Bibliotheca Philosophica Hermetica

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Bibliotheca Philosophica Hermetica
Interieur van de voormalige bibliotheek in de Bloemstraat.
Interieur van de voormalige bibliotheek in de Bloemstraat.
Locatie Amsterdam
Website
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

De Bibliotheca Philosophica Hermetica of The Ritman Library is een door de Nederlandse zakenman Joost Ritman opgericht instituut met een aantal zeer waardevolle boeken met een grote historische, culturele, wetenschappelijke en materiële waarde. Ze verzamelt manuscripten en gedrukt werk in het veld van de hermetica.

De bibliotheek[bewerken]

De Bibliotheca Philosophica Hermetica is in 1958 begonnen als privébibliotheek van Joost Ritman. In 1984 verhuisde de bibliotheek naar de Bloemstraat in Amsterdam en werd zij publiek toegankelijk. De bibliotheek heeft samenwerkingen gekend met internationale bibliotheken en organisaties, waaronder de Russische Rudomino bibliotheek voor buitenlandse literatuur in Moskou, de Herzog August Bibliothek in Wolfenbüttel, de Biblioteca Medicea Laurenziana in Florence en de Biblioteca Marciana in Venetië.

De bibliotheek beschikt momenteel over een collectie van meer dan 23.000 banden over de hermetica, rozenkruisers, alchemie, mystiek, gnosis, westerse esoterie en Godsdienstwetenschap. Andere verzamelgebieden van de bibliotheek zijn onder meer het soefisme, de kabbalah, antroposofie, vrijmetselaars, judaica en graal.[1] De bibliotheek beschikt over ca. 4.500 manuscripten en boeken die vóór 1800 zijn vervaardigd, en ca. 17.000 boeken (primaire en secundaire bronnen) die na 1800 zijn gedrukt. In de collectie van de Bibliotheca Philosophica Hermetica bevindt zich onder meer het Corpus Hermeticum, gepubliceerd in 1503 en gedrukt op perkament, en Robert Fludd's Utriusque cosmi historia gepubliceerd in 1617.

Geschiedenis[bewerken]

Joost R. Ritman (1941) is een Amsterdamse zakenman met een diepe belangstelling voor spiritualiteit. Hij begon op 16-jarige leeftijd boeken te verzamelen. In 1984 besloot Joost Ritman zijn privéverzameling om te zetten in een bibliotheek die toegankelijk moest worden voor publiek. Een bibliotheek waar onder één dak handschriften en gedrukte boeken op het gebied van de hermetische traditie samengebracht werden en waar de samenhang tussen de diverse verzamelgebieden en hun relevantie voor vandaag de dag zichtbaar zou worden. [2] Na een moeilijk jaar in de schaduw van de financiële crisis en bezuinigingen heropende de Bibliotheca Philosophica Hermetica haar deuren op 16 december 2011.

Sinds haar openstelling in 1984 stonden de activiteiten van de bibliotheek in het teken van de opbouw van de collectie, de ontwikkeling van de expertise binnen het Ritman Onderzoeksinstituut en de uitbreiding van het fonds van de eigen uitgeverij In de Pelikaan. In 2009 heeft de bibliotheek de status van een Algemeen nut beogende instelling (ANBI) verkregen. [3]

Toekomst van de bibliotheek[bewerken]

In de toekomst zal de bibliotheek zich richten op de verdere ontwikkeling van de online catalogus en haar kerncollectie volledig gaan digitaliseren. Daarnaast zal zij in samenwerking met de Amsterdamse leerstoel voor de Geschiedenis van de Hermetische Filosofie, een kenniscentrum gaan ontwikkelen waarbij kennis op het terrein van de hermetische wijsheid en haar effecten op de terreinen van kunst, wetenschap en religie kunnen worden onderzocht en uitgewisseld. De bibliotheek heeft in februari 2016 museale status verkregen en zij zal zich nog meer gaan richten op samenwerking met bibliotheken, universiteiten, educatieve instellening en esoterische groeperingen.

In 2018 zal de verhuizing plaatsvinden naar het Huis met de Hoofden aan de Keizersgracht 123 in Amsterdam. Het doel is dat de bibliotheek in het hart van het Huis met de Hoofden haar plaats vindt en door middel van tentoonstellingen, bijeenkomsten, lezingen, educatieve projecten en online communicatie de maatschappelijke relevantie van het kennisdomein van de Bibliotheca Philosophica Hermetica voor het voetlicht worden gebracht.

Digitalisering van de collectie[bewerken]

In juni 2016 werd bekendgemaakt dat de schrijver Dan Brown, die de bibliotheek diverse keren bezocht, de bibliotheek 300.000 euro schenkt. Het geld zal worden besteed aan het digitaliseren van de kerncollectie die vanaf voorjaar 2017 via het internet toegankelijk zal zijn.[4] In augustus 2017 zijn er echter nog geen downloads beschikbaar van de oude teksten. Wel is een aantal moderne e-books tegen betaling beschikbaar.

Externe links[bewerken]