Bidden wij voor Owen Meany

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bidden wij voor Owen Meany
Oorspronkelijke titel A Prayer for Owen Meany
Auteur(s) John Irving
Vertaler C.A.G. van den Broek
Land Verenigde Staten
Taal Nederlands
Oorspronkelijke taal Engels
Genre Roman
Uitgever De Bezige Bij
Uitgegeven 2012
Oorspronkelijk uitgegeven 1989
ISBN-code 978-90-234-3859-5
Verfilming Simon Birch (1998)
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Bidden wij voor Owen Meany (Engels: A Prayer for Owen Meany) is een roman van de Amerikaanse schrijver John Irving die voor het eerst is gepubliceerd in 1989. De ik-persoon is John Wheelwright. Hij vertelt het verhaal van zijn beste vriend Owen Meany, met wie hij opgroeit in een klein stadje in de staat New Hampshire in de jaren 50-60 van de 20e eeuw. Owen is een opmerkelijke jongen: hij is ervan overtuigd dat hij het werktuig van God is en dat het zijn lot is eens een heldendaad te verrichten.

Het boek is ook een hommage aan een bekende roman van Günther Grass: De blikken trommel. Grass had niet enkel veel invloed op het werk van John Irving, maar was ook een goede vriend voor hem. De belangrijkste personages van beide romans, Owen Meany en Oskar Matzerath, hebben dezelfde initialen evenals enkele andere kenmerken, en de verhalen vertonen enkele parallellen. Irving bevestigde dit expliciet in interviews en artikelen.[1] A Prayer for Owen Meany is echter vooral een volledig onafhankelijk verhaal en in geen enkel opzicht een kopie van De blikken trommel.

Verfilming[bewerken | brontekst bewerken]

De verfilming van het boek in 1998 kreeg de naam Simon Birch, met Ian Michael Smith in de hoofdrol. Het scenario volgt niet exact de verhaallijn van het boek. Met name het einde van het boek is niet in de film opgenomen. De namen van alle personages in de roman zijn daarom in de film veranderd.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]