Bevervoorde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Voor het adellijke huis in Rectum, zie Hof te Bevervoorde.
Bevervoorde
Locatie Gelselaar
Algemeen
Kasteeltype havezate
Gebouwd in vóór 1326
Gesloopt in 18e eeuw
Bijzonderheden contouren zijn zichtbaar gemaakt in het landschap

De havezate Bevervoorde stond in het Nederlandse dorp Gelselaar, provincie Gelderland. Het kasteel heeft in de loop der tijd diverse benamingen gehad, zoals Geldesler, Mensinck, ‘t Jonkeren en Wiskinck.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De oudste vermelding van het kasteel dateert uit 1326: graaf Reinald II beleende Dideric van Vorden en diens zoon Willem met ‘thus Geldesler’. In 1526 kwam het goed in handen van de familie Van Bevervoorde vanwege het huwelijk tussen Hadewich van Vorden en Sweder van Bevervoorde. De heren van Borculo fungeerden hier als leenheren.

De havezate droeg in de 16e eeuw de naam Mensinck, terwijl in de 17e eeuw de naam ’t Jonkeren in gebruik kwam. Beide benamingen waren overigens ook van toepassing op de bij Geesteren gelegen havezate Mensink.

De laatste bewoner uit de familie Van Bevervoorde overleed in 1700 en liet geen kinderen na. Hierna is het kasteel in verval geraakt. De 18e-eeuwse tekenaar Cornelis Pronk trof nog slechts een vervallen boerderij aan toen hij de havezate wilde natekenen. Op de kadastrale kaart van 1832 is alle bebouwing verdwenen.

In de jaren 1999-2001 heeft archeologisch onderzoek de locatie van het kasteel kunnen vaststellen. Hierna zijn de contouren van het kasteel zichtbaar gemaakt in het landschap.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Het kasteelterrein was 30 bij 50 meter groot, met grachten van 5 tot 10 meter breed. Deze gracht werd van water voorzien via de Koningsbeek. Het op een eiland staande huis zelf had een afmeting van 12,5 bij 15 meter. Bij Bevervoorde hoorden nog een voorburcht, bouwhuizen en een watermolen.