Naar inhoud springen

Biezen (Nijmegen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Biezen
Wijk van Vlag Nijmegen Nijmegen
Kerngegevens
Gemeente Vlag Nijmegen Nijmegen
Stadsdeel Nijmegen-Oud-West
Coördinaten 51°50'53,416"NB, 5°50'45,186"OL
Oppervlakte 1,24 km²  
- land 1,05 km²  
- water 0,19 km²  
Inwoners
(2023)
9.220[1]
(7.435 inw./km²)
Woningvoorraad 4.900 woningen[1]
Economie
Gem. WOZ-waarde € 347.000 (2023)
Overig
Postcode(s) 6541

De Biezen is een wijk in de Nederlandse stad Nijmegen. Op 1 januari 2023 telde de wijk 9.220 inwoners,[1] verdeeld over 4.900 woningen, met een gemiddelde WOZ-waarde van € 347.000, op een oppervlakte van 1,24 km².

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De wijk wordt begrensd door de Rivierstraat, de Marialaan, de Waal en de spoorlijn. De wijk heeft een ingewikkelde stedenbouwkundige structuur. Er bestaat een sterke menging van wonen en werken, alhoewel er sinds circa 1990 heel wat bedrijven zijn verdwenen. De dichtheid van de bebouwing is groot. Een ander punt, dat ook de andere wijken in deze hoek van de stad tekent, is de barrière die spoorlijn en station vormen.

Handelskade

De wijk bestaat uit de buurten Batavia (gedeelte), Fabrica, Ulpia, Vogelbuurt (gedeelte), Waalhavenkwartier en Waterkwartier (gedeelte).

De naam Biezen is niet zo bekend. Bekender is de naam van de buurt in het noordwestelijk deel van de wijk, namelijk het Waterkwartier.

Aan de oostkant van het Waalfront, waar voorheen kantoren en de drukkerij van dagblad De Gelderlander stonden zijn sinds 2018 nieuwe woningen gerealiseerd. Dit gebied is hernoemd in Handelskade.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In de vierde eeuw verdween de nederzetting (Ulpia Noviomagus Batavorum) ter hoogte van de Huidige wijk Biezen, terwijl aan de voet van het huidige Valkhof een nieuwe stadskern ontstond met de verkorte naam Noviomagus. Er zijn in de wijk veel opgravingen gedaan naar Romeinse vondsten. In de buurt Batavia heeft een Badhuis gestaan en er werd een Romeins gezichtmasker gevonden. Van dit gezichtmasker is een groot kunstwerk gemaakt wat op het eiland Veur Lent in de Waalsprong staat.[2]

Den naam 'De Biesen komt voor het eerst voor in 1755. Op het minuutplan uit 1822 is De Biezen' de oude benaming van Sectie A van de kadastrale gemeente Neerbosch.

Tijdens de Woningtelling van 1946 was ‘Waterkwartier’ de benaming voor de huidige wijk Biezen. In 1955 was De Biezen de naam voor de verbinding tussen de Biezendwarsweg en de Kanaalstraat. Bij de intrekking van de naam Biezendwarsweg kreeg een deel van deze weg eveneens de naam de Biezen. Bij de volkstelling in 1960 werd de naam Waterkwartier gewijzigd in Biezen.[3][4]

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • De buurtnaam Waterkwartier wordt nog altijd gebruikt als synoniem voor de wijknaam Biezen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]