Bienotherium

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bienotherium
Fossiel voorkomen: Vroeg-Jura
Bienotherium
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Synapsida
Orde:Therapsida
Onderorde:Cynodontia
Infraorde:Eucynodontia
Familie:Tritylodontidae
Geslacht
Bienotherium
Afbeeldingen Bienotherium op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Bienotherium is een geslacht van therapside of zoogdierachtige reptielen. Hij behoorde tot de Cynodonten en daarin tot de familie der Tritylodontidae.

Beschrijving[bewerken]

Bienotherium had aan de voorzijde van de boven- en onderkaak een paar sterk vergrote snijtanden, zoals bij de huidige knaagdieren. Hoektanden ontbraken, waarmee er een groot gat viel in de overgang naar de enkele rij van vierkante, molaarachtige kiezen met 2 of 3 knobbels en meerdere tandwortels, welke laatste bij de reptielen alleen voorkwamen in deze familie. De snijvlakken van de kiezen, die zich in de bovenkaak bevonden, vertoonden 3 overlangse richels, die van de onderkaak 2.

Verwantschap[bewerken]

Voor een Tritylodont was Bienotherium erg groot. Kleinere verwanten als Oligokyphus, waarmee hij samenleefde, werden meestal rond de vijftig centimeter lang of zelfs kleiner. Bienotherium werd ongeveer een meter lang en was daarmee zelfs een van de grootste Cynodonten. Het is een van de weinige therapsiden die later dan het Trias leven, in het geval van Bienotherium in het vroege Jura. Bienotherium moet niet verward worden met de Bienotheroides, een andere Tritylodont die in het midden Jura leefde. Bienotherium is verwant met de Oligokyphus, Tritylodon, Bienotheroides, Xenocretosuchus en de Yunnanodon waarmee hij ook samen leefde.