Bevrijdingsmuseum Zeeland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bevrijdingsmuseum Zeeland
Locatie Coudorp 41, Nieuwdorp
Coördinaten 51° 28′ NB, 3° 45′ OL
Oppervlakte 1200 m²
Type Krijgshistorie
Thema Tweede Wereldoorlog, Politionele acties
Opgericht 2001
Aantal bezoekers 18.000 per jaar
Lid van Nederlandse Museumvereniging
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Bevrijdingsmuseum Zeeland is een museum in de Zeeuwse plaats Nieuwdorp dat de gehele geschiedenis van Zeeland tijdens de Tweede Wereldoorlog belicht. Ook besteedt het museum aandacht aan Bataljon Zeeland, dit bataljon bestond grotendeels uit vrijwilligers die mee wilden vechten om de rest van Nederland en West-Europa te helpen bevrijden. Na de Tweede Wereldoorlog werd dit bataljon echter uitgezonden naar Nederlands-Indië.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp Nieuwdorp is gevestigd in de gemeente Borsele en speelde tijdens de Slag om de Schelde een belangrijke rol. Nieuwdorp was de plaats waar de Canadese en Schotse eenheden die de oostkant van het eiland Walcheren moesten binnenvallen zich verzamelden. Toen de aanval op de Sloedam dreigde te mislukken, besloot men om in bootjes vanaf de haven van Nieuwdorp de slikken van het Sloe over te steken om zo de bezetters in de rug aan te vallen. Deze actie die bekend werd als Operatie Mallard slaagde en men kon de troepen die al dagen vastzaten op de Sloedam ontzetten.

Wat is er te zien[bewerken | brontekst bewerken]

Bevrijdingsmuseum Zeeland toont de bewogen geschiedenis van Zeeland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het museum besteedt daarbij in het bijzonder aandacht aan de ‘Slag om de Schelde’. De Slag om de Schelde was de langste en hevigste veldslag op Nederlands grondgebied. Inzet was het op gang brengen van de scheepvaart naar de havens van Antwerpen, waardoor de geallieerde oorlogsinspanningen van een cruciale aanvoerlijn kon worden voorzien en het vastgelopen offensief in West-Europa weer in beweging kon komen. De uitkomst van deze cruciale operatie was direct beslissend voor het einde van de Tweede Wereldoorlog in West-Europa.

De verhalen van toen zijn nog steeds van nu. De Amerikaanse president Roosevelt formuleerde in januari 1941 de Vier Vrijheden, welke noodzakelijk zijn voor een menswaardige wereld. De uitkomsten van de Slag om de Schelde, het openstellen van de haven van Antwerpen, waren bepalend voor de plannen voor de oprichting van de Verenigde Naties en de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens. Dit rechtvaardigt de opoffering, toen en nu. In de Roosevelt Experience ziet u dat de strijd voor en de bevordering van vrijheid nog steeds een actueel thema is dat ons allemaal aangaat.

Beleef de Slag om de Schelde

Beleef de Slag om de Schelde in het Bevrijdingspark Zeeland (3 hectare). Het park wat onderdeel uitmaakt van het Bevrijdingsmuseum Zeeland is uniek, nergens in West-Europa is er sprake van een dergelijke opzet. Het park visualiseert te midden van de Zeeuwse elementen water, strand en dijken de oorlogsperiode 1939-1945 en de Slag om de Schelde in het bijzonder. In het park is de unieke en bewaard gebleven noodkerk uit Ellewoutsdijk gereconstrueerd en herbouwd. Verder is het Bevrijdingspark ingericht met bunkers, een baileybrug, versperringen, Shermantanks et cetera.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]