Bibian Mentel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bibian Mentel
2013
2013
Persoonlijke informatie
Volledige naam Bibian Mentel
Geboortedatum 27 september 1972
Geboorteplaats Utrecht
Nationaliteit Nederlander
Sportieve informatie
Discipline Snowboarden
Onderde(e)l(en) Snowboardcross
Paralympische Spelen Sotsji 2014
Debuut 1996
Medailles
Portaal:  Sport
Fragment Bibian Mentel bij De Wereld Draait Door

Bibian Mentel-Spee (Utrecht, 27 september 1972) is een Nederlandse snowboardster. Zij werd zes maal Nederlands kampioen op de onderdelen halfpipe en snowboardcross. In 2002 werd ze met een prothese opnieuw Nederlands kampioene snowboardcross.

Carrière[bewerken]

Mentel begon met snowboarden in 1993. Op dat moment studeerde ze rechten in Amsterdam, ze vertrok echter al snel om zich een jaar lang echt alleen op het snowboarden te concentreren. De sport werkte zodanig motiverend dat ze in de negen daaropvolgende jaren in de sport actief zou blijven en daarvoor haar studie opgaf. Ze reed al snel mee in de kleinere wedstrijden en in 1996 reed ze mee in haar eerste wereldbekerwedstrijd.

In december 1999 viel ze tijdens de voorbereiding van een wereldbekerwedstrijd in het Amerikaanse Breckenridge. Hierbij scheurden haar enkelbanden in, maar na zes weken trainen bij de fysiotherapeut mocht ze ondanks een opgezwollen enkel weer snowboarden. Ze maakte het seizoen "gewoon" af en de resultaten waren goed. Na het seizoen gaf ze haar enkel wel een maand lang rust, aangezien hij nog altijd opgezwollen was. De maand rust leek haar enkel goed gedaan te hebben en hij zag er weer normaal uit, maar na de eerste de beste conditietraining was het meteen weer mis, waarna ze door de fysio werd doorverwezen naar het ziekenhuis.

Op de röntgenfoto's die in het ziekenhuis waren genomen werd een plek op het bot van haar scheenbeen ontdekt, waarvan ze niet precies wisten wat het was. Pas drie maanden later kon men een diagnose stellen, het bleek te gaan om een kwaadaardige tumor in haar been, oftewel botkanker. De tumor werd verwijderd na een operatie en Mentel dacht eigenlijk alleen maar aan snowboarden. Ze was tenslotte een kandidate om zich te kwalificeren voor de Olympische Winterspelen 2002 in Salt Lake City. Op het moment dat ze de training weer wilde hervatten bleek de tumor echter weer terug te zijn. Niet al te lang daarna bleek de tumor zelfs al in het botvlies te zitten en kon op die manier uitzaaien via haar bloed. Ze kon doorgaan met de behandelingen met alle risico's van dien, of haar been laten amputeren. Aangezien ze er zich van bewust was geworden dat het nu om haar gezondheid ging en niet meer om haar sportcarrière besloot ze te kiezen voor het amputeren van haar been.

Vier maanden na haar amputatie stond ze voor het eerst weer op een snowboard. In eerste instantie was het wel pijnlijk, maar toch was ze al meteen in staat bochten te draaien, terwijl ze op straat niet eens zonder krukken kon lopen. Opnieuw drie maanden later, het was inmiddels januari 2002, werd ze gevraagd om de prijsuitreiking te doen voor de Nederlandse kampioenschappen halfpipe. Eenmaal daar begon de wedstrijdspanning weer op te laaien en besloot ze later die week mee te doen met het Nederlands kampioenschap snowboardcross, die ze meteen ook maar op haar naam wist te schrijven. In 2003 deed ze niet mee vanwege zwangerschap, maar in 2004 werd ze tweede op de halfpipe, terwijl de snowboardcross niet doorging vanwege het slechte weer.

In 2013 kwalificeerde Mentel zich voor de Paralympische Winterspelen 2014 in Sotsji. Bij de openingsceremonie droeg zij de Nederlandse vlag. Op de paralympische snowboardcross won ze goud. Bij de sluitingsceremonie kreeg ze de Whang Youn Dai Achievement Award uit handen van naamgeefster Whang Youn Dai. Op 16 december 2014 werd Mentel tijdens het NOC/NSF Sportgala verkozen tot Paralympisch sporter van het jaar.[1] Nog geen twee weken later, op 28 december, maakte ze bekend dat er wederom kankercellen, ditmaal in de long, waren gevonden.[2] Desondanks gaf ze aan mee te willen doen aan de WK in februari 2015. Tijdens dat WK in het Spaanse La Molina won ze goud op de onderdelen snowboardcross en banked slalom.[3] In juni 2016 is er weer kanker bij haar geconstateerd. Op de paralympische spelen in Pyongchang (2018) won ze opnieuw goud op de snowboardcross.

Overige bezigheden[bewerken]

Bibian Mentel in het Mauritshuis in Den Haag op 8 november 2018

Mentel is grondlegster van de Mentelity Foundation, een stichting die kinderen en jongvolwassenen met een lichamelijke beperking aan het sporten wil krijgen. Bovendien werd dankzij haar inspanningen snowboarden toegevoegd aan het programma van de Paralympische Spelen. In 2004 studeerde ze af aan de Randstad Topsport Academie voor de opleiding Commerciële Economie en in 2013 aan het Johan Cruyff Institute voor de International Master of Sport Management. Mentel geeft les op een wakeboardschool in Loosdrecht. Op 8 november 2018 was ze voor een dag gastdirecteur van het Mauritshuis.[4]

Onderscheidingen[bewerken]

Belangrijkste resultaten[bewerken]

Paralympische Winterspelen[bewerken]

Jaar Plaats Resultaten
2014 Vlag van Rusland Sotsji Goud Snowboard cross
2018 Vlag van Zuid-Korea Pyeongchang Goud Snowboard cross
2018 Vlag van Zuid-Korea Pyeongchang Goud Banked slalom

Paralympisch WK snowboarden[bewerken]

Jaar Plaats Resultaten
2015 Vlag van Spanje La Molina Goud Snowboard cross
2015 Vlag van Spanje La Molina Goud Banked slalom
2017 Vlag van Canada Big White Goud Snowboard cross
2017 Vlag van Canada Big White Goud Banked slalom

Externe links[bewerken]