Beyond the Poseidon Adventure

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Beyond the Poseidon Adventure
Tagline Terror Beyond Imagination.
Before her fate is sealed by the deep, the superliner Poseidon will reveal one last secret.
Regie Irwin Allen
Producent Irwin Allen
Scenario Paul Gallico
Nelson Gidding
Hoofdrollen Michael Caine
Sally Field
Telly Savalas
Peter Boyle
Jack Warden
Muziek Jerry Fielding
Montage Bill Brame
Cinematografie Joseph F. Biroc
Distributie Warner Bros. Entertainment
Première 18 mei 1979
Genre Actie/avontuur/thriller
Speelduur 114 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Voorloper The Poseidon Adventure
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Beyond the Poseidon Adventure is een Amerikaanse rampenfilm uit 1978, over een groep reddingswerkers die een ondersteboven gekeerd en half gezonken schip binnengaat om daar op zoek te gaan naar nog aanwezige passagiers. De film is een vervolg op The Poseidon Adventure (1972).

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

John Harlington is samen met zijn dochter op reis met hun pleziervaartuig over de Middellandse Zee, als ze plotseling de S.O.S signalen van de gekapseisde Poseidon krijgen. Harlington besluit naar de plek des onheils toe te varen om te kijken of hij mensen kan redden. Eenmaal aangekomen ziet hij de kiel van het schip nog steeds boven water drijven en hij ziet dat er een gat in de kiel zit (de overlevenden uit de eerste film waren hierdoor ontsnapt).

Plotseling arriveert nog een tweede boot met daarop de kwaadaardige schurk Svevo. Hij gijzelt de dochter van Harlington en dwingt hem om in het schip te gaan. Aan boord van de Poseidon blijkt nog een grote hoeveelheid goud en plutonium te zitten en Harlington moet dat eruit halen om het leven van zijn dochter te sparen. Harlington gaat aan boord en binnen in het schip ontmoet hij nog 7 andere overlevenden. Samen met hen vindt hij een aantal duikpakken waarmee ze via de buitenkant het schip verlaten. Kort daarna explodeert de machinekamer en de Poseidon gaat definitief ten onder.

Svevo leeft in de veronderstelling dat Harlington is omgekomen. Harlington zwemt samen met de 7 andere overlevenden naar het jacht toe. Eenmaal aan boord vermoordt hij Svevo, waarna hij samen met de 7 overlevenden en zijn dochter terugvaart naar de bewoonde wereld.

Rolverdeling[bewerken]

Acteur Personage
Caine, Michael Michael Caine Captain Mike Turner
Field, Sally Sally Field Celeste Whitman
Savalas, Telly Telly Savalas Captain Stefan Svevo
Boyle, Peter Peter Boyle Frank Mazzetti
Warden, Jack Jack Warden Harold Meredith
Knight, Shirley Shirley Knight Hannah Meredith
Jones, Shirley Shirley Jones Nurse Gina Rowe
Malden, Karl Karl Malden Wilbur Hubbard
Pickens, Slim Slim Pickens Dewey 'Tex' Hopkins
Hamel, Veronica Veronica Hamel Suzanne Constantine
Cartwright, Angela Angela Cartwright Theresa Mazzetti
Harmon, Mark Mark Harmon Larry Simpson

Achtergrond[bewerken]

De film werd geregisseerd door Master of Disaster Irwin Allen, een specialist in rampenfilms. De film werd volledig in de studio opgenomen, de opnames vonden tegelijkertijd plaats met The Swarm, een eveneens geflopte rampenfilm waarin een aantal van dezelfde acteurs in voorkomen.

In tegenstelling tot de eerste film, was deze film absoluut geen succes. De film werd afgekraakt door critici en compleet genegeerd door het publiek. Vanwege het onwaarschijnlijke verhaal en de slechte special effecten werd Beyond the Poseidon Adventure meerdere malen uitgeroepen tot een van de slechtste films ooit gemaakt. Toch is Beyond the Poseidon Adventure uitgegroeid tot een legendarische cult-klassieker: juist omdat de film zo slecht is vinden veel mensen het leuk om naar te kijken.

Externe links[bewerken]