Bevrijdingspop

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bevrijdingspop
Bvf haarlem 11 hq.jpeg
Algemene informatie
Datum 5 mei (jaarlijks)
Locatie Vlag van Nederland Haarlem, Haarlemmerhout
Duur één dag
Oprichter Ilco van der Linde
Organisator Stichting Bevrijdingspop
Edities
Aantal edities 36 (2016)
Eerste editie 1980
Website
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Bevrijdingspop is een festival dat elk jaar in de Haarlemmerhout in Haarlem gehouden wordt ter gelegenheid van bevrijdingsdag. Het is samen met Amsterdam en Wageningen het oudste van de bevrijdingsfestivals en wordt georganiseerd door de Stichting Bevrijdingspop, voornamelijk in samenwerking met vrijwilligers. Het festival brengt de viering van vrijheid op speelse manier onder de aandacht door middel van muziek en andere culturele disciplines. De laatste jaren wordt er elk jaar met een actueel thema extra invulling gegeven aan de vrijheidsgedachte. Dit gebeurt in samenwerking met de andere bevrijdingsfestivals en Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Historie[bewerken]

De eerste editie van Bevrijdingspop werd in 1980 gehouden op initiatief van Ilco van der Linde. Het festival werd geboren uit onvrede onder jongeren over de invulling van de 5 mei-viering, die vooral op ouderen en kleine kinderen gericht was. De eerste editie was in wat tegenwoordig het Patronaat is. Door de jaren heen heeft het festival op verschillende plaatsen door heel Haarlem plaatsgevonden, onder andere het Prinsenhof, de Botermarkt, het Haarlem-stadion en het Kenaupark, voordat het op de huidige locatie (de Haarlemmerhout) terechtkwam. Het festival won door de jaren heen in populariteit en bestaat sinds 1985 al niet meer uit één podium, maar uit twee. Ook heeft het Bevrijdingspop een speciaal kinderfestival. Tegenwoordig trekt het festival jaarlijks ongeveer 150.000 bezoekers en kan zich daarmee rekenen tot de grote bevrijdingsfestivals van Nederland. Een jaarlijks terugkerende traditie is het ontsteken van het bevrijdingsvuur. Dit vuur wordt in de nacht van 4 op 5 mei vervoerd vanuit Wageningen om rond vijf uur 's middags op het Haarlemse festival te worden ontstoken. Het vervoer van het vuur gebeurt elk jaar op een andere ludieke wijze: bijvoorbeeld lopend, per kano, of per rolschaats. In 2001 was Bevrijdingspop toneel van de uit de hand gelopen grap van de makers van het televisieprogramma Kopspijkers, die onder de naam One Day Fly een nummer één hit scoorden uit protest tegen een ander populair televisieprogramma van dat moment: de popband-talentenjacht Starmaker.

NB. In tegenstelling tot wat wordt aangenomen vond de eerste editie van bevrijdingspop 11 jaar eerder plaats, nl. in 1969. Eveneens in Haarlem, in de Stadsdoelen, en werd georganiseerd door zanger en jazzpromotor Jan Hupkes, vanuit het legendarische Elektric Center aan de Bakenessergracht in Haarlem. Voor zover bekend zijn er na 1968 tot 1980 structureel geen festivals meer georganiseerd, vandaar dat 1980 wordt genoemd als de bakermat van de jaarlijks terugkerende festivals. De reden was overigens dezelfde als die van 1980, de onvrede met het ontbreken van een aansprekend programma voor jongeren op de 5e mei. Hoofdact in 1969 was de piepjonge uit Engeland afkomstige band OSIBISA, die speelde in de style van de band van Carlos Santana.

Artiesten[bewerken]

Door de jaren heen hebben er verschillende artiesten van naam in de Haarlemmerhout gestaan, onder andere:

Bevrijdingspop heeft ook meermalen plaats geboden aan DJ's. Onder andere Don Diablo Laidback Luke, Marco V, Armin van Buuren en DJ Chuckie hebben op Bevrijdingspop gestaan.

Externe links[bewerken]