Bier in de Verenigde Staten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Budweiser

In de Verenigde Staten wordt er bier gebrouwen door meer dan 2100 brouwerijen, van multinationals tot microbrouwerijen. In 2009 werden er 196 miljoen vaten geproduceerd. Jaarlijks drinkt een Amerikaan gemiddeld 78,2 liter bier. Daarmee staat de Verenigde Staten op de 12de plaats in de wereld (cijfers 2010). Qua totale consumptie is de VS zelfs de op een na grootste verbruiker van bier, na China. De VS is 's werelds grootste importeur van bier.

De meest geproduceerde biersoort is American lager, een bleek tot goudkleurig laaggegist bier. De kleine brouwerijen, die een grote groei hebben meegemaakt sinds de jaren 1980, maken bier in veel verschillende soorten en stijlen.

De grootste brouwers zijn Anheuser-Busch, sinds 2008 een onderdeel van Anheuser-Busch InBev, en MillerCoors, een joint venture tussen SABMiller en de Molson Coors Brewing Company. Eind 2016 kwam MillerCoors volledig in handen van de Canadese biergroep Molson Coors Brewing Company.

Biercultuur[bewerken]

Amerikaans bier heeft lange tijd een slechte naam gehad en veel Amerikanen zullen nog steeds een geïmporteerd Europees bier hoger waarderen dan een eigen bier. In Amerika kunnen bieren als Stella Artois, Heineken of Grolsch zelfs als luxebier worden gedronken, terwijl ze in eigen land toch vooral als simpele doordrinkers worden beschouwd. Een voorbeeld van simpel Amerikaans bier is het zogenaamde malt liquor.

De laatste jaren is de Amerikaanse bierconsument echter kritischer en zelfbewuster geworden. Kleine, kwalitatief sterke brouwerijen slagen er meer en meer in de markt te veroveren en bierkenners kunnen meer dan ooit waardering opbrengen voor Amerikaans speciaalbier, het zogeheten craft beer. Hoewel de Amerikaanse bieren nog vaak aanleunen bij Europese stijlen, slagen veel brouwerijen erin toch een heel eigen smaak en traditie op te bouwen. Amerikaanse bierstijlen die internationaal aanzien genieten, zijn onder andere Amerikaanse pale ales en India pale ales naar Engels voorbeeld, maar gebrouwen met eigen hopvariëteiten die het bier een opvallende fruitige smaak geven.

Statistieken[bewerken]

Cijfers uit 2009:

  • Bierproductie: 214 miljoen hl
  • Export: 3,535 miljoen hl
  • Import: 33,731 miljoen hl
  • Bierconsumptie: 244,85 miljoen hl
  • Bierconsumptie per inwoner: 78,2 liter
  • Actieve brouwerijen: 2100

Zie ook[bewerken]

Projet bière logo v2.png Portaal Bier