren-Roeselare

Geschiedenis[bewerken]

Omstreeks 1145 wordt Beveren voor het eerst vermeld in geschiedkundige documenten als Beverna.[1] De naam zou verwijzen naar het Keltische Bebrona (bebro = bever) of het Germaanse Bivruno (bivru = bever).[2] Tijdens de middeleeuwen bestond Beveren uit meerdere heerlijkheden, waaronder Beveren en Onlede. Als wapen voert het dorp Beveren het schild van Jan van Vlaanderen.

Industrie[bewerken]

In Beveren is veel industrie gevestigd. In de jaren zestig vestigde het bedrijf Jonckheere (nu VDL Bus Roeselare) zich in Beveren om er een busfirma te beginnen. In de jaren tachtig ontstond het industriepark nabij de Wijnendalestraat, dat voor veel werkgelegenheid zorgde. Enkele bekende Beverse firma's: Dumo (Plastics), Lollywood, BC-Components (nu Vishay), Wever & Ducré, Mulder (Natural Food), AJ Veurink (internationaal en nationaal transport), ...

Parochie[bewerken]

De parochie Heilige Kruisverheffing werd in vroegere dagen toegewijd aan de H. Germanus. Rond de vorige eeuwwisseling was er een sterke verering van het H. Kruis, waarna besloten werd om de parochienaam te wijzigen in de Heilige Kruisverheffing (feestdag: 14 september). Na een luchtbombardement van de Duitsers in juli 1918 werd de Heilige Kruisverheffingskerk in 1923 heropgebouwd met gele zandsteen en was voltooid in 1925. De inwijding gebeurde pas in 1933. Deze kerk had van augustus 1970 tot 2008 een annexe-kerk op de nabijgelegen Kapelhoekwijk, de H. Catharina-kerk.

Twee belangrijke monumenten zijn een H. Hartbeeld en een herdenkingsmonument van de beide wereldoorlogen. Beiden staan in de nabije omgeving van de H.-Kruisverheffingskerk.

Ook bevindt zich een klooster in de nabijgelegen Schoolstraat.

Sport en vrije tijd[bewerken]

Beveren beschikt over verschillende sportverenigingen, waaronder voetbalploeg Dosko Beveren, wielerploeg WTC De Bevernaar en vrouwenvolleybalploeg Bevo Beobank Roeselare. Deze laatste speelt sinds het seizoen 2018-2019 in Liga B.[3]

Geboren[bewerken]

Evenementen[bewerken]

In 1995 werd het Delirium Blues Festival in Handzame geboren. Via een omweg langs Lichtervelde gaat het festival door te Beveren-Roeselare, waar het evenement plaatsvindt in april.