Bieslook

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zoek dit woord op in WikiWoordenboek
Bieslook
Bieslook met bloemknoppen
Bieslook met bloemknoppen
Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: Eenzaadlobbigen
Orde: Asparagales
Familie: Alliaceae (Lookfamilie)
Geslacht: Allium (Look)
Soort
Allium schoenoprasum
L. (1753)
Afbeeldingen Bieslook op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Bieslook bloem
Zaad
Bieslook als gerecht

Bieslook (Allium schoenoprasum) (ook: pijpgras) is een plant uit de lookfamilie (Alliaceae). De plant is verwant aan bolgewassen als ui, prei en knoflook.

Verspreiding[bewerken]

Het is een vaste plant die afkomstig is uit Europa en Noord-Azië. De plant bloeit in juni en juli met blauw-roze-violette schermen. In België en Nederland komt nog wilde bieslook voor.

Het kruid kan vanaf eind maart, begin april worden gezaaid in een wat kalkrijke, goed bemeste, vochtige grond, zowel op een zonnige als op een schaduwrijke plek.

Zaailingen kunnen worden uitgezet met een plantafstand van zo'n 20 cm. De plantjes moeten goed vochtig worden gehouden. Bieslook is ook geschikt om in een bloempot op de vensterbank of het balkon te worden geweekt. Koffiedik is een goede meststof voor bieslook.

Voortplanting[bewerken]

De plant zorgt voor een voedselvoorraad onder de grond die de winter overleeft, zodat deze in de lente heel snel op kunnen komen en kunnen bloeien en zaad produceren. Iedere 'bol' vormt een nieuwe bol, maar dikwijls ook meerdere broedbollen aan de wortels. Dit is de ongeslachtelijke vorm van voortplanting. Bovendien is er ook geslachtelijke voortplanting, door zaadvorming.

De plant is pollenvormend en heeft in de familie de kleinste bolletjes, die echter volkomen gelijkwaardig zijn aan de in vergelijking reusachtige bollen van Hippeastrum.

Het is goed om regelmatig de bladstengeltjes af te knippen, de plant groeit steeds weer aan. Zaaien kan rond eind maart en eind augustus, maar scheuren is eenvoudiger: graaf de plant uit, deel de kluit in tweeën en plant deze opnieuw. Dit kan men het beste doen in de lente. Bieslook kan na vier jaar het best op een andere plaats worden gezet.

Bieslook wordt bezocht door bijen.

Gebruik[bewerken]

In de volksgeneeskunde wordt het kruid traditioneel gebruikt vanwege zijn vermeende bevorderende werking op eetlust en spijsvertering evenals vanwege zijn vermeende vochtafdrijvende werking. Van de bieslook gebruikt men bij voedselbereiding vooral de jonge dunne stengels.

Het blad kan fijngesneden worden toegevoegd aan salades, kruidenboter, ragouts, sauzen en dressings. Als het wordt gekookt, gebakken of gefituurd, verdwijnt de smaak. Bieslook dient dan ook op het laatst toegevoegd te worden aan een gerecht. Gedroogd verliest bieslook aan aroma. Invriezen is een goede manier om het kruid toch te kunnen bewaren voor keukengebruik. Bieslook is goed te combineren met peterselie.
Het kruid doet het goed in gerechten waarbij mayonaise wordt gebruikt, zoals in gevulde eieren of dipsausjes.

Ook de bloemen kunnen worden gegeten. Deze zijn geschikt als garnering van gerechten. Ook kunnen deze worden gebruikt in bloemstukken of droogboeketten.

Externe link[bewerken]