Bichenows astrild

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bichenows astrild
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2012)
Doublebarredfinch.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Familie:Estrildidae (Prachtvinken)
Geslacht:Taeniopygia
Soort
Taeniopygia bichenovii
(Vigors en Horsfield, 1827)
Afbeeldingen Bichenows astrild op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Bichenows astrild op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

Bichenows astrild (Poephila bichenovii, syn: Taeniopygia bichenovii) is een klein, maar door zijn uiterlijk, opvallend vogeltje behorend tot de familie van de prachtvinken (Estrildidae).

Kenmerken[bewerken]

Schedelkapje, nek en rug zijn grijs. Een apart wit gezichtje, omgeven door een zwarte lijn die loopt van de snavel boven het oog langs, om de wangen heen naar het onder de keel een nekband vormend. Keel en borst zijn wit met daartussen nog een zwarte band. De buik is grijsachtig wit. De vleugels zijn bruin-grijs met witte vlekjes. De romp en de staart zijn zwart. Het mannetje is praktisch gelijk aan het vrouwtje. De totale lengte van Bichenows astrild is 9–10 centimeter.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

Deze soort telt twee ondersoorten:

  • T. b. annulosa: noordwestelijk en noordelijk Australië.
  • T. b. bichenovii: oostelijk Australië.

Het leefgebied bestaat uit half open bos, scrubland, vegetatie langs waterlopen, suikerrietvelden, onkruid langs wegen en ook in parken en tuinen.

Status[bewerken]

De grootte van de wereldpopulatie is niet gekwantificeerd. Men veronderstelt dat de soort in aantal stabiel is. Om deze redenen staat Bichenows astrild als niet bedreigd op de Rode Lijst van de IUCN.[1]

Verzorging als kooivogel[bewerken]

De vogeltjes zijn vrij teer en ze moeten goed geacclimatiseerd worden. Ze moeten dan ook gehouden worden bij een temperatuur van ten minste 18 °C. Ze moeten gevoederd worden met fijn kanariezaad een gele gierst, graszaad en groenvoer. Daarbij moet vers drinkwater, grit en maagkiezel altijd ter beschikking staan.