De Bazaar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Beverwijkse Bazaar)
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdingang van De Bazaar

De Bazaar (voorheen Beverwijkse Bazaar) is een grote overdekte markt in de Nederlandse stad Beverwijk. De Bazaar noemt zichzelf de 'grootste overdekte markt van Europa', maar is niet de enige die die titel opeist. De markt bestaat uit een zestal onderdelen: Grand Bazaar, Zwarte Markt, Hal 30, Computerhal, Oosterse Markt en de Struinschuur met ruim 3000 kramen en marktwinkels. De Bazaar is elke zaterdag en sinds 1984 ook elke zondag geopend van 08.30 tot 18.00 uur.

Van heinde en verre komen elk weekend ongeveer 50.000 mensen naar de markten. De Bazaar heeft vooral een reputatie opgebouwd als verzamelpunt van handelaren met een niet-Nederlandse achtergrond, die veel zogenoemde "exotische" goederen aanbieden.

Marktdelen[bewerken]

  • 'Zwarte' Markt: honderden kramen, terrassen en de tweedehands artikelen.
  • Grand Bazaar: persoonlijke en huiselijke aankleding (cosmetica, tapijten en jassen).
  • Oosterse Markt: exotische groenten en fruit, bakkers, kappersgalerij en het 'goudstraatje' met sieraden.
  • Computermarkt: Nieuwe en 2e hands hard- en software, alles wat met elektronica te maken heeft.
  • Hal 30: Horecaplein, voor een nieuwe inrichting in huis en het Nagelstraatje (nagelstudio's).

Geschiedenis[bewerken]

Op 13 september 1980 werd de eerste Zwarte Markt gehouden in het oude gebouw van de groente- en bloemenveiling. De eerste dag waren er al 14.000 bezoekers en ongeveer 500 handelaren.

Op 4 september 2005 werd de 50 miljoenste bezoeker in Beverwijk verwelkomd. Eind 2006 verklaarde algemeen directeur Ruud de Corte 3 miljoen bezoekers per jaar te trekken.[1]

Externe link[bewerken]