Biezenmortel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Biezenmortel
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Biezenmortel
Details
Biezenmortel (Noord-Brabant)
Biezenmortel
Situering
Provincie Vlag Noord-Brabant Noord-Brabant
Gemeente Vlag Haaren Haaren
vanaf 1 januari 2021: Vlag Tilburg Tilburg
Coördinaten 51° 38′ NB, 5° 11′ OL
Algemeen
Oppervlakte 8,94 km²
Inwoners (BAG, 2019) 1.425[1]
(Fout in uitdrukking: niet herkend leesteken ",". inw./km²)
Overig
Postcode 5074
Netnummer 013
Woonplaatscode 1425
Foto's
De Beukenhof, het voormalige Kapucijnenklooster
De Beukenhof, het voormalige Kapucijnenklooster
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Biezenmortel is een dorp in de gemeente Haaren, in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Tot einde 1996 behoorde het tot de gemeente Udenhout. Sinds 1997 kent Biezenmortel een dorpswapen, dat refereert aan het Huis Horne dat hier bezittingen had, aan de Kapucijnen, en aan één der kernen van Haaren, wat met een molenijzer wordt gesymboliseerd. Vanaf 1 januari 2021 zal Biezenmortel behoren tot de gemeente Tilburg.[2]

Inclusief de bewoners van Prisma Brabant (het vroegere "Huize Assisië"), telt het dorp 1.425 inwoners (2019).[1]

Toponymie[bewerken | brontekst bewerken]

De naam is afgeleid van riet (biezen) en drassig land (moer). Reeds in 1314 werd deze naam schriftelijk vermeld.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Vanouds was Biezenmortel een buurtschap, die in 1840 slechts 20 inwoners telde. In 1901 kochten de Broeders Penitenten van Huize Padua bij Boekel hier een stuk grond van 45 ha, waarop een complex voor mannelijke verstandelijk gehandicapten werd gebouwd, Huize Assisië genaamd. Dit werd geopend in 1904. Sindsdien breidde de instelling zich voortdurend uit en bood uiteindelijk plaats aan honderden gehandicapten. Nabij de buurtschap 't Winkel werden woningen voor de werknemers gebouwd. Op het terrein werd de Sint-Franciscuskapel gebouwd.

In 1919 werd, ongeveer 1 km noordelijk van Huize Assisië een kapucijnenklooster gesticht. Hierbij behoorde een kapel die als openbare kerk dienstdeed en in 1921 in gebruik werd genomen, zodat Biezenmortel feitelijk een kerkdorp werd. Het betrof de Sint-Jozefkerk. In de nabijheid hiervan werd ook de Sint-Franciscusschool gebouwd en zo ontstond geleidelijk een dorpskern. In het klooster bevond zich ook het theologicum van de kapucijnen.

De kapucijnen bleven tot 1966 in het klooster wonen, daarna hebben er nog franciscanessen gewoond, vervolgens werd het een retraitecentrum en vervolgens werd het in gebruik genomen als Groepsaccommodatie "Beukenhof".

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Biezenmortel kent enkele monumentale boerderijen, en voorts het Kapucijnenklooster met de Sint-Jozefkerk en een aantal gebouwen van Huize Assisië met landgoed en park.

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Biezenmortel is gelegen op een hoogte van ongeveer 9 meter. Ten noorden van de plaats loopt de Zandleij die in oostelijke richting stroomt. In de omgeving liggen natuurgebieden als: Leemkuilen, De Brand en Helvoirts Broek. Ook is er het bosgebied van Guldenberg. Voor het overige wordt Biezenmortel omringd door landbouwgebied.

Dorpsleven[bewerken | brontekst bewerken]

Naast een basisschool, een kerk en een dorpshuis, waren er vroeger in Biezenmortel een aantal winkels en horecagelegenheden te vinden. Carnavals- en sportverenigingen behoren er tot het verenigingsleven. In Biezenmortel zijn nabij het duingebied ook enkele kampeerboerderijen en campings te vinden.

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Haaren, Helvoirt, Udenhout, Cromvoirt, Oisterwijk

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Biezenmortel van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.