Bibi Dumon Tak

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bibi Dumon Tak
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Margaretha Anna Dumon Tak
Geboren 21 december 1964
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 2001-heden
Genre Kinderboeken
Dbnl-profiel
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Margaretha Anna (Bibi) Dumon Tak (Rotterdam, 21 december 1964) is een Nederlandse schrijfster, die voornamelijk non-fictie voor kinderen schrijft. Dumon Tak heeft met haar boeken enkele grote prijzen gewonnen, waaronder in 2018 de prestigieuze, driejaarlijkse Theo Thijssenprijs voor kinder- en jeugdliteratuur.

Biografie[bewerken]

Bibi Dumon Tak had twee schildpadden, een poes, een kom met vissen, paarden, een pony en een teckel.[1] Omdat ze altijd zo bezig was met dieren, wilde ze dierenarts worden of anders ornitholoog. Hiervoor had ze al op elfjarige leeftijd een eigen vogelboek geschreven. Haar passie voor dieren kwam later terug in haar boeken.

Na de middelbare school studeerde Dumon Tak Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Utrecht.[1] In 2001 verscheen haar eerste boek: Het koeienboek. Dit was het meest informatieve kinderboek van 2002, waarvoor ze een Zilveren Griffel kreeg.

De boeken die volgden gingen allemaal over dieren, met uitzondering van Camera loopt... actie! (2003) in opdracht van Querido. Dit gaat over de opnames van de film Polleke, die gebaseerd is op de boeken van Guus Kuijer.

In 2006 schreef Dumon Tak het Kinderboekenweekgeschenk van 2006: Laika tussen de sterren. Dit verhaal gaat onder andere over het Russische hondje Laika, het eerste levende wezen dat in 1957 in de ruimte is geweest. Laika reisde met de Spoetnik II die op 3 november 1957 vanuit Baikonoer werd gelanceerd.[1]

In 2007 verscheen haar eerste niet-kinderboek. Het boek Rotjongens gaat over het leven in de jeugdgevangenis, waarin ze praat met jeugdige gevangenen.

Op 2 oktober 2012 ontving ze voor Winterdieren - en na enkele eerdere Zilveren Griffels - de hoogste waardering voor een Nederlandstalig kinderboek: de Gouden Griffel[2].

Bekroningen[bewerken]

Bibliografie[bewerken]

Citaat[bewerken]

Een citaat van Bibi Dumon Tak over haar reden van het schrijven van non-fictie:

Aanhalingsteken openen

Ik schrijf non-fictie, omdat ik de werkelijkheid nodig heb om mijn verhalen te kunnen schrijven.

Aanhalingsteken sluiten