Bibendum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bibendum, het Michelinmannetje
De affiche uit 1898 met de oorspronkelijke Bibendum

Bibendum (gerundivum van het Latijnse woord bibere - "drinken” - en betekent "te drinken") is de naam van het bekende figuurtje dat bestaat uit autobanden en dat in veel poses wordt afgebeeld op de producten van de Franse bandenfabrikant Michelin.

De naam is afgeleid van de bekende Latijnse uitdrukking Nunc est bibendum! (Nu moet er gedronken worden!), een fragment van een vers van Horatius (Oden, I, 37).

De uit banden bestaande figuur verscheen voor het eerst op een reclame-affiche in 1898. Daarop heft hij een glas vol spijkers en glasscherven en roept: "Nunc est bibendum!". Onderdaan de affiche staat "Le pneu Michelin boit l'obstacle!" ("De Michelinband drinkt de hindernis!"), een uit 1893 daterende slogan van het bandenmerk. De figuur en de slogan hadden zo'n succes dat de figuur al snel de naam Bibendum kreeg.

Het idee om de figuur te gebruiken kwam van André Michelin, een van de stichters van het bandenbedrijf. Hij herinnerde zich een stapel banden die op de Wereldtentoonstelling van 1894 in Lyon bij de stand van Michelin stond. Zijn broer Edouard Michelin sr. zou hem toen gezegd hebben: "Kijk, met armen eraan lijkt het op een mannetje".

Bibendum, meestal gewoon het Michelinmannetje genoemd, werd het symbool van het bandenimperium. Afbeeldingen en poppen van Bibendum droegen in grote mate bij tot de populariteit van het merk. Ook de bekende kaarten en gidsen die Michelin uitgeeft raakten mede populair door - vaak grappige - illustraties met Bibendum. Bij auto- en wielerwedstrijden die door Michelin worden gesponsord paraderen als Bibendum vermomde lieden.

Bibendum werd in 2000 uitgeroepen tot het beste logo van de eeuw. De figuur is in de loop van de tijd meermalen gemoderniseerd, het laatst bij zijn honderdste verjaardag in 1998, toen hij iets slanker werd.

Naar het mannetje is ook de designstoel van Eileen Gray genoemd: de Bibendum-stoel.